300 Yıllık Gemi Hurdasından Çıkan Kağıt Parçalarının Gizemi

300 Yıllık Gemi Hurdasından Çıkan Kağıt Parçalarının Gizemi

Queen Anne’s Revenge‘den nadir bulunan bir keşif:

Ünlü korsan gemisi Blackbeard‘ın enkazı, bize bir korsan gemisinde bulabileceğiniz okuma materyalleri ile ilgili bazı fikirler verdi.

Çürüyen kâğıt parçaları su dolu halde bir topa doldurulmuş olarak bulundu. Kağıt dikkat çekici bir bulgu, çünkü kağıtar nadiren bir batıktan kurtulabilir. Batığın 300 yıllık olduğunu düşünecek olursak bu daha da dikkat çekici oluyor.

Dikkatli çalışmadan sonra 16 parça, adeta bir kaptanın sesine dönüştü.

Queen Anne’s Revenge, 1718’de Kuzey Carolina kıyılarında dolaşırken 6 ay boyunca bir korsanın eline geçti. Daha sonra terkedildi ve 1996 yılına kadar ortalıktan kayboldu.

O zamandan beri Queen Anne’s Revenge projesi özenle yapılmış bir parça tarafından kazılıyor. 

Ekip, silahlar, kaseler, çömlekler, kaşıklar, gemi ekipmanları ve tıbbi araçlar gibi sıradan gündelik eşyalar ve kol düğmeleri, kemer tokaları  gibi kişisel eşyalar da dahil olmak üzere on binlerce eser buldu ve özenle temizledi.

Ancak kağıt, okyanusta parçalanır ve çok hızlı bir şekilde dağılır; bu nedenle gemide herhangi bir kitap ya da günlük bulunsa dahi işe yaramayacak halde olur. Bu 16 küçük parça, bir topun içinde olduğu için sağlam kalmayı  başardı. 

2016’da topu temizlerken içindekileri ilk bulduklarında çok renksizleşmiş ve solmuşlardı. Elde ettikleri kağıtlar çok hassastı ve bu işle uğraşan 16 kişiden sadece 7’sininki okunabilir haldeydi. Ayrıca metinlerin birbirinin devamı olduğunu ve hepsinin aynı kitaptan yırtılmış olduğunu farkettiler.

“Anlatım” ve “güney” sözcüklerini yazdılar, ama kitabın tanımlanmasına götüren özellikle tek bir  kelimeydi: Hilo.

Kimberly Kenyon, National Geographic‘e verdiği demeçte, “Bir yer adını işaret edebileceğini düşünüyorum. Çok belirgin ve italikti,” dedi.

1778 yılına kadar baskıda görünmeyen Hilo’nun Hawaii kasabası olmadığı ortaya çıktı, ancak Ilo’nun Perulu sahilinde Edward Cooke adında bir denizci tarafından anlatılan bir yolculuk anısında, bir okyanus arşivi anıtı türü olan İspanyol yerleşimi adı olarak ortaya çıktı. 

Güney Denizi gezisi sırasında 1708, 1709, 1710 ve 1711 yıllarını anlattığı ve  ilk kez 1712’de yayınlanan Cooke, Kaptan Woodes Rogers yönetimindeki Duke ve Dutchess adlı iki gemideki maceralarını anlatıyor.

Cooke ve Rogers, Juan Fernandez Adalarından Alexander Selkirk‘in kurtarılmasını anlatan yolculuk hakkında yazdılar – bu olay Robert Louis Stevenson‘un Robinson Crusoe‘suna esin kaynağı oldu.

Bu kitabın Queen Anne’s Revenge‘e nasıl bindiğini, kime ait olduğunu ve nasıl topun içine girdiğini çözersek bütün gizem ortadan kalkacaktır. Ve ne yazık ki bunun çözülmesi biraz zor görünüyor. 

Kağıt parçacıkları korunmaya  devam ediyor. Bu yıl Blackbeard‘ın batışının 300. yıldönümünde özel bir sergisi  gerçekleşecek.

Kaynak: 1