8 Adımda İyi Bir Gece Uykusuna Hazırlık

8 Adımda İyi Bir Gece Uykusuna Hazırlık

Kahve içmeyi ne zaman bırakmanız gerektiğini ya da uykunuzun gelmesi için ekranlardan ne zaman uzaklaşmanız gerektiğini merak ediyor musunuz?  Çarşaflarınızı ne kadar sürede bir değiştirmelisiniz? 

Uzmanlar bunların hepsini araştırıyor. İşte yapmanız gerekenler:

1. Öğleden sonraki kafein alımınızı izleyin

The Mayo Clinic, yetişkinlerin kafein alımını 400 mg ya da eşdeğer olarak iki-üç fincanla sınırlandırmalarını öneriyor.

Kafein içeriği kahve türüne göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Starbucks’ın sadece 1,5 fincanı 400 mg kafein içerirken, dört fincan McDonald’s kahvesi 400 mg kafein içeir.

Aşırı kafein, migren baş ağrısı, huzursuzluk, mideyi üzme ve hatta kas titremesine sebep olabilir; bu nedenle, ne kadar tükettiğinizi bilmek önemlidir.

2. Seyehat ederken mikroplara karşı acı çekmeyin

Genetikçilerden oluşan bir ekip, New York metro hattındaki tüm bakterileri belgelemek üzere bir görev için 2015 yılında araştırmada bulundu. Tüm bu yağlı raylarda yaklaşık 600 farklı mikrop türü ortaya çıktı.

El dezenfektanı kullanmadan önce şunu aklınızda tutun: Bulmuş oldukları mikropların tamamına yakını  zararsızdı.

Aslında, mikroplara düzenli maruz kalınmasının, gelecekte tehlikeli mikropları daha kolay tanımasını sağlayarak bağışıklık sistemimizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olduğunu gösteren kanıtlar var.

Bu fikir, kırsal bölgelerde yetişen çocukların normal çocuklara göre neden daha az astım hastalığına yakalandıklarını açıklayabilir.

3. Happy hourları atlayın

Alkol, dünyanın en çok tüketilen uyuşturucularından biridir; ancak günde bir kadeh şarap veya bira kadar az miktarda içki içmek, kanser de dahil olmak üzere bir dizi olumsuz yan etki ile bağlantılıdır.

Kasım ayında, ülkenin en büyük kanser doktorlarından biri olan Amerikan Klinik Onkolojisi Derneği, Amerikalılara daha az içki içmesi gerektiğini söyleyen benzeri görülmemiş bir uyarı yayınladı.

Bir sonraki happ hourda içki içme kısmını atlayın.

4. Vücudunuzu sulu tutmaya çalışın

Sulu kalmak hayati önem taşır. Vücudumuzun yüzde 60 su ve yeteri kadar su içmezsek baş ağrısı, yorgunluk, hatta aşırı yemeye neden olabilir. Yine de, halkın görüşlerinin aksine, günde sekiz bardak su içmek zorunda değilsiniz.

Bunun yerine, günlük nemlendirme gereksinimi, o gün ne kadar çalıştığınızdan dışarıdaki havaya kadar çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bazı gıdalar da iyi bir su kaynağıdır; bu nedenle daha fazla yemek yemeniz daha az su içmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Karnabahar, patlıcan, biber ve ıspanak, yüzde 92 sudur. Havuç, yeşil bezelye ve hatta beyaz patateslerin su oranı yüzde 79’dan fazla.

5. Göz yorgunluğundan kaçınmak için ekranlara biraz mola verin

Eğer gözleriniz kaşınıyor, kuruyor ve bulanık görüyorsanız göz doktorlarının dijital göz yorgunluğu dediği şeye yakalanmış olabilirsiniz. Bunu azaltmak için mümkünse ekranlardan biraz uzaklaşın, eğer mümkün değilse ekran parlaklıklarını azaltın.

20-20-20 kuralını da uygulayabilirsiniz.

20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 20 metre uzaktaki bir şeye bakın. Bu, gözlerinizin dinlenmesine yardımcı olacaktır. 

6. Akşam yemeği için dışarı çıkacaksanız evde az yemek yiyin

Atıştırmalıkların ve yemeklerin porsiyon boyutları son 40 yılda aşırı büyüdü. Tabaklar ve bardaklar bile belirgin biçimde büyüdü.

Amerikan Halk Sağlığı Dergisi verilerine göre, fast food, öğle yemeği veya bakkaldan alınan eşyalar da dahil olmak üzere birçok gıdalarımızın ortalama büyüklüğü 1970’lerden beri% 138 oranında arttı. Eğer bir yere yemeğe gidecekseniz evde yediklerinize dikkat edin. 

7. Yatmadan en az 30 dakika önce ekranlardan uzaklaşın

Ekranlarımızı aydınlatan mavi ışık, beyinlerimizin vücudumuza uykuya hazırlanmaya başlamasını söylemek için kullandığı melatonin üretimini durduruyor.

Uzmanlar yatmadan en az 30 dk önce ekranlardan uzaklaşmayı öneriyor.

8. Çarşaflarınızın temiz olduğundan emin olun

New York Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Philip Tierno, Business Insider’a verdiği demeçte, yataklarımızda bir hafta içinde bakterilerin ve mantarların “botanik parkı” haline gelebileceğini söyledi.

Ter, hayvan tüyleri, polen, toprak, tiftik, toz-akar ve diğer birçok şeyin kombinasyonu, alerjisi olmayan birinin bile hasta olması için yeterlidir. Çarşaflarınızı en az yedi günde bir temizleyin.

Kaynak: 1