Adobe ‘’Flash’’ı Piyasadan Kaldırıyor!

Adobe ‘’Flash’’ı Piyasadan Kaldırıyor!

Efsane Artık Olmayacak!

Adobe Flash, neredeyse sınırsız online oyun deneyimlerinin(bazıları oldukça iyi) çoğunu idare ediyordu tabi bu arada geliştiricisi Adobe’ye bir çokta güvenlik sorunu yaşatıp teknoloji tarihlerine kara bir leke sürüyordu.  Bazılarına göre artık olmaması gerçekten iyi olacak. Kötü haber şu ki 2020 yılına kadar bu gerçekleşmeyecek.

Adobe, Flash’ın ölüm fermanını şöyle açıkladı:  “Adobe, videodan oyunlara ve daha pek çok alan için etkileşim ve yaratıcı içeriğin geliştirilmesinde uzun süredir liderlik rolünü üstlendi. Ancak HTML5, WebGL ve WebAssembly gibi açık standartlar son birkaç yılda olgunlaştığından, çoğu şimdi öncü eklentilerin yapabildiği her şeyi yapabilmekte ve web üzerindeki içerik için uygun bir alternatif haline gelmiş birçok yetenek ve işlevsellik sağlayabilmekte. Yardımcı uygulamalar, eklentiler olmak için geliştiriliyor ve yakın geçmişte, bu eklenti özelliklerinin birçoğu açık web standartlarına dahil edilmiş olacak. Bugün, çoğu tarayıcı sağlayıcısı bir zamanlar eklentiler tarafından sağlanan yetenekleri doğrudan tarayıcılara entegre etmekte ve eklentileri olumsuz etkilemetedir.’’

Olumsuz etkilemek kelimesi size bir yerden tanıdık geliyor olabilir. Dün Microsoft’un Paint’i kaldırma sebepleri arasında da olduğunu gördüyseniz şayet… Aynı şekilde Adobe’de böyle düşünüyor ve Flash’ı piyasadan kaldırmada karar kılıyor. Bunun anlamı: Flash oynatıcı 2020 yılının sonunda güncellenmeyecek ve dağıtımı durdurulacak. Ancak, nette Flash’a bağımlı çok sayıda içerik var ve bunların hepsini yeni ve daha iyi formatlara dönüştürmek biraz zaman alacak – ya da eninde sonunda, insanların sonunda her şeyin durdulacağı olgusuna alışması biraz zaman alacak.

Flash’ın sonunun geleceği uzun zamandır beklenen bir olaydı ama gerçek şu ki çoğu insan bunu umursamayacak. Neşeli hayat tarzına sahip insanlar ise şöyle söylemekte: Flash ile 3 yıl daha mı? Desenize 3 yıl daha bilgisayarlarımız dünyadaki bütün hackerlara misafirhane olacak.

Adobe, ”Müşterilerin ve iş ortaklarının geçiş planlarını tamamlamaları için, Flash’ın 2020 yılına kadar destekleneceğini taahhüt ediyoruz “dedi.

Efsane Artık Olmayacak!