Araştırmacılar, Mars’ta Yaşamın Yeraltında Daha İyi Bir Şansı Olabileceğini Söylüyorlar

Araştırmacılar, Mars’ta Yaşamın Yeraltında Daha İyi Bir Şansı Olabileceğini Söylüyorlar

Mars şuanda kuru ve soğuk bir gezegen ama yine de bilim insanları orada yaşamanın mümkün olup olmayacağını araştırıyor. Yüzeyinde kurumuş su kalıntılarını olması yaşamın olma ihtimalini yükseltiyor. Fakat Nature Geoscience‘ın söylediğine göre yaşamak için uygun bir yer olmayabilir.

Yazının yazarlarına göre, “Yaşamın dünyadaki kökeni hakkında ne kadar az şey anladığımız göz önüne alındığında, hayat belirtileri aramak için daha geniş bir plan hazırlamak mantıklı.” dedi.

Araştırmacılar, “Mars, Dünya değil. Yaşamın nasıl geliştiğine ve hayatın kanıtlarının nasıl korunduğuna dair tüm perspektifimiz, fotosentezin geliştiği bir gezegende yaşadığımız gerçeği ile renkleniyor” dedi.

Dünya, fotosentezi gördüğünde, Mars soğuyalı yaklaşık bir buçuk milyar yıl olmuştu ve artık atmosferik değildi. Mars, Dünya’ya göre daha küçük olduğu için, çekirdeği daha hızlı soğudu ve gezegen manyetik alanını kaybetti. Yaklaşık dört milyar yıl önce, gezegen atmosferinin çoğunu kaybetti ve dolayısıyla radyasyon ve güneş rüzgarlarından korunamıyor. Bu şartlarda insan yaşamı pek mümkün görünmüyor. Ancak yeraltı yaşamı hala bir şansa sahip olabilir. 

Mars eskiden hidrotermal sistemlere sahipti. 2008 yılında gezici Spirit  böyle bir sisteme denk geldi. Ve 2020’de, NASA, kırmızı komşumuza bir başka gezici göndermeyi planlıyor. Bu gezici çeşitli yerleri gezip bulduklarını depolayacak. Mars’tan kaya örnekleri getirecek. 

Tüm bunlar zamanında Mars’ta hayat olup olmadığını kesin olarak kanıtlar nitelikte olmasa da ilginç bir hedef ve kesinlikle incelenmeye değer bir hedef.

Kaynak: 1