Ayrılık Acısının Üstesinden Gelmek İçin 5 Bilimsel Yol

Ayrılık Acısının Üstesinden Gelmek İçin 5 Bilimsel Yol

Aşk Acısı

Aşk Acısı

   Bir ayrılığın üstesinden gelmenin tek yolu zaman vermektir.

   Biyolojik antropolog Helen Fisher, daha önce Business Insider’a şunları söyledi: “Kafanın içinde kamp yapan kişinin dışarı çıktığı gün gelecek. Bir sabah uyanacaksın ve dün onu hiç düşünmediğini farkedeceksin.’’ 

   Araştırmalar, ayrılmanın ardından kendimizi daha iyi hissetmek için ne kadar zaman harcayacağımızı fazla tahmin ettiğimizi göstermektedir. 

   İşte ayrılık acısıyla baş etmenin 5 bilimsel yolu.

   1)Asla eski sevgilini stalklama

   2012 yılında Cyberpsychology dergisinde yayınlanan bir araştırmada, eski sevgililerinin Facebook profillerinde sürünen kişilerin olumsuz duygulara sahip olma olasılığı daha yüksek, bu kişiyi arzulamaya daha çok eğilimli ve ayrılığı kabullenme ihtimali daha düşük. 

   Eski sevgilinizin Facebook profiline bakmanın doğrudan üzüntüye neden olduğunu veya bunun tersini söylemek zor. Her iki durumda da, kendinize bir iyilik yapın ve ayrılıktan bu yana eski sevgilinizin neler yaşadığı hakkında “sadece kontrol et” dürtüsüne karşı koymaya çalışın. 

   2)Potansiyel bir partnerde olmasını istediğin ve olmasını istemediğin 5 özelliği listele

   Bu liste size ne istediğinizi ve ne istemediğinizi anlamanızda yardımcı olacak. Böylece belki de eski sevgilinizde göz ardı ettiğiniz birçok sevmediğiniz özelliğin olduğunu anlayacaksınız ve bundan sonraki partner tercihinizde bu listeyi göz önünde tutacaksınız. 

   3)Seninle ilgili bir sorun olmadığını düşünmeye çalış

   Derginin Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni’ndeki 2016 sayılı bir raporu, bir ayrılma ile baş edebilme yeteneğinizin benliğinizle alakalı olduğunu göstermektedir.

   Çalışma yazarlarından Lauren Howe ; “Araştırmamızda, reddedildikten sonra kendi imajının kötüleşmesine sebep olan kişiler, en uzun acı çekenler. Reddedildiğinde gerçekten kim olduklarını sorgulayan insanlar da daha sıklıkla onları reddeden kişiyi düşündükleri zaman üzgün olduklarını bildirdiler. ” 

   Öte yandan Howe, “Ben iki kişinin de nitelikli birey olabileceğini öğrendim, ancak bu birlikte olmamız gerekiyor anlamına gelmez” gibi sözlerle cevap veren insanlar, bu ayrılığı daha kolay atlatma eğiliminde olan insanlar yazdı. 

   4)Ayrıldıktan sonra yaşadığın güzel hislerinle ilgili bir şeyler yaz

   Araştırmalar ayrılıktan sonra sizi saran duyguları günlük olarak kaydetmenin sizi daha kötü hissettirebileceğini söylüyor.  

   Ancak 2015 yılında yayınlanan bir dergide Sosyal ve Kişisel İlişkiler adlı dergide acıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek türden günlükler bulundu: kurtarıcı bir anlatım yazma. Yani, acıyı nasıl geride bıraktığınızla ilgili bir hikaye. Bu durumda ayrılma olumlu bir deneyim haline gelebiliyor. Araştırmaya katılanlar, kurtarma hikayelerini dört gün boyunca yazdıktan sonra daha az acı hissettiler 

    5)Ayrılık hakkında konuş

   Bu madde sizi biraz şaşırtabilir. Kötü zamanlar hakkında neden konuşmalıyım ki diyebilirsiniz. 

   Sosyal Psikolojik ve Kişilik Bilimi dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir çalışmada, ayrılmalar üzerine yapılan araştırmalara katılanların konuştukça daha rahatladıkları ve acılarının azaldığı belirlendi.    

Kaynak: 1