Bilgisayarda En İyi Gizlilik Oyunları

Bilgisayarda En İyi Gizlilik Oyunları

Uzun yıllardır gizlilik oyunları oynuyoruz, askeri üslere sızmak için, arkalarından adamları boğuyor ve onların ekipmanlarını alarak çıplak bilinçsiz bedenleriyle onları geride bırakıyoruz. Ancak sinsice eğlenmek kolay değil. Tam mekansal farkındalık, görünürlüğünüz, araçların ve AI davranışlarının güvenilirliği, organize etmek için zor bir işlerdir. Neyse ki, bu oyunlar tek bir toz parçasını bile hatasız bir şekilde düzenlemiş, düşünmüş. PC’de şu an oynayabileceğiniz en iyi gizli oyunlar ve süper sessiz ayaklarını kullanmak isteyen oyuncular için önerdiklerimiz işte burada:

Deus Ex

Deus Ex

Deus Ex’in sandbox yapısı, onu açık uçlu tasarımda dikkat çekici bir çalışma haline getiriyor. Geniş ortamlar ve ağaçların çeşit çeşit olan geliştirmeleri, hayalleri kullanarak ve büyük bir silah yerine önceden düşünerek, görevleri anlamlı bir şekilde çözmenin yollarını sunmak üzere tasarlanmıştır. Bu listedeki neredeyse her gizli oyun Deus Ex’den bir şeyler almış ve nedenini görmek kolay. Deus Ex, büyük, katmanlı ortamlarda deneysel, oyuncu odaklı gizli tasarımda harikalar yarattı. Siber punk casusluk rüyasıydı ve birçok modern tasarımcı için hâlâ öyle. Serinin son iki girdisi İnsan Devrimi ve Bölünmüş İnsanlar’a benzer, daha aerodinamik bir tasarımla oynuyor ve onları da önerirken yine de orijinalin karmaşıklığı ve yeniliğine sahip olmadığını belirtmek isteriz. Eski oyunları oynamaya niyetiniz yoksa, Deus Ex Revision gibi bazı modları yükleyin ve yeni bir adım atın.

Hitman

Hitman

Hitman: Absolution’dan sonra, Blood Money’in aptal gizlilikle ilgili sanal sandbox için sınırsız altının standart olarak kalacağı düşünülüyordu ancak IO Interactive, Hitman’ın yeni episodik formatı ile hepimizi şaşırttı. 2016’nın daha iyi bir parçası olarak her ay yeni bir seviye ile karşılaşıldık. Her biri, farklı bir ayar, yerleşim düzeni ve NPC’lerin cep dünyasında yaşam döngülerini içeriyordu. Ajan 47, nerede istersen oradaki zorluklarla uğraşıyordu. Çevrenizdeki kırılmayı izlemek (ve işler ters gittiğinde tepki vermek) Hitman’ın çekiciliğinin merkezinde yer alır.

Geçici Elusive Hedefler ve remixlenmiş seviyeler de dahil olmak üzere sürekli bir güncelleme akışı ile desteklenen, sezonun tamamını yeni yollarla oynamak hala mümkün (İkinci sezon şu an geliştirme aşamasında). Sonsuza dek Hitman’tan istikrarlı bir akış elde edebiliriz ve bu oyun için video oyun formatı gerçekten çok uygun.

Splinter Cell: Chaos Theory

Splinter Cell: Chaos Theory

Kaos Teorisi’nden bu yana geçen yıllarda, Splinter Cell ve gizlilik oyunlarının çoğu tamamen gizli senaryolara odaklandı ve elbette sebebini anlamak kolay. Kaos Teorisi, hazzı ciddi derecede geciktirilen (daha iyi olması için) karmaşık, cezalandırma sistemli bir gizli oyundur. Kimsenin bilmediği bir bölgeden geçmek çokça sabır ve gözlem alır ve yakalanmak kolay olmaz. Yavaş, zorlu bir ilerlemeye sahip ancak o zamandan beri görmediğimiz gerçekçilik seviyesiyle diğerlerinden farklı bir oyun türü. Jerk Cowboy tarafından eşlik edilen bir Sam Fisher gerçekten zor bir iş, bu oyunda acıyla gülme bir arada. 

Thief 2

Thief 2

Deus Ex’in yanısıra, Thief serisi, gizlilik oyunlarına yeni değişkenler getirdi ve bu değişkenler o zamandan beri genelde bir standart olarak kabul edildi. Işık ve gölgeyi görünürlüğünüz için merkezi olarak kullanarak, Thief görün yada görünme tarzı bir oyun oldu.

Thief serisi, anlatı ve çevre tasarımının inceliğinde hala eşsizdir. İlk iki Thief oyunu, çoğu oyuncu için ‘en iyi’ olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden her ikisini de oynatmaya dikkat edin, ancak ikincisi bazı ilginç UI ve AI’ler ile en iyi öneri olarak öne çıkıyor. Ancak her iki oyuna da birkaç mods yükleyerek gözleri ve modern tasarım hassasiyetlerini daha kolay hale getirmek oldukça basittir.

Mark of the Ninja

Mark of the Ninja

Gizlilik oyunlarının karşılaştığı en büyük zorluk her zaman düşmanlarınız tarafından görülebilmesine bakılmaksızın nasıl iletişim kurduğunuzdur. 3D oyunlardaki bu sorunu araştırmaya devam ederken, Mark of the Ninja problemi iki boyut ile çözdü. Berrak kullanıcı arabirimi ipuçları sayesinde, ne kadar gürültüye uğradığınızı, bir bekçinin duyup duyamayacağını ve ortamdaki hangi alanlara gizlenmenini tamamen güvenli olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz. En azından çevrenizi nasıl yorumladığınız ve içinde bulunduğunuz gizli (veya değil) statüde neredeyse hata için hiç yer yok. Hızlı, yaylı platform kontrolü ve güçlü bir ninja yeteneği yükseltme ağacı eşliğinde, Mark of the Ninja sonuna kadar meydan okumayı yüksek seviyelere çıkarmakta. Ancak bu becerilerinizi de kullandığınız taktirde geçekleşecek bir şey.

Dishonored 2

Dishonored 2

Dishonored 2’de beni en çok şaşırtan şey, seviye tasarımının yoğunluğu oldu. Diğer sürükleyici gizlilik simsleri gibi, ulaşılması gereken herhangi bir sayıda potansiyel rota içeren büyük seviyelere sahip ancak Dishonored 2, her türlü önemsiz ara sokağı görmeyi istediğim ilk oyun oldu. Neredeyse her alan, Doğal sahne ve belirli bir hikayeyi anlatan insanlarla süslenmiş, Gone Home’daki bir oda kadar detaylıdır.

Her zamankinden daha fazla sistem ve seçenek var ve bunları keşfederken, muhafızlar tarafından nasıl atılacağını veya gizlice gösterileceği eğlenceli bir egzersizdir. Emily ve Corvo’nun kendine özgü yetenekleri var ve tek bir oyun yoluyla tüm güçleri elde edilemiyor. Sadece Sokolov’un macera dergileri kaçırmamaya dikkat edin, onlar gerçek bir nimet.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Bence Phantom Pain’in çekiciliği, en iyi gidişatın, genelde her şeyin yolunda gittiğinin anlamı ile özetlenebilir. Oyunda birbirinden farklı kaynak bulunuyor. Kendilerini kaçırmamak lazım çünkü hemen her türlü iş için gerekmekteler. Kaynaklar gittiğimiz görev noktasının haritasını açtığımız zaman tek tek işaretlenmiş şekilde resmen gözümüze sokuluyor. Bu sayede işimiz bir hayli kolay hale geliyor. Üssümüz sayesinde, görevler esnasında mühimmat ve bombardıman gibi destekler de alabiliyoruz. Özellikle konu ağır zırhlı yok etmek olduğu zaman bombardıman desteğinden daha iyi bir yol olmadığını siz de göreceksiniz.

Amnesia: The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent

Bu oyun gizlilik oyunlarını alıştığınız şekilde oynamanıza izin vermez ve eski alışkanlıkları kaldırarak güvenlik duygusunu ortaya çıkarır. Akıl sağlığı teknisyeni, kasıtlı olarak, görüşlerini çarpıtarak ve devriye gezen bir düşman canavarına bakarken karakterinizi yavaşlatarak alışkanlıklarınızı reddederBir çevre ne kadar karanlık olursa, aklınızı o kadar çabuk kaybedersiniz, ancak bir fener oynamaya başlarsan tahmin et ne göreceksin? Salonları devriye gezen o devasa cilt torbası. Düşman AI, özellikle akıllı veya şaşırtıcı değildir, ancak Amnesia’nın zengin olduğu bir ortamda, sizi avlamak için bu dünyaya konduklarını düşünürsünüz. Eğer korkuları sindirebilirseniz, bu bir zorunluluktur.

Alien: Isolation

Alien: Isolation

70’lerin futuretech’ine ve Ridley Scott’un korku dünyasına inanılmaz bir saygı gösterilmesi dışında, Alien: Isolation baş düşmanı, birinci kişi korkunç korku tasarımında atılmış önemli bir adımdır. Uzaylı, sürekli ve kararsız bir tehdittir. Aktif olarak sizi avlar, her küçük gürültüyü ve varlığınızın ipucularını dinler, yukarıdan gizlice saldırır ya da belki de göğsünüzden filizlenirler. Başarılı uzaylı AI’nın yanı sıra, Alien: Isolation, sürekli olarak bir şeyleri değiştirerek 25 saatlik oynama süresini son derece iyi hale getirir.

Invisible, Inc

Invisible, Inc

Invisible, Inc, XCOM’ın yavaş gerginliğini ve taktiksel düşüncesini ortaya çıkarmakta ancak doğrudan karşı karşıya değil, düşmanların ve güvenlik yerleşimlerinin yıkılmasına vurgu yapıyor. Oyunda ezici bir saldırı gücü değilsiniz ve farkedilmek neredeyse her zaman azabınızı büyütüyor.

Tur tabanlı format, gerçek zamanlı bir gizlilik oyunda bir saniyede bir karar almanız için sınırsız bir zaman kazanmanız anlamına gelir, ancak dikkate alınacak ekstra alan nedeniyle Invisible Inc., her sızmayı gerçek bir meydan okuma haline getirerek sistemleri yığar, ancak sadece bir tanesi adil, şeffaf kural setlerinden oluşuyor. Sahtekar sinsi reflekslerinizi test edebilirsiniz, ancak bir casus olmak için derin bir aklınız var mı? Invisible, Inc sizi bir yola ya da diğerine götürür.