Bilim Adamları Yüz Egzersizlerinin Gençleştirici Etkisini Araştırıyor

Bilim Adamları Yüz Egzersizlerinin Gençleştirici Etkisini Araştırıyor

 Söz konusu yaşlanmak olunca herkes daha genç görünmek istiyor.  Ancak çoğu yaşlanma karşıtı ilaç bilim tarafından desteklenmiyor. Kimisi ya can acıtıyor ya da çok pahalı oluyor. Bazıları ikisi de…

Şimdi, bilim adamları, ücretsiz ve non-invaziv bir teknikle insanların yüzlerini sadece 20 hafta içinde görülebilir derecede daha genç gösterebileceklerine dair kanıtlar buldu – yüz yogası.

Gülmeyin, ne kadar gülünç geldiğinin farkındayız. Ancak Illinois Northwestern Üniversitesi‘nden araştırmacılar, kaslarınızı günde 30 dakika yüzünüze egzersiz yaparak, yanaklardaki bölgelerin daha genç görünmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Northwestern Üniversitesi‘nden bir dermatolog olan  Murad Alam, “Yüzdeki egzersizlerin yüz görünümünü iyileştirebileceği ve yaşlanmanın bazı görünür işaretlerini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar var” dedi.

“Egzersizler yüz kaslarını genişletiyor ve güçlendiriyor, bu yüzden yüz sıkılaşıyor ve daha tonlu ve daha genç bir yüz gibi şekilleniyor” dedi.

Açıkça görüleceği üzere bu, bir kavram doğrulama çalışmasıydı ve sadece 20 haftalık programı tamamlayacak 16 kişiden oluşan küçük bir örneklem içeriyordu. Bu yüzden çok heyecanlanmadan önce, bu araştırmanın daha büyük bir grupta kopyalanması gerekiyor.

Alam, “Bulguların daha büyük bir çalışmada doğrulandığını varsayarsak, bireyler artık daha genç görünmek için kozmetik ya da yaşlanma karşıtı tedavileri arayışları yerine, düşük maliyetli, toksik olmayan bir yönteme sahipler” dedi.

Çalışma böyle yapıldı 40-65 yaşları arasında 16 kadın seçildi ve 90 dakikalık yüz egzersiz eğitmeni ile eğitim seansları gerçekleştirildi.

Gelecek 20 hafta boyunca, evde egzersizlerine devam etmeleri söylendi; ilk sekiz haftada  günde 30 dakika boyunca yaptıklarını ve diğer günler için de aynı egzersizleri tekrarladıklarını belirttiler.

Alıştırmalar, her biri yaklaşık bir dakika boyunca tutulan 32 farklı yüz ifadesi öğrenmeyi içeriyordu.

Örneğin, ağzınızı açtığınız ve bir O şekli oluşturduğunuz “The Cheek Lifter” var.

Dudaklarınız dişlerin üzerindeyken parmaklarınızı hafifçe yanağın üst kısmına yerleştirerek yanak kaslarınızı kaldırmak için gülümsersiniz, böylece onların çalıştığını hissedebilirsiniz. Yanakları indirip kaldırarak bunu bir dakika tekrarlayın.

Başka bir egzersize “The Happy Cheeks Sculpting” denir: Dudaklarınızla dişlerinizi örtmeye çalışın ve ardından gülümseyin, bu yanak kaslarınızı zorlayan bir haraket, parmaklarınızı ağzınızın köşelerine yerleştirin ve onları yanakların tepesine kadar kaydırın. Bunu 20 saniye tutun.

Değişim fotoğraflarla ölçülmüş ve dermatologlar tarafından değerlendirilmiş.

Bu dermatologlar fotoğrafları standart bir yüz yaşlanma ölçeği kullanarak değerlendirdiler ve çalışmanın başında, ortasında ve sonunda her yüz üzerinde 19 özellik puanlandı.

Çalışmanın başında, dermatologlar hastaları ortalama 50.8 yaşında olarak değerlendirdiler ve çalışma boyunca 48.1’e düştüler.

“Bu, 20 haftalık bir sürede yaş görünümünde neredeyse üç yıllık bir düşüş” dedi.

Elbette, bu  küçük bir örneklem  ve yalnızca orta yaşlı kadınlardan oluşuyor. Yüz yogasının diğer demografik çalışmalarla işe yarayacağına dair bir kanıtımız henüz yok.

Ayrıca çalışma, kadınların deney boyunca yaptıkları diğer şeyleri izlemedi.

Ancak bu çalışma, yüzümüzü bedenlerimizde olduğu gibi çalıştırarak gençleştirebileceğimize dair ilk delil sayılabilir.

Çalışma, yüz yogasının sonuçlarını nasıl göstereceğini incelemedi ancak ekip, yüz yaşlandıkça derinin elastikiyetini kaybettiğini ve kas ile cilt arasındaki yağ pedlerinin inceldiğini açıkladı. Bu cildin ve yüzün düşmesine neden olur.

Yazar Emily Poon, “Alttaki kaslar büyüdükçe cildin altında daha fazla dolgu olur ve daha sıkı kas yüzün şeklini daha gençmiş gibi gösteriyor.” dedi.

“Kas büyümesi, yüz hacmini arttırıyor ve yaşla ilişkili yağ incelmesi ve cildin gevşemesi gibi etkileri azaltıyor.”

Günlük rutininize yüz yogası eklemeye başlamak için henüz yeterli kanıt yok, ancak kesinlikle sonunuzun  anti-aging fad’e yüzlerce dolar harcadıktan sonra daha iyi olmayacağını biliyoruz.

Kaynak: 1