Bilime Göre Günlük Rutinimiz Nasıl Olmalı?

Bilime Göre Günlük Rutinimiz Nasıl Olmalı?

Sabahları veya gece egzersiz yapmanın daha iyi olup olmadığını merak ediyor musunuz? Her sabah içeceğiniz multivitamin işe yarar mı? Ya da sonuçları görmeye başlamak için ne kadar zamana ihtiyacınız var?

Bilim adamları bütün bu soruların cevaplarını arıyorlar. Buldukları cevapları günlük bazda yaptığınız bir çok şey için rehber olarak kullanabilirsiniz.

1- Duşu Atlayın

1- Duşu Atlayın

Dün duş aldıysanız bugün duşu atlamalısınız.  Yapılançalışmalara göre sık duş almak cildi ve saçları kurutuyor. Sık duş alıyorsanızcildiniz ve saçlarınız için sağlıklı olan akteri ve yağları da yıkıyorsunuzdemek. 

Bir dermatoloji uzmanı ve Boston Medical Center’ın saç klinigi müdürü LynneGoldberg, “Paradoksal, fakat yağdan kurtulmak için saçlarını çok fazla yıkayan insanlar saçlı derilerini kuruyor ve daha fazla yağ üretiyor” diye konuştu.

Kendi reçetenizi oluştururken, iki şey düşünmelisiniz: cildinizin ve kafa derinizin ortalama kuruluğu ve saç dokusu. Yağlı ya da çok kuru değilse, muhtemelen sadece haftada bir veya iki kez yıkanmanız gerekir. Saçlarınız kıvırcık ve kalın telliyse, kaba saçlar köklerinizden saçınızın uzunluğu boyunca yağın yayılmasını yavaşlattığından daha az yıkamanız gerekebilir.

2- Kahvenizi Demleyin – Yeterince Demlenmeden İçmeyin

2- Kahvenizi Demleyin - Yeterince Demlenmeden İçmeyin

Uyanırken vücudumuzda birçok şey doğal olarak gerçekleşir. Bir alarm gibi yüksek sesleri görmezden gelmek için sihirli bir yetenek geliştirmenin yanı sıra, vücudumuz bir tür doğal kafein olan kortizol hormonu pompalamaya başlar. Çoğu kişinin kortizol seviyeleri sabaha karşı sabah 8:00-09: 00 arasında zirve yapar.

Tüketilen kahve, doğal kortizolün etkilerini köreltiyor olabilir, diyor Steven Miller.  Miller, vücuda hemen kafein yüklemek yerine, uyandıktan sonra bir saat beklemenizi öneriyor.

3- Piste Çıkın

3- Piste Çıkın

Araştırmalar, boş mideye sabah erken saatlerde yapılan bir egzersizin, bütün gün yağ yakmaya gövdesini astarlayarak, kilo kaybını hızlandırmaya ve enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor.Sabah ilk önce egzersiz yapmak, vücudun en son atıştırma veya yemekleri”yakma” yerine yakıt için yağ rezervlerine sokmasına neden olabileceği söyleniyor.

Ayrıca,erken egzersiz yapmak, vücudunuzun sirkadiyen ritmini düzgün bir şekilde ayarlamak için anahtar güneş ışığını daha fazla almak anlamına gelebilir. Bir çalışmada, uyandıktan iki saat sonra parlak güneş ışığı alan insanlar, gün boyunca ne yediklerine bakmaksızın, doğal ışık almayanlara göre daha inceydi ve kilolarını daha iyi yönetebiliyorlardı.

4- Kalbinizi Pompalamaya Çağırın

4- Kalbinizi Pompalamaya Çağırın

Her türlü egzersiz güne başlamak için sağlıklı bir yoldur, ancak vücudunuz ve beyniniz için en fazla fayda sağlayacak tür aerobik egzersiz veya kardiyodur.

Harvard Medical School blogunda Zihin ve Mood adlı bir makalenin yazarlarını, “Aerobik egzersiz, kafanızın anahtarıdır, tıpkı kalbiniz için olduğu gibi” yazıyor.

Kardiyo, sahip olduğumuz mucize ilacına en yakın şey. Araştırmalar, koşu veya yüzmenin ruh halini yükseltmeye, zihni temizlemeye ve hatta yaşla ortaya çıkan bazı bilişsel gerilemelere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini söylemektedir. Günde en az 45 dakika hareket edin.

5- Yakıt Toplayın

5- Yakıt Toplayın

Normalde kahvaltının içerdiği üç temel bileşen vardır: protein, lif ve sağlıklı yağlar. Çoğu kahvaltıda her üçü de eksik. Bunun yerine, rafine edilmiş karbonhidratlar (vücudumuzda şeker haline dönüşen sağlıksız bir karbonhidrat türü) dolu.. Krepler, kekler, börekler…

Bunun yerine, birkaç avokado dilimi veya yoğurtlu ve fındıklı birkaç yumurta deneyin. Bu seçeneklerin her ikisi de sizi doyuracak, sindiriminizi düzeltecek ve kaslarınızı güçlendirecektir.

6- Veya Kahvaltıyı Tamamen Atlayın

6- Veya Kahvaltıyı Tamamen Atlayın

Eğer kilo vermek istiyorsanız ve diyeterle başınız beladaysa, doktorunuza danışarak aralıklı oruç denen bu sistemi deneyebilirsiniz. Bu programa göre 16 saat hiçbir şey yemeyip 8 saatlik süreçte istediğinizi yiyebilirsiniz. 

Bazı çalışmalar sağlıklı oruç tutmanın diğer yöntemlere göre kilo vermeye daha etkili yardımcı olduğunu göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda ömrü uzattığı ve kanser riskini azalttığı bilinmektedir.

7- Multivitamin Tuzağına Düşmeyin

7- Multivitamin Tuzağına Düşmeyin

Multivitamin içindeki maddeleri besinlerden almak her zaman vücudumuz için daha iyidir. Eğer düzgün beslenmiyorsanız aldığınız multivitaminin size hiçbir yararı olmayacaktır. Bunlar uzmanların multivitamini bırakmanız için söylediği en önemli nedenler.

Harvard T.H’deki davranış bilimlerinin profesörü S. Bryn Austin, “Tüketiciler, takviyelerden bir şey beklememelidir çünkü yararlı oldukları yönünde açık bir kanıtımız yok” dedi. Chan Halk Sağlığı Okulu da mesaj gönderdi. “Kendilerini tehlikeye atabileceklerinden kullananlar dikkatli olmalılar.”

8- Düzgün Oturun

8- Düzgün Oturun

Birçok insan gününün çoğunu oturarak çalıştığı işlerde ve okullarda geçiriyor.  Eğer onlardan biri iseniz, gün boyunca ağrıyan sırt ve kaslar, gergin gözler, zayıf dolaşım ve kilo alma da dahil olmak üzere bazı sağlık sorunları ile birlikte geliyor.

Bu sorunları engellemenin başında doğru oturuş geliyor. Sandalyenizin sonuna oturun dik durmaya çalışın. En doğru oturuş pozisyonu budur. 

9- Saatte Bir Kalkın Ve Etrafta Dolaşın

9- Saatte Bir Kalkın Ve Etrafta Dolaşın

Düzgün bir şekilde oturuyorsanız bile, her saat başı en az bir kez kalkmalısınız. 2015 yılında uluslararası bir bilim insanı grubu tarafından derlenen bir dizi yönergeye ve yaklaşık her saat iki dakika dolaşan kişilerin erken doğum yapma riski yaklaşık% 33 daha düşük olduğunu ortaya koyan bir çalışma yapıldı. Sağlık için arada dolaşın.

10- Bol Su İçin

10- Bol Su İçin

Vücudumuzun %60’ı su ve susuz kalmamak çok önemli. Susuz kaldığımızda baş ağrısı, halsizlik ve hatta fazla yemek yemeye bile yol açabiliyor. Yine halkın görüşlerinin aksine günde 8 bardak su içmek zorunda değilsiniz.

Günlük nemlendirme gereksinimi, o gün ne kadar çalıştığınızdan dışarıdaki havaya kadar çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bazı gıdalar da iyi bir su kaynağıdır; bu nedenle daha fazla yemek yemeniz daha az su içmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Karnabahar, patlıcan, biber ve ıspanak, hepsi % 92 sudur. Havuç, yeşil bezelye ve hatta beyaz patateslerde su oranı % 79’dan fazladır.

11- Kahvaltıya Benzeyen Bir Öğle Yemeği Yiyin

11- Kahvaltıya Benzeyen Bir Öğle Yemeği Yiyin

Tıpkı kahvaltıda olduğu gibi öğle yemeği de sizi havalara uçurmalı, ağırlaştırmamalı.  Pizzalar, önceden yapılmış sandviçler ve kızarmış gıdalar gibi, şeker oranı yüksek, proteinde düşük karbonhidrat ağır yemeklerden kaçının. Bunun yerine, protein, lif, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlardan zengin yemekler tercih edin.

12- Göz Yorgunlığundan Kaçınmak İçin Ekranlardan Biraz Uzaklaşın

12- Göz Yorgunlığundan Kaçınmak İçin Ekranlardan Biraz Uzaklaşın

Gözleriniz kuruyor, kaşınıyor ve bulanık mı görüyorsunuz? Göz doktorlarının dijital göz yorgunluğu dediği şeye yakalanmış olabilirsiniz. Bunu azaltmak için mümkünse ekranlardan biraz uzaklaşın, eğer mümkün değilse ekran parlaklıklarını azaltın.

Diğer bir yöntem de 20-20-20 yöntemi. 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzaktaki bir şeye bakın.  Bu gözlerinizin dinlenmesine yardımcı olacaktır.

13- Öğleden Sonraki Kafein Alımınızı İzleyin

13- Öğleden Sonraki Kafein Alımınızı İzleyin

Mayo Clinic, yetişkinlere  kafein alımını günde 400 mg veya yaklaşık iki ila üç kahvenin eşdeğeri olarak sınırlamalarını öneriyor. Bununla birlikte, kafein içeriği kahve türüne göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Örneğin, Starbucks’ın yalnızca 1,5 fincanı size 400 mg kafein verirken, bu miktara eşit dört fincan McDonald kahve gerekir.

Çok fazla kafein, migren baş ağrısı, huzursuzluk, mideyi üzme ve hatta kas titreme gibi risklerle karşılaştırır. Bu nedenle ne kadar kafein aldığınızı bilmek önemlidir.

14- Kendi Hazırladığınız Şeylerle Atıştırın

14- Kendi Hazırladığınız Şeylerle Atıştırın

Öğleden sonraları enerji artışı sağlamak için, otomattan kaçının ve sağlıklı bir ev yapımı atıştırmalık tercih edin. Dilimlenmiş elma, fındık, havuç, yoğurt ve kereviz…

Besleyici bir şey yemenizi sağlayacak için en iyi yol kendinizin getirmesidir.

15- Evinize Gidip Gelirken Mikroplara Konusunda Acı Çekmeyin

15- Evinize Gidip Gelirken Mikroplara Konusunda Acı Çekmeyin

Genetikçilerden oluşan bir ekip, New York metro hattındaki tüm bakterileri belgelemek üzere bir görev için 2015 yılında araştırmada bulundu. Tüm bu yağlı rayların etrafında dolaşan yaklaşık 600 farklı türde mikrop buldular.

Buldukları mikropların tamamına yakını tamamen zararsızdı. Aslında, mikroplara düzenli maruz kalınmasının, gelecekte tehlikeli mikropları daha kolay tanımasını sağlayarak bağışıklık sistemimizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olduğunu gösteren kanıtlar vardır.

16- Happy Hour’ları Atlayın

16- Happy Hour'ları Atlayın

Alkol, dünyanın en çok tüketilen uyuşturucularından biridir; ancak günde bir kadeh şarap veya bira kadar az miktarda içki içmek, kanser de dahil olmak üzere bir dizi olumsuz yan etki ile bağlantılıdır. Kasım ayında, ülkenin en büyük kanser doktorlarından biri olan Amerikan Klinik Onkolojisi Derneği, Amerikalılara daha az içki içmesi gerektiğini söylediği benzeri görülmemiş bir uyarı yayınladı. Eğer happy hourlara katılacaksanız alkolden uzak durmanızda fayda var.

17- Akşam Yemeğine Dışarı Çıkarsanız Evde Yediklerinize Dikkat Edin

17- Akşam Yemeğine Dışarı Çıkarsanız Evde Yediklerinize Dikkat Edin

Atıştırmalıkların ve yemeklerin porsiyon boyutları son 40 yılda aşırı büyüdü. Tabaklar ve bardaklar bile belirgin biçimde büyüdü.

Amerikan Halk Sağlığı Dergisi verilerine göre, fast food, öğle yemeği veya bakkaldan alınan eşyalar da dahil olmak üzere birçok gıdalarımızın ortalama büyüklüğü 1970’lerden beri% 138 oranında arttı. Eğer bir yere yemeğe gidecekseniz evde yediklerinize dikkat edin. 

18- Yatmadan En Az 30 Dakika Önce Ekranlardan Uzaklaşmış Olun

18- Yatmadan En Az 30 Dakika Önce Ekranlardan Uzaklaşmış Olun

Ekranlarımızı aydınlatan mavi ışık, beyinlerimizin vücudumuza uyku hazırlamaya başlamalarını söylemek için kullandığı melatonin üretimini azaltıyor. Bu gece kesinlikle istenmeyen bir şey, özellikle de yatmadan önce. Uzmanlar yatmadan en az 30 dakika önce ekranlardan uzaklaşılmasını önermektedir.

19- Gece Yatarken Çarşaflarınızın Temiz Olduğundan Emin Olun

19- Gece Yatarken Çarşaflarınızın Temiz Olduğundan Emin Olun

New York Üniversitesi mikrobiyoloji uzmanı Philip Tierno, Business Insider’a verdiği demeçte, yataklarımızda bir hafta içinde bakterilerin ve mantarların “botanik parkı” haline gelebileceğini söyledi.

Ter, hayvan tüyleri, polen, toprak, tiftik, toz-akar ve diğer birçok şeyin kombinasyonu, alerjisi olmayan birinin bile hasta olması için yeterlidir. Çarşaflarınızı en az yedi günde bir temizleyin.

Kaynak: 1