Bitcoin Vs. Litecoin: Fark Nedir?

Bitcoin Vs. Litecoin: Fark Nedir?

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde kripto para birimleri halkın çok ilgisini çekti. Bu ana ilgi odağı 2009’da ortaya çıkan Bitcoin oldu. Bununla birlikte son yıllarda birçok kripto para birimi daha otaya çıktı. Aralarında en çok ilgiyi toplayan bir diğer isim de Litecoin. Litecoin geliştiricileri amaçlarının Bitcoin ‘altınına’ karşı Liteocin ‘gümüşünü’ yaratmak olduğunu söylüyorlar. Bu makalede bu iki öne çıkan kripto döviz kurunun benzerliklerini ve farklılıklarını paylaşacağız.

Bitcoin ve Litecoin çok fazla ortak nokta içeriyor. Temelde ikisi de sadece bir kripto para birimi, ABD doları veya yen gibi devlet para birimleri değer için politik ve hukuki mekanizmalara dayanıyor olsa da kripto para birimleri yalnızca ağın şifreleme bütünlüğüne dayanır. Benzerlikleri olduğu gibi bu iki kripto para biriminin farklılıkları da var. Aşağıda, en basit farklardan daha karmaşık olana kadar ilerleyerek, en önemli farklarından dördünü ele alacağız. 

Piyasa Değeri ve Popülerliği

Yazarken, Bitcoin’in piyasa değeri yaklaşık 217 milyar dolardı. Bu fiyatın yüksek ya da düşük gibi görünüp görünmediği büyük ölçüde tarihsel perspektifinize bağlı olacaktır. Örneğin Bitcoin’in piyasa değerinin Temmuz 2010’da 42.000 $ olduğunu ve bu rakamın şaşırtıcı olduğunu düşünüyoruz. Bitcoin kripto para birimleri alanındaki en değerli oyuncu olarak kalırken, Ethereum, Ripple ve Litecoin gibi kripto paralar da ona yetişiyor.

Toplam Paranın Miktarı

Bitcoin ve Litecoin arasındaki başlıca farklılıklardan biri, her şifrelemenin üretebileceği toplam para sayısıyla ilgilidir. Bitcoin şebekesi asla 21 milyon madeni parayı aşamaz, buna karşılık Litecoin 84 milyon paraya ev sahipliği yapabilir. Teorik olarak Litecoin lehine önemli bir avantaj gibi görünse de, gerçek dünya için etkileri önemsiz olabilir. Bunun nedeni, hem Bitcoin hem de Litecoin’in neredeyse sınırsız miktarda bölünebildiği gerçeğidir. Aslında, transfer edilebilir bitcoinin asgari miktarı, bir”satoshi” olarak bilinen, yüz milyonda bir bitcoin (0.00000001bitcoin) ‘dir. Dolayısıyla, her para birimindeki kullanıcılar, değeri ne kadar yüksek olursa olsun, düşük fiyatlı mal veya hizmetleri satın almakta herhangi bir zorluk çekmemelidir. 

 IBM‘in bankacılık bölümünün Kasım 2013’te yayınladığı bir video röportajında ​​IBM yürütme organı Richard Brown, bazı kullanıcıların Litecoin için potansiyel bir avantaj olan bir birimden daha çok tüm birimlerde işlem yapmayı tercih edebileceği ihtimali üzerinde durdu. Bu varsayıma göre , bu problem, Bitcoin işlemlerinin yapıldığı dijital cüzdan düzeyinde sunulan basit yazılım değişiklikleri ile çözülebilir. Tristan Winters, Kasım 2013’te Bitcoin Magazine makalesinde “Ondalık Sayının Psikolojisi” başlıklı makalesinde belirttiği gibi, Multibit ve Electrum gibi popüler Bitcoin cüzdanları, kullanıcılara bitcoin paranın değerini resmi (veya fiat) para birimleri cinsinden görüntüleme seçeneği sunuyorlar. Bu, bitcoin kullanırken kesirlerle uğraşmak için psikolojik isteksizliği engellemeye yardımcı olabilir.

İşlem Hızı

Teknik olarak işlemler hem Bitcoin hem de Litecoin ağlarında anında gerçekleşmesine rağmen, bu işlemlerin diğer ağ katılımcıları tarafından onaylanması için zaman gereklidir. Blockchain.info verilerine göre, Bitcoin ağı uzun vadeli ortalama işlem onay süresi işlem başına 9 dakikanın biraz üzerindedir. BitInfoCharts.com verilerine göre Litecoin için eşdeğer rakamı aklaşık 2,5 dakikadır. İlke olarak, teyit süresindeki bu farklılık, Litecoin’i tüccarlar için daha cazip hale getirebilir. Örneğin, Bitcoin karşılığında bir ürün satan bir tüccar, aynı ürünü Litecoin karşılığında satıyormuş gibi ödeme onaylamak için yaklaşık dört kat daha beklemek zorunda kalacaktır. Öte yandan, tüccarlar her zaman herhangi bir teyit beklemeden işlemleri kabul etmeyi tercih edebilirler. Bu gibi sıfır onaylı işlemlerin güvenliği bir takım tartışmalara konu olmaktadır. Bununla birlikte, Bitpay‘ın Kanallar Arası Ödemeler sistemi (“Impulse”) gibi yeni yenilikleri, bu tür ani işlemlerin önemli ölçüde daha güvenli olmasını sağlayarak Litecoin’in daha hızlı teyit zamanı avantajını hafifletebilir.

Farklı Algoritmalar: Bitcoin’in SHA-256-Litecoin’s Scrypt

Bitcoin ve Litecoin arasındaki en temel teknik fark, kullandıkları farklı şifreleme algoritmalarıdır. Bitcoin, uzun süredir devam eden SHA-256 algoritmasını kullanırken Litecoin, Scrypt olarak bilinen oldukça yeni bir algoritmayı kullanmaktadır.

 Bu farklı algoritmaların önemi, yeni maden sürecindeki etkisidir. Bitcoin ve Litecoin’de işlemlerin onaylanma süreci önemli miktarda bilgi işlem gücü gerektirir. Madenci olarak bilinen döviz ağının bazı üyeleri, kendi bilgi işlem kaynaklarını diğer kullanıcıların işlemlerini onaylama görevi için tahsis eder. Bunun karşılığında, bu madencilere maden çıkardıkları paranın birimleri ile ödüllendirilir.  

SHA-256 genelde Scrypt’den daha karmaşık bir algoritma olarak düşünülürken, aynı zamanda daha büyük bir paralel işleme derecesine izin verir. Sonuç olarak, son yıllardaki Bitcoin madencileri, bitcoinleri mümkün olduğunca verimli şekilde araştırmak için gittikçe sofistike yöntemler kullandı. Günümüzde, Bitcoin madenciliği için en baskın yöntem, Uygulamaya Özgü Entegre Devrelerin (ASIC’ler) kullanımından oluşmaktadır. Bunlar, kendilerinden önce gelen basit CPU‘lar ve GPU‘ların aksine, bitcoinlerin tek amacı için özel olarak hazırlanabilen donanım sistemleri. Bu yenilikçiliğin pratik  sonucu, Bitcoin madenciliğinin günlük kullanıcı için gittikçe yetersiz kalması olmuştur.

 Buna karşın Scrypt, kasıtlı olarak ASIC tabanlı madencilikte kullanılan özel donanım çözümlerine daha az duyarlı olacak şekilde tasarlandı. Bu, birçok yorumcunun Litecoin gibi Scrypt tabanlı kripto para birimlerinin, aynı zamanda madenciler olarak ağa katılmak isteyen kullanıcılar için daha erişilebilir olmasını istiyor. Bununla birlikte, son yıllarda, Zeus ve Flower Technology gibi şirketler, Scrypt AISC’leri piyasaya sürdüler ve bu Litecoin’in kolayca erişilebilir madencilik vizyonunun geçmişe ait bir şey olabileceğini düşündürdü.

Dip Not

Bitcoin ve Litecoin bugün kripto para birimi alanının altını ve gümüşü olmasına rağmen, tarih, bu dinamik ve gelişmekte olan sektördeki statülerinin birkaç ayda bile ciddi oranda değişebileceğini gösteriyor. Aşina olduğumuz şifreli para birimlerinin önümüzdeki aylar ve yıllar boyunca değerlerini koruyup koruyamayacakları merak konusu.

Daha detaylı bilgi için Bitcoin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz.

Altcoin alım satım işlemleri için binance.com dan yararlanabilirsiniz.

Güncel Bitcoin Borsası için websitesinden faydalanabilirsiniz.

Kaynak: 1