Bitcoin.com Kurucularından Biri Tüm Bitcoin’ini Sattı

Bitcoin.com Kurucularından Biri Tüm Bitcoin’ini Sattı

Kuruculardan Biri Tüm Bitcoin’ini Sattı

Kuruculardan Biri Tüm Bitcoin'ini Sattı

Bitcoin.com, dünyanın en büyük bitcoin sitelerinden biridir ve bu sene kripto para birimlerinin delicesine fiyat artışıyla profili büyümüştür. Ancak kurucusu ve CTO olan İsveçli yerli halktan gelen Emil Oldenburg, son zamanlarda bitcoinlerin geleceğine kuşkuyla bakıyor. 

“Bitcoin’e yapılacak bir yatırım şu anda yapabileceğiniz en riskli yatırımdır. Son derece yüksek bir risk var, “diyor İsveç teknoloji sitesi Breakit ile yaptığı röportajda.

Bitcoin’in yüksek işlem maliyetleri ve öncülük süreleri ile ilgili sorunlardan bahsederek, Oldenburg; “Bitcoin’lerimi son zamanlarda sattım ve yüksek bitcoin cash’a çevirdim” diyor. 

Nitekim, bazı değerlendirmelere göre, bitcoin işlem ücretleri her üç ayda iki katına çıkıyor ve şu an bitcoin işlemini onaylamak ortalama 4,5 saat sürüyor. Bitcoin.com, bitcoinler ile ilgili olan her şeye sahiptir. 

Bugün, Tokyo merkezli bir web analitik sitesi olan Similarweb’e göre site milyonlarca benzersiz aylık ziyaretçiye sahip. Şirketin en büyük tek gelir akışı, piyasaya sürülen kripto para birimlerinin yeni birimlerini oluşturduğu, bitcoin “madencilik havuzu” dur. 

Oldenburg, herhangi bir gelir rakamını ifşa etmek istemiyor ve Breakit’e “çok fazla para” olarak açıklıyor. Kişisel seviyede olsa bile. 

Oldenburg, “Son üç yıldaki maaşımın tamamı Bicoin olarak geldi” dedi. Tıpkı Tokyo’daki 60 meslektaşlarının maaşları gibi. Ancak İsveç’li bitcoin uzmanına göre, şimdi bitcoin cash olarak değiştirme zamanı. 

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash

Bu geçiş için büyük bir neden var ve hepsi de piyasa akışı ile ilgili, sadece bitcoinden kaynaklanmıyor. Oldenburg’a göre, insanların bitcoinlere sahip olmakla ilgili riskleri anlamamalarının nedeni, şu ana kadar sadece kripto para birimi satın almış ancak onlarla asla bir şeyler satın almamış veya ticaretini yapmamışlardır. Breakit “İnsanlar bunun nasıl işlediğinin farkına varır varmaz satmaya başlayacaklardır” diyor. 

“Eski bitcoin ağı kullanışsız olduğu kadar iyi.”

Oldenburg’a göre, bitcoin ticaretinde bir satın alma, satış ya da ticaret yapmak günümüzde bir sorun oluşturmamakla birlikte, bitcoin işlemlerinin her bir işlemi kaydeden dijital muhasebeci olan blockchain‘e kaydedildiğinde sorunlar ortaya çıkıyor. 

Sorun, bitcoin ağında saniyede gerçekleştirebileceğiniz sınırlı işlem sayısına odaklanır; bu da işlemlerin saklandığı bellek “blok boyutu” oluşumuna bağlıdır. Oldenburg’a göre, bu çok likit olmayan ve kullanışsız bir kripto para birimi haline gelir. 

Şu anda bu konu tartışılmaktadır; çünkü saniyede yapabileceğiniz bitcoin ticaretinin miktarı sınırlıdır. Bu da yüksek işlem maliyetlerine ve uzun işlem öncelik sürelerine neden olur. Bu hızlı getiri peşinde koşan yeni yatırımcıların pazarda yoğunlaşmasıyla artıyormuş gibi görünür. 

Bu büyük sorunlar ve “12 saatlik işlem başı sürelerine kadar” ele alınabilse bile, Oldenburg hiçbir değişiklik belirtisi görmüyor. Çünkü “eski” bitcoin ağı tarafından işletiliyor ve o buna “fanatik bitcoin talibanlar” diyor. 

“Onlar bu şeyleri bu şekilde istiyorlar. Aslında kullanabileceğiniz bir şeyin aksine, bitcoini dijital bir altın ve teknik bir deney olarak görüyorlar.” 

Oldenburg, biraz ironik düşünülene göre, bitcoin.com’un kendisini bitcoinden uzaklaştıracağını ve bunun için hizmet geliştirmeyi durdurduğunu söyledi. Hatta çoğunlukla bitcoin cash, yani Ağustos ayında bitcoinden ayrılan para birimi üzerinde ve dünyanın ikinci büyük kripto para birimi Ethereum‘a odaklanacaktı. 

“Sadece bir Bitcoin Cash işlemi göndermek için yalnızca 0,012 dolar maliyet olacak ve öncelik zamanı yok. Tek dezavantajı, daha büyük sabit disklere ihtiyaç duymanız ama çoğu insan için bu bir problem oluşturmuyor” diye belirtiyor Oldenburg Breakit’e. 

Oldenburg bu sözlerle; Bitcoin’in 1Mb olan blok büyüklüğüne karşılık, şu an 8Mb olan Bitcoin Cash’in blok büyüklüğü atıfta bulunuyor.

Genel olarak bakıldığında Bitcoin’in, dünyanın umduğu için günlük kullanım için para birimi olacağına inanmıyor. “Ağ, eski bitcoin ağındaki bu grup tarafından çalıştırılmadıkça” diye ekliyor. “Çözümler bitcoin cash’de bulunacak, burada bir gelecek görüyorum.” diye devam ediyor. 

Eğer siz de Bitcoinler’inizi Bitcoin Cash’e çevirmek isterseniz veya başka altcoinler alıp satmak isterseniz;  binance.com sitesine üye olarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  

Bitcoin ile ilgili daha fazla bilgi için “Doğru Bitcoin Kullanımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Üretmek İçin Hangi Ekran Kartını Seçmeliyiz ?” adlı videomuzu da izleyebilirsiniz.

Ayrıca; güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: 1, 2