Bitcoin’de Bu Hafta: Kraken, Kore ve Diğerleri

Bitcoin’de Bu Hafta: Kraken, Kore ve Diğerleri

Bitcoin’de Bu Hafta

Bitcoin'de Bu Hafta

Miami bitcoin konferansında epey haber yer aldı. Haberlere çomak sokma niyetinde değiliz. Öncelikle, Bitcoin.com ile ilgili şunu söyleyelim, kendini beğenmişlik asla iyi bir görünüm değildir. Ancak şunu söylemek adil olur ki, Avrupa bankası Nordea’nın çalışanların kripto para biriminden yararlanmasını yasaklamaları da dahil olmak üzere bu haftaki en büyük hikayelerinin çoğu ana akım medya tarafından ortaya çıkmadan önce burada, bu konferansta başladı. Kısaca bitcoin bazı gerekçelerle kabul görmedi ve bu bize geçmişteki şu ünlü sözü hatırlattı; 

“2005 yılına kadar, Internet’in ekonomi üzerindeki etkisinin faks makinesinden fazla olmadığı açıkça görülecektir.”

Miami Bitcoin Konferansı

Miami Bitcoin Konferansı

Bitcoin kullanımı kabulü konusunda beyanda bulunanlar sadece bitcoin konferansında olanlar değildi. Microsoft da benzer sebeplerden dolayı bitcoinin kabul edilmesini durdurduğunu açıkladı. 

Kore Belirsizliği ve Japon Tesellisi
Bu hafta Güney Kore’den çıkan pek çok hikaye vardı, nereden başlayacağınızı bilmek zor. Her şey, diğer ülkeleri kripto ticaretini durdurmak için onlara destek vermeye çağıran yetkililerle başladı ve oradan da olay Güney Koreli kripto borsalarına son vermeye zorlanan ülkedeki bankalara sıçradı. Bunun yanında Brezilya, Venezuela ve Japonya’da da farklı gelişmeler yaşandı. Ünlü kripto para birimi yazarı Kevin Helms Japonya’daki kripto para kullanan ve gösteri yapan kızlarla ilgili şairane bir yazı yazdı. Yazısına “sanal para kızları” hakkında. Durumu şu şekilde ifade etti;

“Şarkıları; kripto para birimi ticaretiyle ilgili hatırlatmalar, tavsiyeler ve uyarılar içeriyor. Kızlar maaşlarını bitcoin ile alıyorlar, gösterinin biletleri ve eşyaları da kripto para birimi için satılıyor.”

Japon Sanal Para Kızları

Japon Sanal Para Kızları

Seversiniz, kaybedersiniz. Doğudan gelen başka bir hikaye de, Malezya’nın Copycash ICO ile ilgili bir durdurma ve çekilme emri çıkartmasıydı. Bu olaylar sadece Asya’da değil, şimdi yaygınlaşıyor. Birkaç gün önce SEC, şüpheli bir blok zincir firmasının ticaretini ürün olmadan askıya aldı. Bitoin hastalığındaki bu ruh halinin belirsizliklerden biri olduğunu ve Asya’daki gelişmelerin her zaman olduğu gibi piyasa duyarlılığını dikte ettiğini söylemek doğru olur.

Bittoin madenciliğini yasaklayan Çin’in dedikoduları ve kara para aklamayla suç ortaklığı yaptığı için borsaları kapatan Güney Kore’den bol miktarda haberler mevcut. Bu hikayelerin çürütülmesi ya da en azından abartıldığı gösterilmesine karşın; korku pazarda ortaya çıkıyor. Bitcoin yaklaşık 13,000 dolara kadar düştü ve bu yılın en hızlı ripple, tron ve stellar gibi altcoinlerinin çoğu % 25 değer kaybetti. 

Ripple hâlâ geçtiğimiz hafta, müşteri fonlarını donduran XRP ağ geçitleriyle ilgili hikayenin içindeydi ve bu nedenle Pazartesi gününün; piyasa değeri milyar doları bulan, ancak çalışan bir ürüne sahip olmayan kripto para birimi projeleri gibi uçucu olanlara nazik davranmadı. Bu haftanın en popüler ikinci öyküsü ise bitcoin diamond‘ın 40 kat daha artmasıydı ve daha sonra tahminen düşecek. 

Kraken’i Serbest Bırakın
Perşembe günü, Kraken çöktü ve sistemdeki sinir bozucu bir hatayı kovalarken en az 40 saat boyunca kaldı. Dönüşünde, Kraken özür yoluyla herkes için bedelsiz ticaret sözü verdi. Ama 48 saat sonra geri döndüğüne Kraken yine de para çekme işlemine izin vermedi. Bu hafta sorunlarla karşılaşan tek borsa değildi. Her ne kadar en çılgınca hikayeler de her zaman olduğu gibi tuhaf ve harika ICO dünyasından gelse de, son zamanlarda bir dizi kripto para birimi alışverişi tuhaflığı ortaya çıktı.

ICO’nun etkisine kapılanlardan birisi de Kodak oldu. Kodak madenci cihazı çıkartmaya karar verdi. 

Tüm bu ICO deliliğiyle ilgili sorun, rasyonel düşünmeyi projelere uygulamanın her zaman işe yaramamasıdır. Kim bilir, Bitcoin dünyasından daha ne garip hikayeler gelecektir. 

Türkiye’deki coin siteleri için Coin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz. 

Ayrıca; güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: 1