Bu Hafta Sonunda Gerçekleşecek 2017 Yılındaki Tek Süper Ay

Bu Hafta Sonunda Gerçekleşecek 2017 Yılındaki Tek Süper Ay

Süper Ay

Süper Ay

Bu yılın görünür tek Süper Ay (veya teknik terimi tercih ederseniz; perigee-syzygy), 3 Aralık’ta olacak, yani Dünya’nın etrafında eliptik bir yörünge çizen Ay’ın bize ulaşabildiği kadar yaklaşacağını belirtir.

Ay bu noktada, her zamankinden biraz daha büyük ve daha parlak görünebilir. NASA‘ya göre, Ay bu yakın konumda olduğunda, en uzak konumuna göre yüzde 14 daha yakın olabilir. Mikromoon olarak da bilinen gezegenimizden en uzak mesafesi.

NASA, ay ışığının Dünya üzerine yüzde 30 daha fazla parlayabileceğini söylüyor. Supermoon (SüperAy) da daha kuvvetli gelgitlere neden olabilir ve Dünya’nın hava durumunu etkileyebilir.

Kasım 2016’daki süper ay fotoğrafları Kazakistan’da Pekin’den Baikonur’a, açık gökyüzünde muhteşem görüntüleri ortaya çıkarmıştı. Ancak bu Pazar günkü gösteri o kadar da etkileyici olmayabilir. Çünkü; önceki süper ay, 1948’den bu yana Dünya’ya en yakın olanıydı ve 2034 yılına kadar böyle bir şey görmeyeceğiz.

Aslında, Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nde astrofizikçi olan Jackie Faherty, birçok insanın bu hafta sonu yayınlanacak olan süper ay olayını farketmeyeceğini söylüyor. Faherty, Business Insider’a e-postayla şunları dile getirdi; “Bu konuda eğitimli olmayanlara Ay farklı görünmeyecek. Eğitimli gözler için bile, konuşacak bir şey olmayacak” dedi. Ama tabi kontrol etmeyi ve bazı resimlerin çekilmesini isteyenler için birkaç ipucu paylaşmayı da ihmal etmedi.

Süper Ay Ne Zaman?

Süper Ay teknik olarak Pazar akşamından Pazartesi sabahına kadar devam edecek. Ülkemizden de gözlemlenebilecek. Türkiye’de 3 Aralık Pazar günü saat 18.00 civarında doğu yönünden gözlemlenmeye başlayacak ve yükselerek gün doğumuna kadar devam edecek.

Faherty ayrıca, Ay doğuşu sırasında “ufuğa bakıldığında ayın daha büyük gözükmesine neden olan optik yanılsama yaşayacaksınız.” dedi. Faherty, aya iyi bir bakış yapmak zor olabilir, ancak bir telefoto lens veya küçük bir teleskop üzerindeki bir adaptör gibi ekipmanlar yardımcı olacaktır diye belirtti.

Ve suya yakın olursanız, ay ışığının yansıması bu olayı daha dramatik ve duygusal hale getirecektir. Eminiz ki Instagram‘a bu olayla ilgili güzel fotoğraflar paylaşılacaktır.

Sizler bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızda belirtebilirsiniz.

Kaynak: 1, 2