Gelmiş Geçmiş En Etkili Fan Protestoları

Gelmiş Geçmiş En Etkili Fan Protestoları

Onlar Davalarına Yüreklerini Koyan Gamerlar!

Çevrimiçi bir dilekçe imzalamak veya dijital bir protestoya katılmak bazen şikâyetinizi sizi kimsenin duymadığı bir boşluğa bağırıyormuş gibi hissettirebilir. Steam kullanıcı gözden geçirme derecelendirmelerine yönelik son saldırılar, bununla birlikte, oldukça düzensiz protestolarda bile yalnızca oyunların değil, yayıncılarının ticari uygulamalarına da ilham verebileceğini hatırlatmaktadır. Şimdi sizlere tarihin en etkili beş fan protestosunu göstereceğiz.

Onlar Davalarına Yüreklerini Koyan Gamerlar!

OpenIV’nin Kapanması Olayı Sonrası Olanlar

OpenIV yıllardır popüler olan GTA için bir modding aracıydı, ancak GTA 5 ve GTA Online ile yayıncı Take-Two’nin modderslerle olan ilişkisi, modların hassas online ekosistemi olumsuz etkileyebileceği endişeleri üzerine oldukça sallantılı bir hale gelmiştir. Mod yapan kişilere bir durdurma ve çekilme mektubu gönderildiğinde aynen bu bahane kullanıldı.

Çöküş çok büyüktü. OpenIV ekibi kapatıldıklarını açıkladığında, oyuncular Take-Two’nun kime çattığını göstermek için Steam’e geçti. Genel incelemeler ‘Karışık’ olarak değişirken, son kullanıcı incelemeleri hızla ‘Çoğunlukla Pozitif’ten ‘Çok Olumsuza ‘geçiş yaptı. GTA 5’in zaten çok sayıda olumlu eleştirisi vardı, bu yüzden derecelendirmesini düşürmek için ne denli olumsuz tepki gelebileceğini siz düşünün. Olumsuz Steam kullanıcısı incelemelerinin bolluğunun yanısıra bir de 80.000’in üzerinde imza bulunan bir dilekçe vardı.

Çoğunlukla protestolar işe yaradı. Take-Two, mod politikasını açıklığa kavuşturdu ve modifikasyon aracının yeniden canlanması için OpenIV devs’le iletişim kurmaya başladı. Maalesef, iddialı ‘Liberty City in GTA 5’ modeli gelişimi durdu çünkü oyunun mod politikalarına aykırıydı. 

Tesadüf eseri, yayıncı Paradox Interactive, aynı nedenle, popüler olmayan bir fiyatlandırma değişikliğine yaptı: elbette Steam kullanıcı yorumları sayesinde…

OpenIV’nin Kapanması Olayı Sonrası Olanlar

Steam’de Modların Ücretli Olmasına Karşı Yapılan Protesto

2015 yılında Valve, kısmen mod yapımcılarının modlarını Steam’de satmasına izin verdi. Nasıl yürüdüğünü test etmek için Skyrim ile işe başladı, ancak plan daha fazla oyuna bu özelliği getirmekti. Modlar Valve veya Bethesda tarafından organize edilemedi ve yaratıcılar istediği her şeyi ücretlendirdi. Kısacası işler çokta iyi gitmedi.

Oyuncular modların her zaman özgür olması gerektiği inancına büründü ve premium modların modding ruhuna karşı olduğunu söylediler. En çokta modderslerin bazı küçük ayarları çalarak kendi ürünleriymiş gibi satmaları korkusu herkesi sarmıştı. Tabi bunun gerçek olması çokta gecikmedi. Hemen bir dilekçe hazırlandı.

“Modlar özgür bir yaratım olmalıdır” dilekçesini hala okuyabilirsiniz. 130 binden fazla imza toplandı. Birkaç gün sonra Valve bu özelliği kaldırdı ve herkese geri ödeme yaptı, temsilcisi ne yaptıklarını gerçekten bilmediklerini itiraf etti. Fakat Valve bu özelliği geri getirmek istiyor. Yakında tekrar gelebilir.

Steam’de Modların Ücretli Olmasına Karşı Yapılan Protesto

Mass Effect 3’ün Sonunun Gelmesine Tepkiler

Mass Effect 3’ün bitmesi çoğu insan için üzücü bir durumdu. Oyuncuların verdiği birçok kararı göz ardı edersek, olayların doruk noktası, her şeyi genellikle tatmin edici olmayan üç sonuca bağladı. Belki bu kadar kızgınlık yaratacak bir olay değildi fakat en azından ne kadar oyuncunun oyuna bağlı olduğu gözler önüne serilmiş oldu.

Twitter, Facebook ve forumlarda oyuncular öfkelerini dile getiriyor, anlamlı eleştiriler sunuyorlardı ve hatta bir kişi yanlış reklam için BioWare‘i suçlayarak tüketici haklarına şikayette bile bulunmuştu. Hayal kırıklığı apaçık ortadaydı ve BioWare’in bunu göz ardı etmesi imkansızdı. Kısa süre sonra, BioWare Kurucu Ortağı ve genel müdür olan Ray Muzyka, ekibin işleri yoluna koyacak daha fazla içerik üzerinde çalıştıklarını açıkladı. 

Sonuç olarak genişletilmiş bir DLC yayınlandı. Tabi pek yeterli görülmesede olayları biraz dindirmişti. Daha sonra bulunmayan Citadel DLC, tartışmasız bir şekilde daha iyi bir iş çıkardı ve tüm olaylar tatlıya bağlandı.

Mass Effect 3’ün Sonunun Gelmesine Tepkiler

SimCity’e Her Zaman Online Ol Özelliği’nin Getirilmesi

SimCity 2013’te piyasaya çıktığında, oyunda her zaman online ol özelliği bir şey için çok gerekli görüldü: çok oyunculu bölgeler. Tek oyunculu çevrimdışı modun eksikliği çokta önemsenmemişti. Bunu isteyen fazla kişi yoktu.

İnsanlar oyuna girerken sorunlar yaşıyordu hatta bazen hiç giremiyorlardı. Oyuncular her zaman çevrimiçi kal özelliğini şart koşarak 80 bin kişilik bir dilekçe imzalayıp kampanya başlattılar. 

SimCity’yi çevrimiçi hale getirme kararının savunulmasına rağmen olumsuz dikkatlerin tümü, EA’nın bir bedava turnuva şeklinde ücretsiz bir oyun önermesine neden oldu ve birkaç ay sonra bir tek oyuncu çevrimdışı modu hakkında bir açıklama yaptı. SimCity’nin piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra da bu özellik geldi.

SimCity’e Her Zaman Online Ol Özelliği’nin Getirilmesi

Dark Souls’un Bilgisayar Bağlantı Noktası Eksikliğine Verilen Tepkiler

FromSoftware‘in kurtarılan RPG’lerinden Dark Souls, konsollarda piyasaya sürülüp bilgisayarda sürülmediğinde, bazı insanlar gerçekten üzülmüştü. İnsanlar “Ornstein, hatta Smough tarafından bile öldürülmek istiyoruz” diyorlardı. Neyse ki, yayıncı Namco Bandai olaylara kulak astı.

Resmi forumda bi kullanıcının yaptığı paylaşım ansızın bir dilekçeyi gündeme getirdi. Birkaç gün içinde bu dilekçeye 70.000 imza atıldı ve Namco Bandai temsilcileri, şirketteki her yetkili kişinin bunu duyacağına dair güvence verdi. “Namco Bandai Games’in dikkatini çekmek istediyseniz bunu başardınız” dediler. İşlem tamamdı. Birkaç ay sonra PC bağlantı noktası ilan edilmişti.

Ne yazık ki, Dark Souls: Prepare To Die Sürümü, Games for Windows Live’da 30fps ile sınırlandırılmış, sabit bir çözünürlükle sıkıştırılmış ve sayısız başka başka sorunlarla beraber gelmişti. Çöp gibiydi. Neyse ki daha sonra, sorunlar büyük ölçüde modder Durante’nin DSfix’i tarafından halledilmişti.

Dark Souls’un Bilgisayar Bağlantı Noktası Eksikliğine Verilen Tepkiler