Japonya 530 milyon dolar şifreleme hırsızlığı sonrasında daha kapsamlı kontrol talimatı verdi.

Japonya 530 milyon dolar şifreleme hırsızlığı sonrasında daha kapsamlı kontrol talimatı verdi.

Japonya mali düzenleyicisi pazartesi günü bütün kripto borsalarını inceleyeceğini ve rekor kıran en büyük siber hırsızlıklardan birinde yer alan hackerlerın 530 milyon dolar değerinde dijital para çalmasından sonra Coincheck‘i harekete geçirdiğini söyledi.

Hırsızlık, Japonya için riskleri ve varlık işlemedeki zayıf noktaları vurguladı.

Financial Services Agency ( FSA), pazartesi günü operasyonlarda iyileştirmeler yapılmasını emretti.  Korsanların 58 milyar yen (530 milyon dolar) dünyanın en popüler dijital para birimleri arasında bulunan  NEM  çalması sonrasında,  başka kripto para birimlerindeki ticareti de ertelediğini bildirdi.

Coincheck pazar günü yaptığı açıklamada, iç ve dış fonlarla yüzde 90’lık bir getiri sağlayacağını belirtti ancak bunun ne zaman olacağını belirtmedi.

Coincheck, internete doğrudan bağlı olmayan platformlarda çalışan daha güvenli “cold wallet” yerine NEM coinlerini bir “hot wallet” içinde sakladığını söyledi. Ayrıca, çok imza sistemi olarak bilinen fazladan bir güvenlik sistemi de kullanmıyor.

FSA, Coincheck‘in hacklenmesi ve bir nüksetmeyi önleme tedbirleri için 13 Şubat’a kadar bir rapor sunmasını ve gerektiğinde diğer kripto alışverişi değişimlerini yerinde incelemesini istemek üzere ısrar ettiğini açıkladı.

Düzenleyici ayrıca, Coincheck’in geri ödeme için yeterli kaynağın olup olmadığını henüz teyit etmediğini belirtti. 

FSA’nın iyileştirme talebine yanıt olarak Coincheck yaptığı açıklamada, müşterilerin korunmasını ve yönetilmesini derhal güçlendirip risk yönetim sistemlerinin geliştirileceğini söyledi.

 Japonya şifre bozulma değişim operatörlerinin sadece Nisan 2017’de hükümete kayıt olmasını talep etmeye başlamış ve Coincheck gibi önceden var olan operatörlerin resmi kayıt öncesi hizmet sunmaya devam etmesine izin vermişti.

FSA şu ana kadar 16 şifreleme alışverişi yaptı ve 16 kişi hala izni bekliyor. Coincheck’in başvurusu Eylül ayında yapıldı.

 NLI Araştırma Enstitüsünün araştırma görevlisi olan Makoto Sakuma, “Kripto para birimlerinin sağlam bir sistem olduğu uzun süredir dile getirildi, ancak şifreleme değişimi ne yazık ki  değil” dedi.

NEM, cuma günü 1.01 $ ‘dan 0.78 $’a düştü ancak CoinMarketCap‘e göre pazartesi öğleden sonra 0.95 $ ‘a geldi. Kripto döviz hizmetleri sunan GMO Internet’in ise 5.7 puan  yükseldi.

Tokyo’daki Exchange operatörleri, Coincheck’in hacklenmesi üzerine tüketiciler arasında güvenlik problemi oluşmuş olabileceğini ve bunun da fiyata yansımış olabileceğini belirtiyor.

BitPoint Japan Başkanı Genki Oda da aynı fikirde bu olayın orta vadede olumsuz etkiler yaratacağını söylüyor.

CRYPTOCURRENCY RİSKLERİ

Singapur merkezli NEM Vakfı, NEM blok zincirinde izleme sistemi bulunduğunu ve Coincheck‘in kaybettiği NEM paralarının tamamının “tam hesabına” sahip olduğunu söyledi. Hackerların, fonların hiçbirini herhangi bir döviz ya da kişisel hesaplara taşımadığını, ancak çalınan fonları sahiplerine iade etmenin bir yolunun olmadığını ekledi.

Geçtiğimiz hafta Davos’ta toplanandünya liderleri, ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin ile Washington’un yasadışı faaliyet için kullanılan para konusundaki endişelerini anlatan kripto para birimleri karşısında yeni uyarılar yayınladılar.

Japonya’nın en büyük finansal diplomatı, kripto para mevzuatının Mart ayında Arjantin’deki G20 finans başkanları toplantısında gündeme geleceğini söyledi.

Güney Kore, bu hafta kripto tüccarlarının, sanal paraların cezai kullanımına engel olmak için adsız banka hesaplarını kullanmasını yasaklayacak. Bu ticaretten doğan finansal risklerden endişe eden Çin, Pekin’deki bazı borsaların kapanmasına karar verdi.

Kaynak: 1