Kahvenin Sizin İçin İyi Olduğunu Gösteren 7 Bilimsel Çalışma

Kahvenin Sizin İçin İyi Olduğunu Gösteren 7 Bilimsel Çalışma

Kahvenin Faydaları

Kahvenin Faydaları

Kafein, dünyada en yaygın kullanılan psikoaktif ilaçtır. Bizi uyandırıyor, görevde kalmamıza yardımcı oluyor ve ihtiyaç duyulan enerjiyi artırıyor.

Fakat insanlar kahve tüketimlerini sınırlandırmaları ya da tamamen kesmeleri gerektiğini düşünüyorlar.

Kafein üstesinden gelmek mümkündür. Birçok sert kahve içicisi tavsiye edilen günde 400 mg kafein sınırını aşar ve özellikle aşırı hızlı tüketildiğinde uykusuzluğa, huzursuzluğa veya hızlı bir kalp atışına neden olabilir.

Ancak kahve tüketimine ilişkin yapılan araştırmaların çoğu, kahvenin bizim için kötü olmadığını ve oldukça etkileyici bazı sağlık yararları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Araştırmalar, kahve içenlerinin belirli hastalıklardan muzdarip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Çoğumuzun daha az tüketmesi gereken bol miktarda yiyecek ve içecek var. Fakat burada kahve o listedeki olmamalıdır.

1- Karaciğer sağlığı

Yapılan dokuz çalışmada kahve içmenin siroz riskini azalttığı ortaya konuldu.

İncelemede, günde bir fincan kahve içmenin, ağır alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer hastalığı olan siroza yönelik riskin yüzde 22 azaltıldığı gösterildi.

Günde iki bardak, yüzde 43 azalma riski, üç bardak yüzde 57 azalma riski ve dört bardak yüzde 65 azalma ile ilişkilendirildi.

2- Kalp hastalığı

200’den fazla çalışmanın gözden geçirilmesi, günde üç veya dört fincan kahve içen insanların kardiyovasküler hastalığa yakalanma ihtimalini yüzde 19 azalttıklarını ortaya koydu.

3- Tip 2 diyabet

Çalışmaların büyük oranında, günde içilen her ek fincan kahvenin, Tip 2 diyabet gelişimi için yüzde 7 oranında azalma riski ile ilişkili olduğu bulundu.

4- Kanser

Bir araştırmada, ağır kahve içicilerinin (günde en az üç fincanı olan) kanser riski yüzde 18 azaldığını buldu. 

Bir başka araştırma, her gün en az bir fincanın karaciğer kanseri riski yüzde 15 azaldığını ve endometriyal kanser riski yüzde 8 azaldığını buldu.

Bazı veriler, kahve içenlerinin oral / farengeal kanserden ve ilerlemiş prostat kanserinden daha az muzdarip olabileceğini göstermektedir.

5- Alzheimer hastalığı ve bunama 

Kahve alımı ve beyin sağlığı ile ilgili yapılan çalışmaların bir meta-analizi, düzenli kahve içicilerinin Alzheimer, demans veya bilişsel düşüşten yaklaşık% 16 daha az etkileneceğini hesapladı. 

Kahve tüketmenin Alzheimer için daha büyük risk azaltmalarına neden olabileceğini gösteren daha küçük araştırmalar da vardır.

6- Depresyon 

50.000’den fazla kadının katıldığı büyük bir araştırmada, her hafta en az bir fincan kahve içenlerin depresyon riski yüzde 15 azaldı, günde iki ila üç bardak içenlerin riski ise yüzde 20 azaldı. 

100.000’den fazla erkeğe ve kadına bakılan bir diğer araştırmada, kahve içenlerin intihar sonucu ölme ihtimali yüzde 53 azalırken, çok kahve içenlerin (günde dört veya daha fazla bardak) intihar sonucu ölme ihtimali yüzde 45 azaldığını buldular.

7- Genel ölüm

500.000’den fazla Avrupalı ​​insana yapılan büyük bir araştırmada, 16 yıllık bir dönemde, günde üç veya daha fazla bardak içen erkeklerin yüzde 12 daha az ölme ihtimali, kadınların ise yüzde 7 daha az ölme ihtimali bulundu.

İnsanların dolaşım ve sindirim hastalıklarından ölmesi daha az olasıdır. Sert kahve içenlerinin de daha sağlıklı karaciğerleri vardır.

185.855 Amerikalı’yla ilgili yapılan bir başka araştırmada bunun sonucu doğrulandı. Günde bir fincan içen insanların yüzde 12, İki ila üç fincan içenlerin ise erken ölüm riski yüzde 18 azalma ile ilişkilendirildi.

Kahve iyidir, için!

Kaynak: 1