Kripto Para Madenciliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kripto Para Madenciliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şu anda en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ethereum‘un hızla artan fiyatlarından sonra diğer kripto para birimleri haberlerine geç kalındı. Litecoin ve diğer kripto para birimleri de oldukça  değer taşıyor ve oyun için yararlı olduğu düşünülen grafik kartları üzerindeki fiyatlar göz önüne alındığında, bazılarınız kaçınılmaz olarak merak edecek: madencilik işine mi başlamalıyım?

Bu büyük, açık uçlu bir sorudur ve cevap birçok faktöre bağlıdır. Her yönü ele almaya çalışmayacağım, ancak başlamak için nelerin gerekli olacağının temellerini hızla gözden geçirelim ve ne kadar para kazanacağınıza ilişkin bazı  tahminler ekleyelim.

Blok Zincirleri ve Blok Ödülü

Madenciliğin özü, blok ödülleri fikri. Çoğu madeni paralar için, bunlar kripto para biriminin karma algoritmasına geçerli bir çözüm bulan kişiye / gruba verilir. Bu çözüm, önceki blok çözümlerinin sonuçlarını kullanan matematiksel bir hesaplamadır; bu nedenle, önceki bloğun çözümünü bilmeden gelecekteki bir bloğun yanıtlarını önceden hesaplamanın bir yolu yoktur. Bu blok çözümleri ve işlem geçmişi, bir tür kamu muhasebesi olan blok zincirdir.

Peki blok nedir? Blok, işlemler için şifrelemeler içerir.İşlemler, genellikle küçük bir ücretle, şebekeden toplanır ve bu da blok ödülünün bir parçası haline gelir. Bir bloğun çözümüne eklenen ve zamanla yukarı / aşağı ölçeklenebilen bir zorluk değeri var, hedef yeni blokların üretim oranını nispeten sabit tutmaktır.

Bitcoin için hedef ortalama her 10 dakikada bir blok çözüm üretmektir. Ethereum için, blok çözümleri her 16 saniyede bir gelmelidir. Açıkçası bu yaklaşımda büyük bir farklılık var ve daha kısa blok zamanı bazı insanların Ethereum’u tercih etmesinin bir nedeni. Basitçe, sayı çözümünün bazı değerlerden daha az olması ve büyük olasılık aralığı sağlayan 256 bitlik sayıları olması gerekir. Çözüm, daha sonra tüm işlem ücretlerini blok ödülüyle birlikte alan çözme sistemi için cüzdan adresini içerir ve blok, katılan tüm sistemlerin blok zincirine yazılır.

Bu bir akarsuda altın aramak gibi, şanslıysanız büyük bir altın külçesi bulabilirsiniz ya da çok fazla toz parçacıkları elde edersiniz veya hiçbir şey bulamayabilirsiniz. Akış iyi bir konumdaysa para kazanırsınız

Yazılımı Kurma

Kripto para birimi madenciliği için pek çok seçenek var. Bazı algoritmalar CPU’larda (örn. Cryptonight) etkili olarak çalıştırılabilir, diğerleri GPU’larda en iyi şekilde çalışırlar (Ethereum, Zcash, Vertcoin) ve bazıları da özel ASIC’lerin alanındadır (Bitcoin, Litecoin). Ancak donanıma ek olarak,madenciliğe başlamak için atılması gereken başka adımlar da var.

Bitcoin’in ve diğer kripto para birimlerinin ilk günlerinde, algoritmaları etkili bir şekilde çözebilirdiniz. Bu, belirli bir kripto para ve doğru madencilik yazılımı için cüzdan indirilmesi anlamına geliyordu. Daha sonra madencilik yazılımını, seçtiğiniz şifreleme ağına katılmak üzere yapılandıracak ve CPU / GPU / ASIC’nizi hesaplamaları yapmanızı sağlayacak. Hedef,herkesten önce geçerli bir blok çözümü bulmak. Her bulunan bloktan sonra, hesaplamalar yeniden başlar, bu nedenle potansiyel çözümleri daha hızlı arayabilen bir donanıma sahip olmak faydalı olacaktır.

Bu günlerde, birçok kişi cüzdan yazılımını kullanmayı bırakıyor. Bitcoinin tam blok zincirini indirmek şu anda yaklaşık 145GB disk alanı gerektiriyor, bu nedenle senkronize edilmesi çok uzun zaman alıyor. Artık işin bu kısmıyla ilgilenen web siteleri var.

Teorik olarak, zamanla ortalamanın kanunları ortaya çıkar. Bir coin için toplam hesaplama gücünün yüzde birini sağlıyorsanız, genellikle tüm blokların yüzde birini bulmanız gerekir. Fakat Bitcoin ve türevleri popülerlik kazanırken zorluk çekildi ve sonunda madencilik pratik bir uğraş haline geldi. Madencilik gücünü % 0.00001 oranında sağlayabildiğinizde ve bu değer zamanla azalmaya devam ettiğinde, geçerli bir blok çözümü bulma şansınız etkin bir şekilde sıfır olur. Bu nedenle madencilik havuzlarına girin.

Madencilik Birliğine Katılın

Kripto para birimleri için, blok ödülleri, maden havuzlarıadı verilen büyük madencilik şirketlerinin alanına girdi. Blok zincirinin güvenliğini sağlamak amacıyla hesaplama gücünün yüzde 50’sinden fazlasını kontrol etmek için herhangi bir madencilik havuzu veya bir birey olmasını istemiyorsunuz, ancak madencilik amacıyla daha büyük bir havuzda olmak her zaman daha iyidir.

Bunun nedeni, madencilik havuzlarının birlikte çalışıp ödülleri tüm katılımcılar arasında dağıtması. Madencilik havuzu hashrate’in (şifre çözme hızı) yüzdesine dayanmaktadır. Donanımınız havuzdan küçük parçalar alır ve bunları paylaşım olarak gönderir. Hashrate’e (şifre çözme hızı) sadece yüzde 0.00001 oranında katkıda bulunsanız bile, havuzun aldığı her blok ödülünün yüzdesini elde edersiniz.

Belirli bir örnek vermek gerekirse şu an Bitcoin, yaklaşık13 EHash / s (exa-hash) toplam ağ hashrate’ine sahiptir, ancak Antminer S9 gibi iyi bir Bitcoin ASIC yalnızca yaklaşık 13 THash / s sağlayacaktır. Hashrate sabit kalırsa, yalnız madencilik için, şansınız bir milyonda bir, yani her 19 yılda ortalama bir blok bulacağınız anlamına gelir. Sorun, beş yıl önce bile,şu anda olanın bir milyonda biriydi, yani piyangoyu kazanma şansınız daha yüksek.

Aynı 13TH / sn’yi al ve ağ hashrate’inin yüzde 25’ini yapan bir havuza katılın. Havuz bloğun yüzde 25’ini bulacak ve blok ödüllerin yüzde 0,0004’ü ile sonuçlanacaktır. 12.5 Bitcoins (BTC) değerinde bir blok ile, havuzun bulduğu her bloktan 0.00005 para, ve yaklaşık 36 blok kazanılır. Bu, günde 0.0018 BTC, pek fazla değilmiş gibi görünse de, BTC’in her biri 17.000 Dolar’dır.

Kripto dövizleri için hesap sağlayacak birçok yer var, bu nedenle madencilikten ne kadar kazanacağınızı görebilirsiniz. Ama sonunda, bir maden havuzuna katılmak isteyeceksiniz. Bir başka tavsiyemiz de bu amaçlar için yeni bir e-posta adresi kullanmanız ve sonra katılacağınız her havuz için benzersiz bir şifre oluşturmanız. Çünkü şifre hırsızlığı çok yaygın.

Gerçek Madencilik Yapmak

Donanımınız var, bir maden havuzuna katıldınız ve kripto para dünyasını sallamaya hazırsınız. Şimdi tek gereken, uygun yazılımı indirmek, donanımınız ve havuzunuz için doğru ayarları vermek.

Havuzların çoğu, yazılımın indirileceği yerler de dahil olmak üzere madencilik için nasıl kurulacağına ilişkin temel talimatlar verecektir. Ancak tüm yazılımlar eşit şekilde oluşturulmaz. Sürücüler, ürün yazılımı revizyonları ve bellek hızı gibi şeyler bile madencilik hızınızı etkileyebilir. Madencilik konusunda ciddi iseniz, Bitcointalk, Github ve diğer forumlar gibi yerleri takip etmeye dikkat edin.

Bir kripto para üretmenin en kolay yolu, tüm maden kaynaklarınızın uygun havuza yönlendirmek ve gerekli yazılımı yüklemektir. Sorun, madencilik için en iyi coinin çoğunlukla geçici olmasıdır – Ethereum’un pazar güçleri, ETFbaşına 5-10 $, 2017’de ETH başına 600 $ ‘a kadar ittiğinden dolayı ortaya çıktı. Bunun öncesinde, potansiyel olarak kazançlı olan birçok paradan sadece biriydi. Coinler arasında geçiş yapmak zaman alabilir, bu yüzden bu karmaşıklığın bir bölümünü boşaltmaya yardımcı olacak başka yazılımlar da var.

Popüler bir çözüm, Bitcoin’de bulunan, diğerlerine karışma gücü kiralayan Nicehash’dir. Nicehash halihazırda bir kesmeyi takiben yeniden başlatmaya çalışırken, WinMiner ve Kryptex’i de içeren diğer alternatifler var,ancak her iki servise de kefil olamam. Temel olarak, bu yerler hangi paranın /algoritmanın başkalarına verileceğini bulmak için işi transfer eder, ancak katlanılan ücretler ve gidiş oranları maden paralarından daha düşüktür. Faydası ise, değersiz hale gelen bir miktar coin tutarak son bulmamanızdır.

Daha karmaşık bir çözüm, çoklu algoritma madenciliği yazılımını tek başınıza kurmanızdır. Bunu yapmak için, genellikle madenciliğe ilgi duyduğunuz tüm madeni paraları hesaplar ve herhangi bir zamanda hangi paranın en iyi olduğunu belirlemek için kurallar oluşturursunuz. WhatToMine gibi siteler, şu anda en iyi ödeme seçeneğinin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir, ancak doğal olarak diğerleri de sizinle aynı verileri görür.

Ne Kadara Mal Olur ve Ne Kazanırsınız?

Kripto para madenciliği ile ilgili bilmeniz gereken şey, donanımın ilk maliyetinin ötesinde, güç ve donanım ömrünün sürmekte olan kaygıları olduğudur. Enerji maliyetleriniz ne kadar düşerse, madenciliği karlı bir çaba haline getirmeniz o kadar kolaydır. Aksine, nispeten pahalı elektrik maliyetleri olan bir bölgede yaşıyorsanız, madencilik korkunç bir fikir gibi görünebilir.

Birçok kişi kripto para madenciliği düşünürken, ilk düşünce Bitcoin üretmektir. Artık özel ASIC’lerin (Uygulama Özellikli Entegre Devreler)alan adı olan Bitcoin, GPU kullanılan madenciliğe uygun değildir. Hızlı bir işlemcinin belki de 40MH / sn’yi ve iyi bir GPU’yu bile 1GH / s veya daha fazla hızlandırabileceği yerlerde, Antminer S9 gibi en hızlı ASIC’ler 14TH / sn’yi gerçekleştirebilirler. Ancak Antminer S9’un maliyeti 5000 $ veya daha fazla ve hala yaklaşık 1350W’lık güç kullanıyor. 

Ekran kartı kullanarak madenciliği daha iyi yapabilir misiniz? Pek çok değişken var ve pazar aşırı değişken, ancak birçok GPU’nun mevcut fiyatlarına baktığınızda tahmin edebileceğiniz gibi, cevabınız yankı uyandırıyor … belki. Temel bir sistem maliyetiyle başlayalım. Ucuz bir işlemci, 6 PCIe yuvalı anakart, 8GB DDR4 RAM, bütçeli sabit disk, altı PCIe yükseltici adaptör ve 1350W 80 Plus Platinum PSU’ya ihtiyacınız olacak. Bunların tümünü elde etmeniz yaklaşık 700 $’a (8GB RAM ile) mal olacak.

Aşağıda listelenen mevcut piyasa fiyatlarıyla şu an işler şu şekilde; 

Kripto para madencisi olarak hala yapılacak para var mı? Sanırım bunun cevabı için biraz geriye dönmeliyiz. Ethereum ve Bitcoin’in bu sene başındaki değerine bakacak olursak, ETH başına 10 $ ‘dan ETH başına 720 $’ya kadar, Bitcoin ise 1.000 $ ‘dan 17.000 $’a kadar geldi. Sahip olduğunuz madeni paraların hepsinin satılmasıyla para kazanabilirsiniz, ancak yılın başından itibaren BTC veya ETH’yi benimsemişseniz ve almışsanız, kelimenin tam anlamıyla ikramiyeyi vurdunuz demektir.

Kripto para birimi savunucuları arasında bunun sadece bir başlangıç olduğunu ve fiyatların ETH başına binlerce dolara ve muhtemelen BTC başına milyonlara ulaşabileceğine dair bir umut var.

Esasen, fiyat oynaklığı artan zorlukla birleştiğinde, aylar içinde bir şeyleri radikal bir şekilde değiştirebilir. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca kripto para birimi fiyatlarında büyük bir artış oldu, ancak tersi de olabilirdi. Madenciliğe başlamaya karar verirseniz kaybetmeyi de göze almalısınız.

Kaynak: 1