Litecoin Nedir? Litecoin Nasıl Alınır?

Litecoin Nedir? Litecoin Nasıl Alınır?

Litecoin Nedir?

Litecoin Nedir?

Bitcoin’den kaynaklanan birkaç klon kripto para biriminden biri olan Litecoin, 2011 sonlarına doğru Bitcoin’den çatallanmıştır (forked). Bitcoin altınsa Litecoin’in gümüş olması amaçlandı: Satoshi Nakamoto’nun oluşturduğu kripto para biriminden daha hızlı, daha hafif bir versiyonu. Bir Bitcoin işlemi için gereken yaklaşık 10 dakika yerine, bir Litecoin işlemi yalnızca 2,5 dakika sürer.

İşlemleri dört kat daha hızlı hale getirirken, Litecoin‘in yaratıcısı Charlie Lee de maden çıkarılamayan azami parayı da dört katına çıkardı. Bitcoin toplam 21 milyon olsa da, Litecoin toplam 84 milyon. Litecoin’in toplam piyasa değeri şu an daha düşük. Bitnin’in 290 milyar dolar iken Litecoin’in 18 milyar dolar. Bitcoin, Ethereum ve Bitcoin Cash‘in ardındaki dördüncü en büyük kripto para birimi piyasasına sahiptir. 

Lee, Mart Coinbase konusundaki konuşmasında “Görüşüm her zaman Litecoin’in bitcoini tamamlamasını istedim. Rekabet etmem. Bitcoin, bankalar arasında milyonlarca dolarlık hareket, ev satın alma, araba satın alma gibi amaçlarla kullanılabilir. Gerçekten güvenli. Litecoin ise daha ucuz şeyler için kullanılabilir.” dedi. 

Bitcoin’in arkasında Satoshi Nakamoto vardır. Öte yandan Litecoin’in arakasında eski bir Google mühendisi vardır. 

Nakamoto’dan daha az gizli bir figür olan Lee, 2011’de Bitcoin’e ilk katılmıştı. Kısa bir süre sonra Litecoin’i piyasaya sundu, ama başlangıçta alternatif bir kripto para birimi yaratmak amacıyla değil. 

Mart Coinbase konuşmasında “Orada olmak Bitcoin kodunu öğrenmenin bir bahanesi oldu. Gerçekten orada olanlardan daha iyi bir altcoin oluşturabileceğime karar verdim.” dedi 

Litecoin, neden çok sayıda diğer altcoinler gibi başarısızlık değildi? 

Birçok altcoinin aksine Litecoin ilk başladığında Bitcoin’in çok ilerisinde değildi. İlk önce Kasım 2013’te Bitcoin’den yaklaşık 8 ay sonra 1 milyar doları aştı. 

Litecoin taraftarlarının Bitcoin için yeni başlayan madeni para yüzeyi neden bertaraf etmediklerinin bir nedeni, daha geniş bir donanıma ihtiyaç duyan farklı madencilik işlemidir. Bitcoin madenciliği, ASIC mikroçip teknolojisi gerektiren SHA-256 karma algoritmasını kullanırken, Litecoin Scrypt algoritmasını kullanıyor. Scrypt, daha büyük bir çalışma belleği gerektirdiğinden, ASIC’lerin çoğunun üreticilerinin uygun bir teknoloji geliştirmesi yasaklanmıştır. Bunun yerine, Litecoin başlangıçta grafik kartları veya GPU’lar üzerinde çalışılıyordu. Fakat Zeus ve Flower Technology gibi şirketler, Scrypt’i hedef alan ASIC’leri pazara sunmaya başlıyor.

Bunun ışığında Lee, Litecoin alıcılarına Twitter aracılığıyla bir uyarıda bulundu.

Litecoin Nasıl Alınır?

Litecoin alım satım işlemleri için Bitcoin borsa sitelerini kullanabilirsiniz. En popüler coin borsa sitesi olan binance.com sitesine üye olabilirsiniz. Litecoin işlemleri ülkemizdeki bazı borsalarda da mevcuttur. Türkiye’deki “Bitcoin Borsaları yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bitcoin Nedir?

Bitcoin hakkında merak ettikleriniz varsa “Bitcoin Kullanımı” makalemizi inceleyebilirsiniz. 

Ayrıca; güncel Coin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.