Litecoin’in Avantajları, Madenciliği ve Geleceği

Litecoin’in Avantajları, Madenciliği ve Geleceği

Litecoin popülaritesi fiyatı 250  dolar civarına çıktığından beri artmakta olduğundan akıllarda çeşitli sorular uyandırdı. Bu makalede Litecoin ile ilgili en çok sorulan soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Litecoinin Bitcoin’den Farklı Olan Avantajı Nedir?

Litecoin hakkında konuşmaya başlamak için çok mantıklı bir başlangıç noktası. Birçok kişi, yaratıcısı Charlie Lee de dahil olmak üzere altın denilen Bitcoin ile gümüş denilen Litecoin’in kıyaslamasını yaptı. Peki bütün bunlar kripto paraya yatırım yapmak isteyen biri için ne anlama geliyor?

Hemen hemen her gün piyasaya sürülmekte olan yeni para birimi, aslında bir para biriminden çok daha fazlasıdır. Genellikle, bir şey yapan bir platform veya uygulama, yalnızca bir değer deposu gibi davranır. Ethereum akıllı sözleşmelerine, Golem bulut bilişimine ve Streamr veri akışlarına sahiptir. Peki Litecoin ne yapar? Hiçbir şey. Bu sadece bir değer deposudur, ancak bu kendi amaçları  olmadığı anlamına gelmez.

Teknik açıdan, Litecoin’in en belirgin avantajları, Bitcoin’e kıyasla daha düşük işlem maliyetleri ve daha hızlı işlem süreleridir. İlk olarak, maliyet hakkında konuşalım. Bitcoin’i her göndermek istediğinizde, ödemeyi yapmak için ağa bir ücret ödemelisiniz. Bitcoin ve Litecoin gönderim ücretlerini karşılaştıralım. Bitcoin’i kullandığımızda, ağ ücreti 14.245 $. Aynı şeyi Litecoin ile yaptığımda, ücret sadece 2.42 dolar. 

Son olarak, daha hızlı blok süresi ile Litecoin işlemleri genellikle bir dakika içinde tamamlanır ve asla bir saatten fazla sürmez. Bitcoin işlemlerinin tamamlanması ise saatler sürebilir ve nadiren yarım saatten az sürer. 

Litecoin’in Geleceği Nedir?

Bu zor bir sorudur çünkü kripto alanı daha çok yeni. Bu sadece benim fikrim, ancak Litecoin‘in çoğunlukla parayı hızlı ve ucuza taşımak için bir yol olarak kullanılabileceğinden ve nispeten güvenli ve düşük bir volatilite değeri deposu olarak kullanılabileceğinden şüpheleniyorum. Litecoin’ın çok fazla desteği var, bu yüzden burada kalacağına kesinlikle inanıyorum.

Ancak spekülatörlerin sevdiği tek bir günde % 50-100 fiyat değişimlerini görmeyi bekleyebilir miyiz? Şahsen böyle düşünmüyorum ve daha temkinli yatırımcılar için bu iyi bir şey. Salınımlar olacak, ancak Litecoin‘in salınımlarıyla gündeme geleceğine inanmıyorum. Bunun yerine, göreceli istikrar ve yararlılığı ile gündemde olacaktır.

Litecoin Madencilik Yapmaya Değer Mi?

Hemen hemen her büyük ve küçük kripto para için madencilikle ilgili sorular hep gündeme gelir. Hatta Ripple ve Stellar Lumens gibi madencilik yapılamayanlar için bile.

Litecoin ilk çıktığında, ASIC’e karşı dirençli olduğu iddia edildi. Oldukça uzun bir süre doğruydu, ancak madeni paraya ve genel olarak Scrypt‘e ilgi arttıkça, Litecoin’in arkasındaki şifreleme kalktı ve ASIC kaçınılmazdı. Artık ASIC’ler Litecoin madenciliği için standart olduğundan, CPU ve GPU madenciliği karlı değildir.

Çoğu ASIC, özellikle de Scrypt tabanlı olanlar şuan ciddi arz sıkıntısı çekiyor. 2017 yılının başlarında bir Bitmain L3 + 1200 USD dolara mal olacaktı. Şimdi neredeyse tüm alanlarda tamamen tükendi ve fiyatlar birim başına $ 5000 dolara yakın bir hizaya geldi.

Bu noktada bir kişinin karlı bir şekilde Litecoin madenciliği yapabilmesi için, uygun bir ASIC’i uygun bir fiyata satın alarak, ki bunu yapmak çok zor, ya da bulut madenciliğinde şansını denemesi gerekir.

Litecoin Büyümeyi Bitirdi Mi?

Bu, genellikle düşük almak ve yüksek satmak isteyen spekülatörler tarafından gelen başka bir yaygın soru. Bunun için kesin bir cevap yok, ancak bütün kripto alanı gün geçtikçe büyüyor ve Litecoin yüksek düzeyde bir kullanım ve benimseme görmüş olduğundan, cevabın hayır olduğunu, Litecoin’in henüz bitmediğini söylemek mümkün. Kısa vadeli bir günlük ticaret değil de, uzun vadeli bir kripto yatırımı arıyorsanız, Litecoin kesinlikle düşünmeye değer.

Litecoin 1000 Dolara Ulaşacak Mı?

Bu tamamen mümkündür. Bununla birlikte, paranın değerini ikiye katlamasının bir nedeni olmalıdır. Bu nedenlerden biri atomik takaslar ve Litecoin’in yaratıcısı Charlie Lee‘nin öncülüğünde olan Lightning Network olabilir.

Atomik takaslar, teorik olarak, bir kripto parayı bir başkası için değiş tokuş eden bir özelliktir. Litecoin bu özellikte birinci oldu. Lightning Network gelecekte yalnızca Bitcoin‘e sahip olan birinin, satın alma ve yüksek Bitcoin işlem ücretlerinden kaçınma amacıyla Litecoin’e atom takası yapması mümkündür. Bu tür bir kullanım vakası talebi kolaylıkla artırabilir ve böylece Litecoin’in zaman içindeki fiyatını artırabilir.

Başka bir olasılık, kripto varlıklarının kitlesel olarak benimsenmesi olabilir. Halk tarafından benimsenmesi çok olası. Bundan dolayı gelecekte,halk bir bütün birimleri uygun fiyatla satın alabilecekleri bir para birimine daha rahat yatırım yapabilir. İnsanları, ondalıkların arkasında gizlenmiş bir sayı yerine bir şeylerin bütün birimlerine sahip olmak daha iyi hissettiriyor. Örneğin, 10 LTC’ye sahip olmak, sadece 0.11554 BTC‘ye sahip olmaktan daha iyi hissettirebilir.

Litecoin İle Hayal Kırıklığına Mı Uğradın?

Şöyle bir soru soralım:

Diyelim ki, Varlık A’ya 100 dolar ve Varlık B’de 100 dolar yatırım yaptınız. Altı ay sonra, Varlık A yatırımınızın değeri 410 dolar, Varlık B yatırımınızın değeri 1100 dolar oldu.

A varlığından mı, B varlığından mı yoksa ikisinde de mi hayal kırıklığına uğrayacaksınız?

 Bu örnekte varlık A, Bitcoin ve varlık B Litecoin‘dir. Bu yılın Şubat ayında her birine 100 dolar koyarsanız iki para birimi ile de önemli bir kâr elde edersiniz, ama Litecoin ile daha fazla şey yapmış olursunuz. Bu rakamlara bakıldığında, ortalama bir yatırımcının Litecoin getirileri ile hayal kırıklığına uğramaması gerektiğini söylemek kolay. Bu sene genel performansa bakarsanız, Litecoin ikisi arasındaki en iyisi. 

2018’de Litecoin’i Satın Almalı Mıyım?

Evet, sanırım almalısın. Litecoin sağlam ve güvenilir olduğunu kanıtlamıştır ve bunlar herhangi bir kripto paranın üzerinde çalışması gereken önemli niteliklerdir.

Türkiye’deki coin siteleri için Coin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.

Kaynak: 1