Rüyaları Kontrol Etme Tekniği Doğrulandı

Rüyaları Kontrol Etme Tekniği Doğrulandı

Rüyalarımızı kontrol edebilme sanatı olan ‘Lucid Rüya‘ bilim tarafından doğrulandı. Test sırasında katılımcıların yarısından fazlası rüyalarını kontrol edebildikleri lucid rüyayı gördüler.

Lucid rüya, rüya gören kişinin rüyada olduğunu farketmesi ve sonrasında rüyasını yönlendirmesidir. Bir zamanlar bilim için bir efsane olan lucid rüya resmen doğrulandı. Bilim adamları, açık rüya görmenin yani lucid rüyanın var olduğunu teyit etti ve insanlara umutlarını arttırmak için bazı yöntemler buldu.

Bulunan yöntemler ve araçlar biraz tehlikeli. Çünkü rüyalar psikolojimizi etkileyebiliyor. Ve bunun geri dönüşü zor. 

Aspy, açık rüya görme (lucid rüya) deneyi için 169 katılımcı kullanmış. Deney sırasında bir takım testler yapılmış. Aralarında en ilginç olan test ise gerçeklik testi ile MILD testi. Berrak kurguların anımsatıcı uyarımı (MILD), katılımcıları beş saat sonra uyandırmak ve “Bir sonraki rüyamda  rüyada olduğumu hatırlayacağım.” demeleri için alarmlar ayarlanmış.

Dreaming dergisinde Aspy, gerçeklik testinin hiçbir yararı olmadığını ancak gerçeklik testi ile MILD‘nin kombinasyonunu deneyenlerin yüzde 53’ünün deneme sürecinde rüya gördüğünü ve her gece yüzde 17 başarı ile sonuçlandığını bildirdi. RAM uykusunda kullanılan ve işe yaran bu teknikler, lucid rüyayı bilimsel olarak doğruladı.

İnsanların yüzde 55’i hayatlarında bir kere de olsa lucid rüya görüyor fakat çoğu bunun farkında olmuyor. 

Çoğu lucid rüya gören insan çabucak uyanıyor. Fakat çeşitli tekniklerle bu süreyi 1 saate kadar çıkarmak mümkün. Aspy deney için daha fazla gönüllü arıyor. Böylelikle yapılan deneyler sonucunda daha net bilgilere ulaşabileceğiz.

Kaynak: 1