WhatsApp Kullanıcı Verilerini Facebook İle Paylaşmayı Bırakmayı Emretti

WhatsApp Kullanıcı Verilerini Facebook İle Paylaşmayı Bırakmayı Emretti

Fransa’nın aşırı sıkı gizlilik denetimi CNIL, WhatsApp‘ın kullanıcı verilerinin üst şirket Facebook‘la paylaşılmasını durdurmasını emretti. Emre uymak için bir ayı var.

Sorgu, WhatsApp’ın hizmet şartlarına geçen yıl eklenmesiyle başladı; hedefli reklamcılık, güvenlik önlemleri geliştirmek ve iş zekası toplamak için Facebook ile veri paylaştı.

Bu talepleri araştırdıktan sonra CNIL, WhatsApp’ın güvenlik önlemlerini geliştirme niyetinin geçerli olduğu ancak uygulamanın iş zekası gerekçesinin kabul edilebilir olmadığı sonucuna vardı. Ne de olsa, WhatsApp kullanıcılarına, iş zekası için veri toplandıklarını söylemedi ve uygulamanın yüklemesini kaldırmadan devre dışı bırakmanın bir yolu yoktu. CNIL, “Bu, kullanıcıların temel özgürlüklerini ihlal ediyor.” dedi.

 Almanya Facebook’a geçtiğimiz yılın Eylül ayında WhatsApp kullanıcılarından veri toplamayı durdurmasını emretti ve İngiltere‘de geçen sene Kasım ayında WhatsApp kullanıcı verilerini toplamayı durdurma kararı aldı.

Bu Mayıs ayında, Facebook, WhatsApp’ın satın alınmasıyla ilgili yanıltıcı bilgi sağlamaktan dolayı AB tarafından 122 milyon dolar cezaya çarptırıldı; şirket, WhatsApp kullanıcılarının profilini Facebook’a bağlayamayacağını iddia etti.  

Kaynak: 1