Windows’u Daha İyi Bir Oyun Deneyimi İçin Ayarlama Rehberi

Windows’u Daha İyi Bir Oyun Deneyimi İçin Ayarlama Rehberi

Görev listesini bir Ctrl-Alt-Del komutu verdikten sonra incelediyseniz muhtemelen tüm bu arka plan süreçlerinin sisteminizin oyun performansını etkileyip etkilemediğini merak ettiniz demektir. Temiz, taze bir Windows kurulumu bile uygulama, görev ve hizmet listesi gibi düzinelerden oluşan uzun bi listeyi beraberinde getiriyor.

Performansı artırmak için bu işlem ağacını budamak kavramı yeni değil elbette. Performansı artırmak için bu işlem ağacını budamak kavramı yeni değildir. Bunu yaptığını iddia eden yardımcı programlar uzun süredir var, Win 10’un yaklaşmakta olan Oyun Modu ile beraber bu fikir, Windows’un içine girdi. Game Mode’un beta sürümünden masaüstü sistemleri henüz otomatik görev eliminasyonundan çok fazla fayda sağlamazken, elle ayarlanmış görev listelerine sahip daha sınırlı, netbook sınıfında donanım üzerinde yapılan testler daha belirgin sonuçlar doğuruyor.

Mikro makine

Lenovo’nun yeni 11.6 “110S Ideapad netbooku bu görev-düzeltme testi için mükemmel bir ortak olduğunu kanıtladı. 200 doların altındaki bu küçük, öğrenci sınıfı sistem sadece 2GB RAM ve soğutma fanına ihtiyaç duymayan mütevazi bir çift çekirdekli Celeron N3060 ile oynuyor. Airmont tabanlı CPU, Intel’in Atom serisine benziyor ve sadece 37 tek çekirdekli ve 68 çok çekirdekli Cinebench 15 skorunu yönetiyor. Tek bir Kaby Gölü çekirdeğinin performansının üçte birinde ağırlığa sahip olan bu işlemci tam anlamıyla kendini bir şey sanan küçük adam.

Broadwell’in dahili HD 5300’ünü temel alan tümleşik Intel HD 400 IGP de işlerin üstesinden daha hızlı gelebilmekte. 12 AB ve 700 MHz saat hızı ile 4K çıkış ve H.265 kod çözme gibi modern özellikleri destekliyor ancak çoğunlukla ofis görevleri düşünülerek hazırlanmış. Ancak, bu köpeğin oyun anlamında avlanmayacağı anlamına gelmez. Test, oynatilabilir kare hızıyla birkaç popüler 3D başlık kazandı. Sistem yükünü dikkatli bir şekilde keserek, işlevsellik hafif bir mücadeleciye dönüştürebilir mi?

KİM GİDECEK KİM KLACAK?

Hangi uygulamaları ve hizmetleri durdurup ve hangisini devam ettireceğinize karar verirken Windows hakkında biraz bilgiye sahip olmanız gerek ancak sağduyu ve birkaç ipucu sizi oldukça uzaklara götürebilir. Bir arka plan görevinin ne yaptığından emin değilseniz, yürütülebilir dosyanın nerede saklandığını bulmak çok mantıklı bir hareket olacaktır. Çalışan herhangi bir programın tutulduğu klasörü keşfetmek için, Görev Yöneticisi’ndeki ismini sağ tıklayın ve menüden Dosya Konumunu Aç’ı seçin. Bu komut, size yardımcı olması gereken doğru yere bir Explorer penceresi açacaktır.

Hizmetler, çeşitli dahili Windows yardımcı programlarından erişilebilir ve genelde açıkça işlevlerinin ve bağımlılıklarının açıklamaları ile etiketlenmiştir, bu nedenle gereksiz işlemleri bulmak çok zor değildir. İşlemcinizi boşa yoran genel suçlular: Superfetch, temalar, otomatik üçüncü parti yazılım güncelleme servisleri, bulut sürücüleri ve ekran paylaşma yazılımları.

Hizmetler ve Başlangıç

Sisteminizdeki hizmetler hakkında bilgi edinmek için en iyi arayüz, Windows® MMC Hizmetler konsoludur ve”Services.exe” komutu ile açabiliyorsunuz. Hizmetlere detaylıca ulaşmanın bir diğer etkili yoluda sistem yapılandırma yardımcı uygulamalarıdır. İncelemeden sonra ihtiyaç duymadığınız ve varolduğunu hiç bilmediğiniz hizmetleri bulmak zorundasınız. Birazcık not tutun, ekran görüntüleri çekin ve kendi kafanıza göre tamir etmeden önce bir sistem kurtarma anlık görüntüsü hazırlayın; böylece, yaptığınız değişiklikler bir şeylerin ters gittiğinde hızlı bir şekilde ters çevrilebilir.

Herhangi bir komut isteminde veya Başlat menüsünde “msconfig.exe” yazın ve Windows’un en kullanışlı araçlarından biri olan Sistem Yapılandırma yardımcı programını getirmek için Enter tuşuna basın. Sisteminizde kurulu olan tüm üçüncü taraf süreçlerine hızlı bir genel bakış için “Hizmetler” sekmesini tıklayın ve “Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle” yi işaretleyin. Bunlardan bazıları oyun ya da Steam istemci hizmeti gibi diğer işlevler sırasında gerek duyulsa da, pek çoğu muhtemelen gereksiz, işte bu canavarlar göreve başlamak için mükemmel bir hedef. Yapılandırma yardımcı programındaki onay kutuları aracılığıyla hizmetlerin devre dışı bırakılması, sisteminiz için riskli görünüyorsa, bunları Microsoft’un tercih ettiği yöntem olan Hizmetler konsolu aracılığı ile onları durdurabilirsiniz. (Devre dışı bırakmaktan iyidir.) ve müdahale gerekmeden otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.

Windows’a yerleştirilmiş, kullanmayacağınızı bildiğiniz bir hizmeti veya işlevini bulursanız, her seferinde yeniden sistemle başlayacağı için, devre dışı bırakmak yerine kaldırmayı düşünün. Bunu, “Windows özelliklerini açma veya kapatma” seçeneği altındaki Programlar ve Özellikler kontrol paneli alanında gerçekleştirilebilirsiniz. Bir hizmetin kendisinin bu şekilde kaldırılmasına izin veriliyorsa unutmayın, genel masaüstü kullanımı için kesinlikle gerekli değildir.

Ctrl-Alt-Del veya “Taskmgr.exe” komutuyla erişilen Görev Yöneticisi, sistem ayarlama ve arındırma için kullanışlıdır. Başlangıç sekmesi, bilgisayarınızın önyükleme yaparken çalıştırılan programların bir listesini sağlar ve başlangıç etkisini pratik bir şekilde ölçerek, her birinin sisteme ne kadar yüklendiği hakkında iyi bir fikir verir. Sağ tıklatma ile girişleri etkinleştirip veya devre dışı bırakabilirsiniz ve işlevlerin ne olduğu hakkında emin değilseniz yürütülebilir dosyanın adını internet üzerinden arayabilirsiniz. Bazı ögeler gereksiz olmayabilir oyun için gerekli yazılımları durdurmamaya özen gösterin.

Görev listesinin kendisi bir sonraki hedef burada da birkaç gereksiz çalışan uygulama olabilir. PC’nizi yeniden başlattıktan sonra tekrar başlamadıklarından emin olmalısınız. Elder Geeks Windows hizmetleri sayfası ve Black Vipers Windows 10 Hizmet kılavuzu da dahil olmak üzere Windows’daki arka plan görev ve servis işlevleri hakkında biraz araştırma yapmak isterseniz çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Bireysel servislerin tanımlanmasına yardımcı olabilirler ve nelerin devre dışı bırakılacağını veya nelerin işlemeye devam edeceğine dair tavsiyelerde bulunabilirler.

TEST – İŞLETİM SİSTEMİ VE UYGULAMALAR

Tipik MS Office, Steam, Avast, Photoshop, Dropbox, Chrome ve en yeni sürücüler paketi ile birlikte tam ve güncelleştirilmiş bir Windows 10 kurulumu, bir yazılım başlangıç noktası olarak kullanıldı ve Lenovo’nun yükseltilmiş 128GB M.2 SATA sürücüsüne kurulu.

Netbook kullanıcılarının halihazırda sistem kaynaklarının dikkatli bir yönetimine sahip oldukları için açıkça rahatsız edici işlemci parazitleri ve uygulama filleri başlangıçta geçiştiriliyor. Bu programları, yükleyici eklenti araç çubuklarını, yardımcı uygulamaları, Java, Flash’ı ve resmi Acrobat okuyucu programını kapsıyor; böylece sonuçlar burada muhafazakârdır. Fakat eski, bakımsız bir Windows kurulumu daha büyük deltalar üretmek zorundadır. Sistem, başlangıç uygulamaları, arka plan görevleri ve hizmetleri normal olarak yükleyen sistemle birlikte üç oyun ile bir sentetik karşılaştırma testi gerçekleştirildi ve daha sonra temel sistemin soyutlandığı sistemle tekrar çalıştırıldı. Kare hızları, takılmalar ve genel oynanabilirlik, her biri için,not edildi. Uygulamalar ve hizmetler görev yöneticisi, sistem yapılandırma uygulaması ve Microsoft Yönetim Konsolu’ndaki hizmetler yöneticisinin bir araya getirilmesiyle duraksatılmış ve başlatılmıştır; bu işlem, konsolda iki dakikadan az değişiklik yapılmasına ve tek bir yeniden başlatmayla sınırlı olarak gerçekleştirilmiştir. Normal sistemlerde, standart kullanım senaryolarını simüle etmek için bir explorer penceresi ve tek bir tarayıcı sekmesi dışında tüm masaüstü uygulamalarını kapatıldı. Arındırılmış sistemlerde ise, sistem tepsisi yardımcı programları kaldırıldı, gerekli olmayan hizmetler devre dışı bırakıldı ve testten önce sona eren çoğu arka plan görevleri gibi tüm başlangıç öğelerini kaldırıldı. İşte sonuçlar:

Torchlight


Uzun zamandır RPG meraklılarının favorisi Torchlight, kolay sistem gereksinimi gerektiren, mükemmel bir dizüstü bilgisayar oyunudur. Üç oyun arasında düşük ayarlarda oynanabilen tek oyun olan Torchlight, 1366×768 çözünürlükte, gölgeleri etkinken orta seviyede oynanabilir. Test için iki sahne seçildi, bir tanesi kasabada birçok insan koşuşturuyor ve bir zindanın girişindesiniz. Sistemi arındırma ile her iki sahnede de karehızını 40’a getirerek 3-6 fps’lik bir fark yaratıyor. Bu da % 10-20’lik bir gelişme anlamına geliyor. Oynarken gelişimi hissetmek gerçekten de mümkün, daha pürüzsüz bir hale oynayabiliyorsunuz. Ekrana düşman ne kadar dolarsa dolsun problem yaşamıyorsunuz.

Left 4 Dead 2

Valve’nin en popüler zombi vurma oyunu listede bir sonraki sırada yer alıyor ve lilliputian Lenovo bu oyunda biraz daha zorluk çekiyor.. Steam’in arka planda çalışmasına ek olarak, L4D2’nin Kaynak motoru Torchlight’ın OGRE arka uçlarından daha talepkar ve genel olarak FPS oyununları elde edebileceği tüm FPS’ yi kullanmayı sever. 

Biri güvenli evin içinde ve diğeride sokakta bakılan bir sahne olmak üzere Dead Center’dan iki sahne karehızı sayısını rahatlatmak için ve ikinci seviye boyunca oyundaki sorunları ve takılmaları kontrol etmek amacıyla kullanıldı.

Standart konfigürasyonu kullanarak, Lenovo, panelin doğal 1366×768 çözünürlüğünü kullanarak 30 fps kapalı alanda ve 25 fps açık alanda düşük ayarları yönetiyor ancak atlanan çerçeve ve duraklamalar, Torchlight testlerinden ziyade oyunu daha eğlenceli hale getirerek daha belirginleşmiş durumda. Ölçülen sarsıntı çoğunlukla 4-10 fps aralığında olmasına rağmen, subjektif sonuçlar seviye oynama süresince daha da belirginleşti. Zaman zaman istisnai atlamalar kalırken, amaçsız ortaya çıkan duraklamalar büyük oranda kayboluyor ve oyunun ünlü akışkan ve hızlı tempolu hissiyatı çoğunlukla geri getiriliyor.


DiRT 3

DiRT’nin motoru ölçeklendirme için iyi bir motor olarak bilinirken, bilgisayar spektrumunu oynanabilir hale getirmek için tüm seçenekleri kapatmaktan daha fazlasını gerektiriyor. Asgari 21 fps’e düşen 28 fps ortalaması ile bu oyun, bu üçünden en çok talep gören oyun ve 1366×768’lik standart sistem yüküyle düzgün oynatılabilmesi hakkında değişken bir yol çiziyor. Yarış oyunları, düşük karelerle uğraşan oyunlardan çok daha iyi, ancak 30 fps’in altında seyreden çoğu oyun ralli heyecanını mahvediyor.

Lenovo’nun sayıları ortalama karehızı için yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gösteriyor ancak asgari boyutlar için  daha önemli bir yüzde olan 20’lik artış olması, ve bu da daha az sıklıkla görülüyor. Bu da ortalama uğurlu 30 fps sınırını aşıyor ve en düşük sayıları 26 fps’e yükseltiyor.

Her üç oyun da hızlı bir sistem arındırması sonrasında performans ve oyun açısından ölçülebilir ve gözle görülür iyileştirmeler gösterdi.