2017’nin En İyi Oyunları

2017’nin En İyi Oyunları

2017 En İyi Oyunlar

2017 En İyi Oyunlar

2017 yılı oyun dünyası açısından gerçekten mükemmel bir yıldı. 2017 yılında gişe rekorları kıran oyunlar, indie oyunları, konsol ve PC’den mobil cihazlara kadar, sunulan deneyim zenginliği inanılmaz bir özellikteydi. Bu kadar zenginlik arasından en iyileri seçmek zorluydu. Sizlere en iyi olanları seçmeye çalıştık. İşte 2017’nin en iyi oyunları listesi.

1. Cuphead

1. Cuphead

Indie Studio MDHR’yi kuran Chad ve Jared Moldenhauer Kardeşler, 2014’te Cuphead’i ve 1930’lu yılların çizgi filminden ilham alan sanat stilini ilk kez sergiledikleri zaman endüstriyi büyüledi. Toplam yedi yıl süren kapsamlı bir gelişim sürecinden sonra oyun, bu sonbaharda kritik bir alkış aldı ve ilk iki haftada 1 milyon kopya sattı. Gunstar Heroes gibi klasik bir koşuşturma platformu olan Cuphead, sadece Fleischer ve Disney için değil tamamiyle itibar kazandı.

2. Destiny 2

2. Destiny 2

Hiçbir nişancı oyunu, bu yıl Bungie’nin Destiny 2 oyunu gibi kutuplaşmadı. 2014 yılına ait çevrimiçi oyunun devamı Eylül ayında başlatıldı ve o zamandan beri tartışmalara neden oldu. Sürekli olarak hayranları, ilk oyunun büyüsünü nasıl geri yükleyeceği konusundaki görüşlerini dile getirdi. Tüm tartışmalara rağmen; Destiny, en estetik açıdan memnun edici ve büyüleyici tasarlanmış FPS oyunlarından biri olmaya devam ediyor. Oyunu daha az bir zorlayıcı yapmaya teşebbüs eden Bungie, daha akıcı ve erişilebilir bir MMO nişancı hibrid yarattı.

3. Hidden Folks

3. Hidden Folks

Hidden Folks akıllı telefonlar ve tabletler için gibi görünebilir. Ancak bulmaca oyunu, neredeyse inanılmaz derecede ayrıntılı elle çizilmiş sanatı ve oyunu oynamaya devam etmenize neden olan sevilen animasyonları ile adeta net bir ilhamı aşıyor. Oyunun genişleyen özenli seviyeleri var, bu da saatler sonra bile rahatlatıcı ve çekici bir deneyimle sonuçlanacak.

4. Horizon Zero Dawn

4. Horizon Zero Dawn

Guerrilla Games, Killzone serisini kenara atarak adeta Horizon Zero Dawn ile herkesi şaşırttı. 2017’de herhangi bir oyunun en çarpıcı görsel öğelerini sunan, yemyeşil, canlı ve açık alan arazisine sahip olan bu oyun, avlamak için araştırmacılar ve koleksiyonlarla doludur. Ama Horizon‘un en iyi parçaları kendinizin yarattığı hikayelerdir. Macera boyunca arazide gezinen çeşitli robot hayvanlarla dolup taşması basit bir eğlencelidir ve oyuncakların büyük araç kutusu, her duruma yaklaşmanın çeşitli yolları anlamına gelir.

5. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

5. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

En yeni Zelda serüveninden bahsederken mütavazı olmak zor. Bu, açık hava dünyasında bir oyunun sınırlarını zorlayan, araştırmaya eşi benzeri olmayan bir düzeyde özgürlük sunarken, genelde yığılmış haritalar veya doğrusal görev yapısı gibi düzenleri tamamen yeniden icat eden bir oyun. Ayrıca son on yıldaki çok sevilen cazibesi ve fantezini de kaybetmeyip birarada tutuyor. Breath of the Wild sadece şimdiye kadar yapılmış en büyük Zelda oyunlarından biri değil veya 2017 yılının en iyi sürümlerinden biri değil. Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda açık dünya türünü şekillendirecek bir oyundur.

6. Monument Valley 2

6. Monument Valley 2

Tüm zamanların en sevilen mobil oyunlarından birini nasıl takip edersiniz? Karakterleri ikiye katlayın, oyun oynamayı yeni ve ilginç yollarla genişletin ve bir anne ile kızının ustaca anlatılmış hareketli bir öyküsüne odaklanın. Monument Valley 2, serinin ayrıcalıklı olan MC Escher-esque bulmacalarını ve imkansız mimariyi korurken tüm bunları yapabiliyor. Bu, sizi kelimenin tam anlamıyla dünyaya farklı bir perspektiften bakmaya zorlayan bir oyundur.

7. Nier: Automata

7. Nier: Automata

Klasik Nier‘in devamı. Aslında oyun onun için ne düşündüğünüzü pek umursamıyor. Bu büyük bütçeli oyunlar arasında nadir bulunan bir şeydir. Elbette, sahada kusursuz bir hareket ve güzel bir kıyamet sonrası dünya sunuyor. Gerçek hikaye ilk oynamanızdan itibaren başlar ve hikayenin önemli kısımları silah tanımlamalarına gömülüdür. Garip ve bazen kavramak zor, ama aynı zamanda unutulmaz kılan şey de bu.

8. Persona 5

8. Persona 5

Persona 5, yeni oluşturulan bir şey değildir. Serideki geçmiş oyunlarla aynı temel yapıyı koruyor. Tokyo’da bir lise öğrencisisiniz ve böylelikle dünyayı kurtarmakla günlük yaşamı dengeliyorsunuz. Ama belki de konsepti ideal formuna çeviriyor. Hikaye, oyunun 100 saatlik oynama süresinin çok yakınında olacağınız bir dizi karakterle büyüleyici. Aynı zamanda, savaşları yüksek bahisli stratejik hedeflere dönüştüren derin rol oynama unsurları sunuyor.

9. Playerunknown’s Battelegrounds (PUBG)

9. Playerunknown's Battelegrounds (PUBG)

Playerunknown’s Battelegrounds Mart ayında çıktı ve patlaması çok uzun sürmedi. PUBG olarak da bilinen oyun, ARMA, DayZ ve H1Z1 gibi oyunların en güçlü unsurlarını oyun oynamanın en heyecan verici rekabetçi çok oyunculu deneyim oyuncağı haline getiren PC’deki hayatta kalma nişancı mod sahnesinin bir gelişimidir. Küçülen bir savaş alanına paraşütle atılan 100 oyuncu var ve en son çıkan kişi ya da takım kazanıyor. Kitlesel olarak başarılı olan bu formül, Fortnite da dahil olmak üzere tüm bir taklitçi endüstrisini üretti ve gece boyunca yapılan ünlü Twitch şovlarına dönüştürlmesini sağladı. Bu süreçte oyun, Kore’deki geliştirici Bluehole ve yaratıcı Brendan “PlayerUnknown” Greene’i e-spor sahnesinin ön planına attı.

10. Resident Evil 7

10. Resident Evil 7

En son çıkan Resident Evil serisinin son zamanlarda tetiklediği mutluluktan vazgeçerek hayatta kalma korkusu üzerine temelden daha eskilere dayanan bir aksiyon filminin sesi oldu. Louisiana’nın arka bahçesindeki bir eskimiş konakta, uzaylı benzeri bir bakterinin bulaştırdığı katil bir ailenin yanında dolaşırken, evin kaygı uyandıran odaları ve koridorlarında yürüyen kabusu yaşarsınız. Oyuncular, geleneksel RE öğeleri ile iç içe geçmiş bir şirket komplosunu çözdükçe, zamanla oyunu evin ötesine taşıyor.

11. Sonic Mania

11. Sonic Mania

Sega, bir grup modlar ve hayranları için Sonic krallığının anahtarlarını uzattı ve sonuç Sonic Mania‘ydı. Umutsuzca ihtiyacı olan bir seri için adeta temiz hava gibiydi. Sonic Mania, orijinal Sonic oyunlarından remiksize edilmiş seviyeleri ve parlak yeni aşamalarından oluşan bir karışımı içeriyor, pürüzsüz platformlama, dallanma yolları ve zorlu hızlarla tamamlanıyor. Öncelikle neden Sonic oyunlarını oynamayı sevdiğimizi hatırlamanıza yardımcı oluyor.

12. Splatoon 2

12. Splatoon 2

2015’teki Splatoon, Nintendo’nun en cesur oyunlarından biriydi; aileye dostça, çok renkli mürekkep püskürtücüler ile bizi kanlardan kurtardı. Call of Duty‘i bir paintball maçı halini düşünün ve tabi ki çok daha renkli. Splatoon 2 yeni modları, silahları ve tablet benzeri Switch’in sunduğu esneklik üzerine kurulu olması ile harika bir oyundur.

13. Super Mario Odyssey

13. Super Mario Odyssey

Nintendo’nun en yeni 3D Mario macerası, şirketin en iyi yaptığı tüm sıkı, zaman içerisinde test edilmiş platformlamayı, düpedüz manyak yaratıcılık seviyesi ve tuhaflık ile birlikte sunar. Ancak Odyssey‘i gerçekten özel kılan şey, ne kadar büyük olduğudur. Oyun, ana öyküyü bitirene kadar yaklaşık yarım koleksiyonun elde edilemeyeceği bir düzineden fazla dünyaya yayılmış 999 tahsil edilebilir “power moons” içerir. Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild kadar derin ve ödüllendiricidir.

14. Universal Paperclips

14. Universal Paperclips

Universal Paperclips basitçe; tıklarsınız ve ataç yaparsınız. Bu Cookie Clicker veya Spaceplan gibi başka bir tıklama oyunudur. Ama; yapay zekaların geliştirilmesi için Oxford filozofu Nick Bostrom’un “karar problemi” ni göstermek için tasarlanmış olan Universal Paperclips hızlı bir şekilde büyüyor ve sürekli yeni fikiriler, oyun fonksiyonları ekliyor. Tüm bunları bir web tarayıcısında yönetiyor.

15. Yakuza 0

15. Yakuza 0

Yakuza 0, oldukça başarılı bir şeye kavuşuyor: aynı anda uzun süredir devam eden serisinde en iyi oyun ve aynı zamanda yeni oynamaya başlayacaklar için mükemmel bir başlangıç noktası. Seriyi 1980’li yılların en görkemli Tokyo’suna taşıdı ve öyküyü ikiye bölüdü. Sizi korkunç serinin ikonu Kiryu’nun yanı sıra vahşi eski yakuza Majima olarak oynamanıza izin veriyor. Oyunun gerçekten parladığı yerlerde gergin, dramatik anlar ve saçma yan hikayeler arasında sorunsuz bir şekilde atlama tınıları var. Yakuza 0, masumiyetinizi kanıtlamak için yapılan bir arayışın, karaoke için bir gece raydan çıkarıldığı bir oyundur.