Bilgisayar İçin En İyi ‘’Polisiye’’ Oyunları

Bilgisayar İçin En İyi ‘’Polisiye’’ Oyunları

Gizemlerin içlerine dalın ve onları çözün! Kafası zehir gibi çalışan dedektifleri veya amatör dedektifleri oynayabileceğiniz ‘’Bilgisayarda en iyi ‘’Polisiye’’ oyunlarını sizler için derledik.

1-Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

Yıl: 2014

Geliştirici: Frogwares

Frogwares, yıllardır Sherlock Holmes oyunları yapmakta ancak altın golü bu oyun ile atmış. Bu oyun size gerçekten dedektiflik hissini yaşatan nadir oyunlardan biridir. İpuçları, Holmes’in aklında bir araya getirdiği oldukça ayrıntılı ve atmosferik olaylardan toplanır ve çizdiğiniz sonuçlar her zaman doğru olmayabilir. Klasik İngiliz dedektif dizilerini çağrıştıran şık ve sade bir oyun. Kötü tasarlanmış sadece garip bir bulmaca var, fakat yine de bu tür için en iyi örneklerden biri.

1-Sherlock Holmes: Crimes & Punishments

2-Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Yıl: 2016

Geliştirici: Spike Chunsoft

Bir grup öğrenci, Hope’s Peak Academy adlı seçkin bir okulda okumak için davet edildiklerinii düşünüyorlar; ancak, günahkâr, ölümcül bir oyunda farkında olmadan birer piyon haline geliyorlar. Monokuma adlı esrarengiz bir kötü adam onları okulda sıkıştırıp derslerden geçmenin ya da mezun olmanın tek yolunun adam öldürmek olduğunu söylüyor. Ardından öğrenciler ölmeye başlayınca, ipuçlarını bulmak, insanlarla görüşmek, mahkemeye gidip dava açmak size kalıyor. İşin kötü yanı suçu yanlış kişiye atfederseniz, herkes ölür.

2-Danganronpa: Trigger Happy Havoc

3-L.A. Noire

Yıl: 2011

Geliştirici: Team Bondi

Pulp dedektif kurgusu ve birçok filmden esinlenen bu suç gerilimi Rockstar’ın her zamanki açık dünya çıktısına göre değişen bir hız. 1940’ların Los Angeles’ında yavaş, metodik bir ipucu avı ve şüpheli sorgulama oyunu. Şehir, GTA tarzı bir oyun alanı gibi değil ancak, seri cinayetler, çalıntı arabalar gibi benzer şeylerle karşılaşacaksınız. Oyun ilk çıktığından beri güzel bir gelişim göstermiştir.

3-L.A. Noire

4-Her Story

Yıl: 2015

Geliştirici: Sam Barlow

Her Story hakkında ilginç olan şey herkesin hikayesinin  farklı olmasıdır. Bir video klip arşivini araştırarak doğrusal olmayan bir yol izlerseniz hikayelerin her biri bibirine bağlı ortaya çıktıkça daha netleşir. İnandırıcı polis sorgusu görüntüleri ile bu eşsiz yapı sizlere sade bir öykü deneyimi yaşatır. Hikayeleri birbirine eklemekte sizi gerçekten dedektif havasına sokuyor.

4-Her Story

5-Broken Sword: The Shadow of the Templars

Yıl: 1996

Geliştirici: Revolution Software

Paris’te tatilde olan bir Amerikalı avukat, ölümcül bir kafe bombardımanının gizemini çözme görevini üstleniyor. İlk Broken Sword, gerçek dünyadaki en iyi cinayet, kült ve komplo hikayesidir. George Stobbart, iyi bir dedektif olmak için bir rozet veya silaha ihtiyacın olmadığının kanıtıdır.

5-Broken Sword: The Shadow of the Templars

6-Police Quest: Open Season

Yıl: 1993

Geliştirici: Sierra Entertainment

Sierra’nın Polis Görevleri serisi geleneksel olarak sizi bir polis olarak görse de, Open Season sizi bir cinayet dedektifi ilan eder ve seri cinayet araştırmasına başlarsınız. 1990’lı yıllarda Los Angeles’da geçen oyun, gerçek dünyadaki olay yeri protokolleri ve prosedürleri üzerine odaklanarak listemizdeki en gerçekçi oyun olmayı başarıyor. Genel olarak oldukça korkunç, ancak sanal algılama konusunda ilginç bir adım atılmış.

6-Police Quest: Open Season

7-Discworld Noir

Yıl: 1999

Geliştirici: Perfect Entertainment

Terry Pratchett’in çizgi roman fantastik romanlarından Discworld serisine dayanan bu dedektif kurgusu, İngiliz mizah anlayışına sahip. Karanlık ve yağışlı ortam Ankh-Morpork, oldukça atmosferiktir ve Noir için hem parodi hem de sevgi dolu bir ortam sağlar.

7-Discworld Noir

8-Orwell

Yıl: 2016

Geliştirici: Osmotic Studios

Dedektif olmak her zaman iyilik için dışardan bir güç olmak anlamına gelmez. Orwell’de, kişilerin kişisel hayatlarını araştıran, özel sohbetleri, e-postaları ve sosyal medya profillerini kullanarak devlete karşı işlenen suçları bulmak için izin almış bir hükümet temsilcisi olacaksınız. Yani bir nevi milli istihbarattasınız.

8-Orwell

9-Grim Fandango

Yıl: 1998

Geliştirici: LucasArts

Ölüler Ülkesinde geçen olayda Grim Fandango, satış ekibi Manny Calavera’nın kötü bir komplo içinde karışıklık yarattığını görüyor. Geleneksel bir dedektif oyun değil, görselleri ve atmosferi iç içe geçmiş bir film niteliğindeki görüntülerle dolu.

9-Grim Fandango

10-Tex Murphy: Under a Killing Moon

Yıl:1994

Geliştirici: Access Software

Under the a Killing Moon, cılız caz müziği, cesur monologları ve trenç kot giyen kahramanıyla dedektif filmlerini aratmıyor. Oyun 2042’nin San Francisco’sunda geçiyor.

10-Tex Murphy: Under a Killing Moon

11-Gemini Rue

Yıl: 2011

Geliştirici: Joshua Nuernberger

Bu siberpunk macera yakın gelecekte ve Gemini sisteminde uzak bir gezegende geçiyor. Yağmurlu, Blade Runner’dan ilham alınmış olan kentsel bir ortamda, kayıp kardeşini bulmaya çalışırken polis Azriel Odin karşımıza çıkıyor. Hikayeleri birbiriyle alakalı iki oynanabilir karakter var.

11-Gemini Rue

12-Kona

Yıl: 2017

Geliştirici: Parabole

Özel dedektif Carl Faubert, Kuzey Quebec’teki karlı bir kasabaya gelir; ancak gizemli bir şekilde terk edilmiş olduğunu düşünür. Bu atmosferik oyun macera ve survival türlerini harmanlıyor. Algılaması ve çözmesi zor olan bir olay sizleri bekliyor.

12-Kona

13-Blade Runner

Yıl: 1997

Geliştirici: Westwood Studios

Bu point-click macera, Ridley Scott’un klasik distopik bilimkurgu filminin ruh halini mükemmel biçimde yakalar. Ray McCoy adında bir çaylak olarak oynadığınız oyunda, bir grup sahteci, dolandırıcı yakalamakla görevlendiriliyorsunuz. Hikaye filmi çok yakından izliyor, ancak oyunda McCoy Deckard’dan çok daha fazla dedektiflik yapıyor. Oyunun çoğu, ipuçları için fütüristik bir Los Angeles’ın yağışlı sokaklarını taramakla geçiyor.

13-Blade Runner

14-Sam & Max Hit the Road

Yıl: 1993

Geliştirici: LucasArts

Bu macera, LucasArts’ın en çok hatırlanan ve iyi niyetli olarak hatırlanan oyunlarından biridir. Serbest dedektif Sam (köpek) ve Max (tavşan) karnavalda kaybolmuş bir koca ayak aramaktadırlar. İş, onları Amerika Birleşik Devletleri’nin her yerine götürüyor ve gerçekten de komik bi macera olduğunu söyleyebiliriz.

14-Sam & Max Hit the Road

15-The Last Express

Yıl: 1997

Geliştirici: Smoking Car Productions

1914 yılında Orient Express’te geçen The Last Express, benzersiz bir gerçek zamanlı yapıya sahip mükemmel bir suç gerilimi oyunudur. Trendeki çeşitli gizemleri çözmek için, arkadaşınız olan yolcunun acımasız ölümü de dahil olmak üzere, kısıtlı zamana sahipsiniz. Şimdiye kadarki oyunlardan en değişik olanıdır onu da söylemek lazım tabi.

15-The Last Express

16-Fahrenheit

Yıl: 2005

Geliştirici: Quantic Dream

Tüm hoşgörüsü ve doğaüstü olaylarından önce, Fahrenheit (Kuzey Amerika’da Indigo Prophecy olarak da bilinir), son derece gergin geçen bir oyundur. Oyununun başında cinayet mahallinde olan bir suçlu daha sonra o suçu araştıran bir cinayet dedektifi olarak oynuyorsunuz. Biraz karmaşık oyun ama bazı sahneleriyle aklınızı başınızda alabilir.

16-Fahrenheit

17-Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Yıl: 1993

Geliştirici: Sierra Entertainment

Başka bir klasik 90’lar macerası olan bu oyun New Orleans’da geçiyor. Knight büyü ile ilgili bir dizi cinayeti araştırıyor. Fakat o bir dedektif değil – bir kitabı araştıran bir yazar. Bu onu suç sahnelerini incelemekten ve şüphelileri gerçeğe karşı avlamaktan alıkoymuyor. Sins of the Fathers, Alan Parker’ın parlak temalı Angel Heart filminden esinlenilerek yapılmıştır.

17-Gabriel Knight: Sins of the Fathers

18-Deadly Premonition

Yıl: 2010

Geliştirici: Access Games

Bu oyun, küçük bir Amerikan kasabasında seri katil avlayan FBI ajanının hikayesidir ve suç mahallerini araştırmak ve insanlarla röportaj yapmak için sınırlı zamanınız olduğu yarım gerçek zamanlı bir yapı yapıya sahiptir. David Lynch’in kült tv dizisi Twin Peaks’i esin kaynağı olarak alan oyun, bilgisayarda görebileceğiniz en garip oyunlardan biridir.

18-Deadly Premonition

19-The Darkside Detective

Yıl: 2017

Geliştirici: Spooky Doorway

Bu referans ağırlıklı ve sevimli macera, point-click bulmaca tasarımında oldukça geleneksel, ancak komik yazı ve harika karakterler bunu telafi ediyor. Oyunda Francis McQueen olarak oynuyorsunuz ve yardımcınız Dooley ile birlikte gizli bir doğaüstü unsuru olan davaları çözüyorsunuz. 

19-The Darkside Detective

20-The Vanishing of Ethan Carter

Yıl: 2014

Geliştirici: The Astronauts

Bu atmosferik birincil-kişi kameralı oyunda, doğaüstü güçleri olan özel bir araştırmacı olan Paul Prospero olarak oynuyorsunuz. Olaydan sonra, bir ipucunu inceleyerek ipuçlarını görselleştirir ve bu yeteneği, aralıksız olarak güzel Kızıl Creek Vadisi’nin karanlık, bükülmüş sırlarını ortaya çıkarmak için kullanacaksınız.

20-The Vanishing of Ethan Carter

21-The Witcher 3: Wild Hunt

Yıl: 2015

Geliştirici: CD Projekt RED

Geralt of Rivia temelde ipuçlarını aramak için sihirli güçlerini kullanıp birçok maceraya başlayan fantastik bir ajandır. Cinayetleri çözmek, yolsuzluğa çare olmak ve yalancıları ortaya çıkarmak ise onun hoşuna giden polis benzeri etkinliklerden sadece birkaçıdır.

21-The Witcher 3: Wild Hunt

22-Condemned: Criminal Origins

Yıl: 2005

Geliştirici: Monolith Productions

Bu korku oyununda hem yüksek teknolojili ekipmanlarla suçları araştıran ve uyuşturucu bağımlılarını bir çelik boru ile döven bir ana karakteri oynayacaksınız. İlk bölümleri Seven filminin korkunç cinayet sahnelerini anımsatır.

22-Condemned: Criminal Origins

23-The Shivah

Yıl: 2006

Geliştirici: Wadjet Eye Games

Shivah, Dave Gilbert tarafından geliştirilmiştir. Oyunda orta yaşlı bir yahudi din adamı göreceksiniz. Oyun kısa fakat hatırda kalıcıdır. Sinagogunun eski bir üyesi esrarengiz bir şekilde öldürülür ve nedenini öğrenmek için kahramanımız yola çıkar. İnanç ve ahlak konularıyla ilgilenen olgun bir hikaye, ancak birkaç şaka da var. Gelişmiş Kosher Edition’ı oynamanızı tavsiye ederiz.

23-The Shivah

24-The Wolf Among Us

Yıl: 2013

Geliştici: Telltale Games

Bill Willingham’s Fables çizgi roman serisine dayanan hikayesi ile bu aralıklı macera size farklı bir dedektiflik serüveni yaşatacak. Olaylar peri masal karakterlerinin gerçek olduğu ve New York’ta gizli olarak yaşadığı bir dünyada geçiyor. Belirsiz kahraman Bigby Wolf’un kapısının önündeki bir kızın başı kesilmiş cesedi olayları tetikler.

24-The Wolf Among Us

25-KGB

Yıl: 1992

Geliştirici: Cryo Interactive

Bu da tamamiyle değişik bir oyun. Bu anlaşılması zor eski oyun CD ile satılırken Conspiracy adıyla satıldı. İçini açtığınızda ise karşınıza KGB’nin Soğuk Savaş’ta yolsuzluğu bitirme görevi çıkacaktır. Dedektif türünü çok farklı bir şekilde ele alıyor ve sert bir şekilde cezalandırıyor.

25-KGB

26-Shadow of Memories

Yıl: 2002

Geliştirici: KCET

Bu unutulan Konami oyununda birilerinin sizi neden öldürdüğünün gizemini çözmeye çalışarak zaman aralıklarında dolaşırsınız. Bulursanız tekrardan hayata döneceksiniz. İlginç fikirler barındıran garip bir oyundur kendileri.

26-Shadow of Memories