Bitcoin Hakkında Anlaşılması Gereken 5 Efsane

Bitcoin Hakkında Anlaşılması Gereken 5 Efsane

Bu ay, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında başlatılan dijital para birimi olan bitcoin, coin başına  US $ 17,428.42 ile  rekor bir fiyat kazandı. Herkesin dilinde olan Bitcoin ile ilgili yakın zamanda yayınlanan “Saturday Night Live’de bir şaka bile yapıldı. 

Konu bu kadar gündemde olunca birçok efsane de türedi. İşte onlardan birkaçı.

1- Bitcoin’in sonlu bir kaynağı var.

Bitcoin, bir kitaba göre “dijital altın” olarak tanımlandı, çünkü zaten sirkülasyon için planlanan 21 milyonun üzerinde birim oluşturmak imkansız.

Geçtiğimiz hafta Goldman Sachs bir araştırma raporu yayınladı “Bitcoin belli bir matematiksel kaynağa sahiptir.”

Yine de bitcoin talebinin değişmeyeceği garanti değildir.Para biriminin orijinal tasarımı 21 milyon adetin önümüzdeki 100 yıl içinde yavaş yavaş oluşturulmasını gerektiriyor.

Protokol topluluk uzlaşmasıyla değiştirilebilir. (Bitcoin ağındaki katılımcıların çouğunluğu ile)

Şimdiye kadar Bitcoin ağındaki katılımcılar sonlu kaynağı aşırı derecede savunmuşlardır.

Bitcoin taraftarları, zaman içinde arzın azalacığını söyleyen ana ekonomistlerle aynı fikirde olurlarsa bitcoinin sonu gelebilir.

Bilgisayar bilimciler ayrıca, işlerin muazzam bilgi işlem gücünü kullanarak sistemi güvence altına alan ‘madenciler’in lehine olmasıyla protokolün dengesiz hale gelmesinden korkuyorlar.

Bu nedenlerden dolayı, bazı yeni kripto para birimleri, bitcoin’in sonlu tedarik planlarından kaçınıyor. Bunun yerine, Milton Friedman’ın düşük ama sabit enflasyon önerisinin dijital bir sürümünü takip ediyorlar.

2- Bitcoin kullanıcıları anonimdir.

Bitcoin’in kurucusu Nakamoto, işlemlerin gerçek dünya kimlikleri altında listelenmediğinden, para biriminin gizlilik sunduğunu iddia etti. Bitcoin’in blok zincirinde, kalıcı işlem kayıtları, şifreleme takma adları kullanıyor.

Kullanıcılar istedikleri kadar takma isim kullanabilirler. Alış-satış yaparken müşteri bilgisi kullanıldığı için takma isim de kullanılsa kim olduğu bilinebilir. Teknik açıdan çok bilgili kullanıcılar kimliklerini coin-mixing protokolü ile saklayabilirler. Ancak bu zor bir iştir

Bazı para birimlerinde gizlilik sağlamak daha kolay ancak bu para birimleri yeterince popüler değil.

Harvard ekonomisti Kenneth Rogoff, hükümetlerin gizli özelliklerinden dolayı kripto para birimlerine karşı ilerleyeceğini belirtti.

3- Bitcoin yasaların ötesinde.

Fransa’nın finansal piyasa düzenleyicisi olan Nobel ödüllü Joseph Stiglitz, yasayı ihlal etmek isteyenler için bitcoinin cennet olduğunu iddia etti.

Bitcoin savunucuları bazen, teknolojinin “rekabetin karşıtı yasalar ve düş kırıklığına uğramış yargı sistemlerinden bir adım önde” olduğunu söylüyor.

Aslında pek de öyle sayılmaz. 

Borsalar zaten, New York gibi bazı eyaletlerde belirli kanunlarla ve başka yerlerde para iletim hizmetlerine ilişkin kurallarla düzenlenmiştir. Tüm ana akım santral borsaları, kara para aklamayı önlemek için en azından “müşterinizi tanıma” yasalarına uymaya çalışmaktadır.

IRS, bitcoini vergiye tabi mülk olarak görüyor. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu kısa bir süre önce menkul kıymetleri düzenleme yetkisine sahip yeni bir tür blok-tabanlı fon yaratma mekanizması olan ilk madeni para tekliflerini çökertmeye başladı.

Orijinal Silk Road piyasası kapatıldı ve yetkililer çok sayıda takip işlemi yapmaya başladı. Ve diğer pek çok ülke, en önemlisi Çin, kripto para birimlerinin belirli türlerini düzenlemek veya yasaklamak için agresif bir tavırla hareket ettiler.

4- Bitcoin enerjiyi boşa harcar.

Bitcoin madenciliği için enerji yoğun bir süreçtir. Bitcoin defterine yeni bloklar yaratan şifreleme bulmacalarını çözmek için sürekli çalışan özel donanım cıvataları gerekir.

Bitcoin üretirken ne kadar enerji harcanıldığı gözden kaçıyor. Söylenene göre üretim esnasında yaklaşık olarak birkaç gigawatt enerji kullanılıyormuş.

Ancak, çeşitli para birimlerinin masrafını karşılaştırın. Bankalar, müşterileri izlemek için genellikle ayakta duran güvenlik görevlileri için (diğer birçok güvenlik giderleri arasında) ödeme yaparlar. Bunu, boşa harcamamış gibi düşünmüyoruz, çünkü bekçiler olmadan hırsızlar tüm sistemi baltalayabilir.

Bitcoin madencileri tarafından kullanılan ham güç için de aynı şey geçerli. Enerji olmadan nasıl bitcoin elde edebileceklerini bilemiyoruz henüz.

Bitcoin madencileri tarafından kazanılan gelir tarafından belirlenen enerji harcamalarının seviyesinin sistemin korunması için gerekli olduğuna ilişkin açık bir bilimsel argüman mevcut.

Düşük enerjili yöntemlerle ilgili araştırma devam ederse, bitcoin değişebilir veya daha yeşil (enerji dostu) bir rakiple değiştirilebilir. O zamana kadar bu, para birimi için gerekli bir maliyet.

5- Bitcoin, kredi kartlarının ve nakitin yerini alacak.

Megaupload dosya paylaşım sitesinin yaratıcısı olan Kim Dotcom gibi bir çok ütopik destekçi, bitcoinin diğer ödeme planlarından daha fazlasını öngörüyor.

Büyük Silikon Vadisi yatırımcısı Tim Draper, “fiat parayı kullanmaya devam ederseniz, beş yıl içinde size gülecekler” diyor.

Ancak bitcoinin henüz evrensel bir ödeme mekanizması için gerekli birkaç önemli özelliği bulunmamaktadır.

Topluluk, bitcoinin kapasitesini artırmak için çeşitli planlar üzerine yıllarca çalıştı, ancak önceden üzerinde mutabakata varılan yol yok.

Planlanan iyileştirmelerle bile, teknolojinin evrensel bir ödeme sistemi haline gelip gelmeyeceği belli değil. Bitcoin, günlük alımlardan çok, altın külçe veya Hazine notlarına benzer bir değer rezerv deposuna benziyor.

Joseph Bonneau, New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi asistan profesörüdür. Steven Goldfeder Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar bilim doktorası yapıyor. Bunlar Arvind Narayanan, Edward Felten ve Andrew Miller ile birlikte “Bitcoin and Cryptocurrency Technologies” in ortak yazarlarından alıntılardır.

Eğer siz de bitcoin sahibi olmak ya da başka altcoinler almak isterseniz binance.com dan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca konuyla ilgili daha detaylı bilgiler edinmek isterseniz Bitcoin Kullanımı haberimize ve Bitcoin Üretmek İçin Hangi Ekran Kartını Seçmeliyiz? başlıklı videomuza göz atabilirsiniz.

 Kaynak: 1