BitShares (BTS) Nedir? BitShares Nasıl Alınır?

BitShares (BTS) Nedir? BitShares Nasıl Alınır?

BitShares (BTS) Nedir?

BitShares (BTS) Nedir?

BitShares, açık kaynak kodlu, halka açık, blok tabanlı, gerçek zamanlı finansal bir platformdur. NYSE’ye benzer şekilde, kripto para birimleri için ve kimsenin yer alamayacağı uluslararası bir bilgisayar ağı kullanarak ticaret yapabilen tüm fonları idare etmek için merkezi bir otoriteye güvenmek zorunda kalmadan dahili bir merkezi olmayan varlık değişimini sağlar. 

BitShares ayrıca, “BTS” adı verilen hesaplar arasında aktarılabilen, şebeke operasyonları için ücret toplamak ve krediler için bir teminat olarak kullanılan bir kripto para birimi simgesi de sağlıyor. 

Platform, Amerikalı bir programcı ve girişimci Daniel Larimer tarafından tasarlanmış ve Temmuz 2014’te başlatılmıştır. Mart 2016’dan beri proje, Microsoft Azure Blockchain’in bir Hizmet paketinin parçasıdır. 

2 Haziran 2013’te Dan Larimer adında bir girişimci, aynı blok zincirinde başka bir simge ile desteklenen fiat/Bitcoin değişimi yapmanın bir yolunu keşfetti. Çeşitli Internet forumlarındaki diğer kripto tutkunları ile bu konuyu tartışırken, fikrini fikir araştırmaya ve bir iş planı geliştirmeye yardımcı olan Ethereum‘un kurucularından Charles Hoskinson’a sundu. Birlikte planı Çinli Bitcoin zengini işadamı Li Xiaolai’ye sundular ve o da gelişmeyi finanse etmeyi kabul etti. 4 Temmuz’da Invictus Innovations adlı bir şirket kurdu. Birkaç ay sonra, Ekim 2013’te Hoskinson ve Larimer, Atlanta Bitcoin Konferansı’nda BitShares kavramını sundular.

Özellikleri:
Performans ve Ölçeklenebilirlik;
Geliştiricilere göre, platform saniyede 100.000 işlem (tps) ve daha az optimizasyonla işleme yeteneğine sahiptir. Karşılaştırma için, dünyanın en büyük mali sağlayıcılarından biri olan VISA, ortalama 2000 tps ve maksimum 24,000 tps kapasiteye sahiptir. 

Merkezi Olmayan Varlık Değişimi;
BitShares, kullanıcılarının dahili olarak tam merkezsiz döviz (DEX) üzerinde işlem yapmalarını sağlar. Geleneksel kripto para birimi alışverişi, tüm fonları saklamak, işlemek ve kontrol etmek için kendi özel sunucularına güvenirken; hırsızlığa, saldırıya uğradığına veya kapatıldığına dair bir geçmişe sahip. DEX’in fikri ise, kullanıcılarının normal bir İnternet hesabına güçlü şifrenin kripto para birimi benzeri olan özel anahtarlarına ve bir dağıtılmış bilgisayar ağı üzerinde çalışmaya erişememesidir. Bu sayede tüccarlar paralarının tam kontrolü altında kalıyor ve ticaret platformunun kendisi saldırılara karşı daha dayanıklı oluyor. 

Dinamik Hesap İzinleri;
Platformdaki tüm hesaplar, fonların birkaç kişi tarafından kontrol edilebildiği gerçek hayat kuruluşlarındaki izinlerin hiyerarşisini yansıtan birden çok hesap tarafından kontrol edilecek şekilde ayarlanabilir. Fonlar üzerinde böyle bir hiyerarşik kontrol, hırsızlığa veya hack işlemine daha az eğilimli bir ortam oluşturur. 

Referans Ödülleri Programı;
Blockchain; kullanıcı sayısının artmasıyla tüm ağın güvenliğini güçlendirdiği ve pazar değerini yükseltirken, kullanıcılara platforma yeni insanlar kazandıran teşvik sağlayan yerleşik bir tavsiye programına sahiptir.

Kullanıcı Tarafından Verilen Varlıklar;
BitShares’teki kullanıcılar örneğin, işlerini tanıtmak veya bir başlangıç için kitle fonlamasını kolaylaştıracak şekilde kendi özel simgelerini oluşturabiliyorlar. Bu simgeler, diğer kullanıcılar tarafından düzenli kripto para birimi olarak değiştirilebilir veya tutulabilir. İhraççı; simge ismi, açıklaması, ilk dağıtım, ticaret ücretleri ve daha fazlası üzerinde karar verebilir. 

AkllıCoinler (Smartcoins);
Geliştiricilere göre, bir “Smartcoin”, değerini algoritmik olarak ABD Doları, değerli bir metal veya bir şirketin payı gibi bazı varlıklara ayarlanmış bir belirteçtir. SmartCoins’in BitShares platformundaki değeri her zaman temel para birimi olan BTS ile tamamen desteklenecek şekilde programlanmıştır. Bu simgeler, döviz kullanmaya gerek duymadan istediğiniz zaman BTS’ye otomatik olarak “yerleşmiş” hale getirme seçeneğini sunar.

Paydaş Tarafından Onaylı Proje Finansmanı;
BitShares’in işlem ücretlerini toplayan kendi yedek havuzu vardır. Bu havuzdan sağlanan fonlar, şebekenin ve bakımın iyileştirilmesi için harcanabilir. Herhangi bir kullanıcı bir proje önerebilir ve finansman isteyebilir. Diğer kullanıcılar daha sonra teklifin onaylanıp onaylanmadığına karar vermek için oy kullanırlar. Bu model, platformun kendi kendini sürdürebilmesini ve harici fonlamaya daha az güvenmesini sağlar.

Adlandırılmış Hesaplar;
BitShares platformundaki m-cüzdan adresleri, Internet’teki normal kullanıcı adlarına benzer okunabilir, kullanıcı tanımlı hesap adlarıdır.

Delegated Proof Of Stake (İş Kanıtı);
Delegated Proof of Steake (DPOS) bir blok zincirinin fikir birliğidir. İşlem ücretleri, blok aralıkları, blok üreten düğümlerin sayısı ve hangi düğümlerin olacağına karar vermek için ağ parametrelerini kontrol etmek için bir oylama sistemi kullanır. Bu önceden belirlenmiş düğüm listesi, işlem onaylama sürelerinin ortalama bir saniyede yapılmasını sağlar. Blok üreten düğümlere “tanık” adı verilir, işi şebekeye yayınlanan işlemlerin “bloklar” halinde gruplandırılması ve blok zincirine eklenmesidir. Blok üretimi, her düğüm tur başına bir blok üretmeye alışacak şekilde, bir round robin kalıbıyla gerçekleştirilir. Her tanık ürettiği her geçerli blok için ödenirken, bunun yapılmaması durumunda ödeme yapılmaz ve kötü niyetli bir düğüm olarak atılma olasılığı oluşur. Şebeke her gün tanık listesini kullanıcı oylarına uygun olarak güncelleştirir.

BitShares Nasıl Alınır?

Peki BitShares (BTS) almak isterseniz ne yapmalısınız? BitShares bir altcoindir. Ülkemizde de ne yazık ki altcoin alım satım işlemleri kısıtlıdır. Çok az sayıda altcoinler ile işlemler yapılabilmektedir. BitShares bunlardan biridir. Bu yüzden BitShares işlemleri için yurt dışı borsalarını kullanmanız gerekmektedir. Bunu nasıl yapacağınız ile  ilgili olarak “Altcoinler Nasıl Alınır?” makalemizi inceleyebilirsiniz. Tüm coin işlemleri için popüler binance.com sitesine üye olabilirsiniz.  

Türkiye’deki coin siteleri için Coin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz. 

Bitcoin ile ilgili daha fazla bilgi için “Doğru Bitcoin Kullanımı” makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Üretmek İçin Hangi Ekran Kartını Seçmeliyiz ?” adlı videomuzu da izleyebilirsiniz.

Ayrıca; güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.