Bulunan En Eksiksiz Eski İnsan Atası

Bulunan En Eksiksiz Eski İnsan Atası

En Eksiksiz Eski İnsan Atası

En Eksiksiz Eski İnsan Atası

20 yıllık yavaş, dikkatli kazı sonrasında, dünyanın en eski insan atasının eksiksiz iskeleti keşfedildi.

Australopithecus cinsine aittir ve 3.67 milyon yaşında. Küresel olarak en fazla 1,5 milyon yıldan eski ve Güney Afrika’da bulunan en eski hominin iskeletidir. İsmi “Küçük Ayak” dır. Çünkü iskeletin keşfi dört küçük ayak kemiği ile başlamıştı.

20 yıl önce iskeleti keşfedenlerden; Johannesburg’daki Witwatersrand Üniversitesindeki Evrimci Araştırmalar Enstitüsü’nden Ron Clarke, “Bu, insan kökenleri araştırmaları tarihinde yapılan en dikkate değer fosil bulguları arasında yer alıyor ve bugün bu öneme sahip bir bulguyu açıklamak bir ayrıcalıktır” dedi.

En Eski İnsan Atası Küçük Ayak

En Eski İnsan Atası Küçük Ayak

Küçük Ayak, en eski hominin iskeleti değildir. Bu onur, 4.4 milyon yıl önce Etiyopya’da yaşayan Ardi‘ye aittir. Fakat Küçük Ayak, Ardi’den çok daha eksiksiz ve daha bilgilendirici olabilir. Küçük Ayak’ın Australopithecus’un erken dönem ataları hakkında zengin bilgi sunabilmesi; nasıl hareket ettiklerini, iskeletlerinin nasıl bir araya getirildiğini, neye benzediğinin anlaşılması bekleniyor. Fosilleşmiş diş minesinin izotop analizi, Küçük Ayak’ın yaşadığı çevre ve onun yediği yiyecekler hakkında bazı boşlukları doldurmaya bile yardımcı olabilir.

Küçük Ayak yaklaşık 135 santimetre (4 fit, 4 inç); nispeten küçüktür. Leğen yapısı, yüzü ve dişleri tarafından belirlendiği üzere kadın bir iskelettir. Kemiklerin, mağradan aşağıya inerken düşen genç bir kıza ait olabileceği düşünülüyor.

Önemli olan bir nokta; onun varlığı homininlerin, düşünülenden daha önce Afrika’ya yayılmış olduğunu ve bireylerde kol ve bacak uzunluklarının karşılaştırılmasını sağlayan tek iskelet olmasıdır. Bacakları kollarından daha uzundu, ki bu onun maymunlardan çok insan gibi gözüktüğünü gösteriyor. Dik durarak yürüyordu ve muhtemelen ağaçlarda yaşıyordu.

Fosilleşmiş iskelet ilk önce 20 yıl önce Johannesburg’dan uzak olmayan Sterkfontein mağaralarında bulundu. Clarke, 1994’te yıllar önce kireç madencileri tarafından kayadan püskürtülmüş, ayak ve bacak kemikleriyle iskeletin varlığını bildirdi. Ancak iskeletin geri kalanı mağaranın derinlerinde 1997 yılına kadar bulunamadı. Bu breş olarak adlandırılan beton benzeri bir kaya üzerine gömülmüştü, bu yüzden mağaradan kazı yapmak yavaş bir işti. İskeletin gömüldüğü breşlerin büyük blokları özenle mağaradan çıkarıldı. Bu 2012 yılına kadar sürdü. Bu arada, bir laboratuarda, uzmanlardan oluşan bir ekip iskelet çevresindeki breşi özenle kaldırdı.

En Eski İnsan Atası Küçük Ayak

Clarke, “Asistanlarım ve ben, breş bloklarından kemiklerin özenle temizlenmesi ve bugüne kadar tam iskeletin yeniden yapılandırılması üzerinde çalıştık” dedi. “İşlem, mağaranın karanlık ortamında son derece dikkatli kazı yapılmasını gerektirdi. İskeletin kemiklerinin yukarıya bakan yüzeyleri açığa çıktıktan sonra alt kısımlarının hala gömülü olduğu breşler Sterkfontein’deki laboratuarda daha fazla temizlik için dikkatli bir şekilde alttan kesilmiş ve bloklar halinde çıkartılmış olmalıydı.” diye devam etti.

Dünyanın dört bir yanından gelen araştırmacılar şu anda bu şaşırtıcı numune hakkında daha fazla bilgi edinmek için iskelet üzerinde çalışıyor ve önümüzdeki yıllarda emsal tarafından gözden geçirilen çalışmaları bekleyebiliriz.

Kaynak: 1