Coincheck Hack Olayından Sonra Japonya’da Ne Oldu?

Coincheck Hack Olayından Sonra Japonya’da Ne Oldu?

Coincheck Hack Sonrası Japonya

Coincheck Hack Sonrası Japonya

Japon yatırımcılar son Coincheck hacked ile karşı karşıya kaldıklarından, medyadaki sürekli altatmaca sebebiyle kripto para birimleri daha fazla ilgi görüyor. Japonya’nın en büyük kripto para birimi borsası Bitflyer’da, kayıtlı kullanıcı sayısının hızla arttığını görülüyor. Borsa yöneticisi, “İronik bir şekilde, birçok kişi bu olaydan sonra kripto para birimleri ile ilgileniyor” dedi.

Coincheck Hack Sonrası
Büyük bir Japon kripto para birimi borsası olan Coincheck’e yapılan hack olayıyla, 58 milyar yen (~ 530 milyon dolar) NEM‘in çalınmasının üzerinden bir hafta geçti. Borsa, etkilenen 260.000 müşterisini kendi sermayesinden ödemek için söz verirken, bunula birlikte herhangi bir zaman çizelgesi belirlenmedi.

Bu hafta başlarında, Japon Finansal Hizmetler Ajansı (JFSA) Coincheck için bir iş geliştirme emri çıkardı ve güvenlik boşlukları için ülkedeki diğer tüm kripto alışverişi hakkında soruşturma açtı. Ajans Cuma günü Coincheck’in yerinde incelemesini gerçekleştirdi. Tokyo Polisi de hackle ilgili bir soruşturma açtı.

Japonya Bankası Yöneticisi Haruhiko Kuroda Perşembe günü kripto para birimi borsa operatörlerine “güvenliği arttırmak” için çağrıda bulundu ve şunları söyledi:

“Kripto para birimi hizmet sağlayıcıları, riskleri yatırımcılara proaktif olarak açıklamalı ve yeterli güvenlik adımlarını atmalıdır.”

Kripto Para Birimlerinden Değil Borsadan Kaynaklı
Geçen yılın nisan ayından bu yana, Japonya’daki kripto alışverişlerini yapmak isteyen şirketler JFSA’ya kaydolmak zorundadır. Şu ana kadar, başvurusu ajans tarafından yaklaşık 5 ay boyunca incelenmekte olan Coincheck hariç, ülkedeki tüm önemli borsalardan oluşan 16 şirket lisanslanmıştır.

Bitflyer CFO Midori Kanemitsu, Coincheck’in bir lisansa sahip olmadığını vurgulayarak, “Artık insanlar, JFSA’ya kayıtlı ve yüksek bir güvenlik standartına sahip olan güvenli borsalar kullanmaları gerektiğini anlıyor.” dedi. Japonya’nın hacimce en büyük değiş tokuşu olan Bitflyer, ajans tarafından geçtiğimiz yılın eylül ayında lisanslanan ilk 11 kripto borsası arasında yer aldı.

Kanemitsu, “Hack haberinin ardından büyük bir değişiklik olduğunu sanmıyorum, ancak insanlar şimdi riski biliyor” sözleriyle şunları kaydetti:

“İronik bir şekilde, birçok kişi bu olaydan sonra kripto para birimleri ile ilgileniyor çünkü Japonya’da bu sık sık ve yaygın olarak bildirildi… Yeni kullanıcıların sayısı BitFlyer’de haberlerden sonra çok hızlı bir şekilde artmaktadır. İnsanlar bu sefer bunun kripto para birimleri yüzünden değil, borsadan kaynaklandığını anlıyorlar.”

Coincheck, daha önce Japonya’da bitcoin kabul eden tacirlerin en büyük pazar payını elde ettiğini iddia etti. Geçtiğimiz yılın ocak ayında şirket, Coincheck Payment adlı ticaret hizmetiyle 5000’den fazla tüccarı kaydettiğini bildirdi.

Şirket, Recruit Lifestyle Co. Ltd. ile ortaklık kurdu ve geçen yılın Nisan ayında, Recruit Lifestyle’nin POS (Point-of-Sale) sistemini kullanan Airregi ile 260.000 tüccarın aylar boyu bitcoinin kabulüne başlayacağını açıkladı. Bununla birlikte, geçen yılın sonuna kadar, sadece bazı satıcılar bitcoin ödeme seçeneğini etkinleştirdiklerini bildirdi.

Coincheck, Japonya’daki NEM hack olayından dolayı 27 Ocak 17:00’da hizmetini askıya almıştı.

Coincheck’in tüccar hizmetinin askıya alınmasının ardından Airregi, “bitcoin ödeme işlevini gönüllü olarak durdurdu” ve Business Insider Japan onayladığı bu karardan POS sistemini kullanarak satıcılara bildirildi. Bitcoin’i kabul etmek için Coincheck’i de kullanan eğlence devi DMM.com, haber kaynağına “Coincheck Ödemesinin askıya alınması nedeniyle şirketimiz tarafından verilen bitcoin ödeme kabulünün askıya alındığını” söyledi.

Bununla birlikte Kanemitsu şunları söyledi; “Coincheck’in haberi yüzünden şu ana kadar herhangi bir cesaretli görmüyoruz. Coincheck cüzdan kullanan bazı tüccarlar, kripto para birimi ödemelerini kabul etmeyi durdurdu. Fakat kripto ödemeye devam etmek istiyorlar, bu yüzden bazıları bize gelecektir.”

Bitflyer ayrıca tüccarların Bic Camera ve Japonya’nın en büyük tüketici elektroniği zincirlerinden ikisi olan Yamada Denki dahil olmak üzere bitoin kabul etmelerine yardım ediyor.

Kaynak: 1