En İyi Dizüstü Oyun Bilgisayarları

En İyi Dizüstü Oyun Bilgisayarları

En İyi Oyun Bilgisayarı Hangisi?

En iyi Oyun dizüstü bilgisayarları son yıllarda çok yol kat etti. Bir zamanlar mobil grafik yongalarının oluşturduğu ısıyla mücadele etmek için büyük bir jet motoruna ihtiyaç duyan dizüstü bilgisayarlar, artık gerçekte taşınabilir bir formda masaüstü sınıfı grafikler sunmak için önemli ölçüde inceltilmiş grafik çipleri kullanıyor.

Bu, büyük ölçüde Nvidia’nın Pascal GPU’ları sayesinde oldu. Ekran kartının 10 serisi  her zamankinden daha güçlü ve verimli. Önceki nesillere kıyasla daha yüksek saat hızları ve daha düşük TDP’ler ile GTX 1060 ve 1070 GPU’larını bir inç kalınlığında veya bazen daha küçük bir ölçüde, dizüstü bilgisayarlara yüklemek mümkündür. Daha da iyisi, bu 10 serisi kartlar mobil cihazlara göre ayarlanmış modeller değil, masaüstü modellerinde olduğu gibi her seviyede güçlü. 

Ancak, gerçekten ince dizüstü bilgisayarlar arıyorsanız, Nvidia’nın yeni Max-Q tasarım felsefesi ile biraz performans fedakarlığı ile daha ince bir bilgisayara sahip olabilirsiniz. Bu bilgisayarların bu yaz gösterilmesi bekleniyor.

En etkili dizüstü bilgisayar ekranları, masaüstü bilgisayarlarının kalitesine gittikçe yaklaşmakta. Yüksek yenileme oranları, 1440p veya 4K özünürlükleri ve G-Sync teknolojisi gibi özellikler artık masaüstü bilgisayarlarına özel değil ve belki de en iyisi, bu özelliklerin ve performansın mütevazi bir kombinasyonu çokta para ödenmeden sahip olunabiliyor.

En iyisini seçebilesiniz diye, çeşitli donanım üreticilerinin oyun dizüstü bilgisayarlarını araştırdık. Genel tercihimizi bir GTX 1070 GPU içeren dizüstü bilgisayarlarla sınırladık, çünkü bu özellikli sistemler çoğu oyuncu için en iyi performans, özellik ve fiyat dengesine sahipler. Ayrıca daha düşük fiyatlı GTX 1060 sistemleri ve ileri teknoloji GTX 1080+ olanlar test ediliyor, ancak henüz bitmedi.

En iyisinden başlayalım:

ASUS ROG Strix GL502VS-DS71

ASUS ROG Strix GL502VS-DS71

Asus’un ROG Strix GL502VS model dizüstü bilgisayarı çoğu gamer için en iyi oyun dizayni. Bilgisayar güçlü bir özellik kümesini, çokta büyük olmayan bir boyutla ve makul bir fiyata kaliteli yapı malzemesi ile birleştirir. 

15 inçlik dizüstü bilgisayar boyutunun büyük bir hayranıyım. Şikayet etmeden oyun oynamanızı sağlayacak kadar büyük, fakat 17 inç kullananlar için küçük gelebilir. Özel bir oyun bilgisayarı çantası ile taşınıyor ve zaten taşınabilir olan bu boyutu dahada taşınabilir hale getiriyor.

ROG Strix GL502VS, taşınabilirlik kelimesinin tam anlamıyla hakkını veriyor yani. Sadece 1.18 inç (30 inç) kalınlığındaki bu cihaz, test ettiğimiz en ince GTX 1070 dizüstü bilgisayarlardan biridir ve yalnızca Gigabyte Aorus X5 v6 tarafından alt edilebiliyor.

Bu kategoride test edilen dizüstü bilgisayarların çoğunda olduğu gibi, GL502VS, bir Intel Core i7-7700HQ CPU, 16GB DDR4 RAM ve bir GTX 1070 GPU’ya sahip. Çoğu oyun dizüstü bilgisayarı 1080p G-Sync IPS ekranı sunuyor ve çoğunlukla 60Hz yenileme hızına sahip paneller kullanılır. GL502VS de ise 120Hz yenileme oranına sahip 1080p “IPS benzeri” bir mat panel kullanılıyor. Açıkçası 1080p’de 80 ila 100 FPS’in çok üzerinde karehızı tutabilen GTX 1070’in piksel itme gücünün büyük bir kısmı 60Hz ekran ile harcanıyor. GL502VS’nin 120Hz G-Sync ekranı ile hiç sıkıntı yaşamazsınız.

İç kısımların benzerliğini göz önüne aldığımızda, test edilen dizüstü bilgisayarlar kıyaslamalarımızda göreceli olarak yakın puanlar aldı. 

Bir dizüstü bilgisayarı bir oyuncunun gözünde daha cazip kılan şey nedir? LAN partileri arasında taşınabilirlik için hafiflik mi? En hızlı kare hızlarını kolaylaştırmak için üst düzey donanım nasıl olurdu? Elbette bağlantı önemlidir. Harici ekranlar, oyun çevre birimleri ve doğrudan bağlı depolama bir dizüstü bilgisayar kullanıyor olduğunuzu unutmanızı sağlayabilir. Ama kabul edelim ki çoğumuz düşük fiyatın düşük ekran görüntüsü getirdiğini düşünüyoruz? Değil mi?

Bu tamamen yanlış bir düşünce, inşaatçı az para alıyorum diye dört elle işe sarılmayı bırakır mı?

En iyi kategori için test ettiğimiz dizüstü bilgisayarların çoğu benzer iç özelliklere sahip: Intel Core i7-7700HQ işlemci, Nvidia GTX 1070 GPU, 16GB DDR4 RAM ve 1080p G-Sync ekran. Modeller arasındaki başlıca fark genellikle depolama seçenekleri, ağırlık ve boyutlar, ekran özellikleri ve tabii ki fiyat. Bileşenlerdeki benzerlik, nispeten benzer benchmark skorlarına neden olurken, en düşük ve en yüksek skor arasındaki fark gözle görülür derece büyük değil. 

Şimdi de Asus’un rakiplerine bakalım:

HP Omen 17

HP’nin oyun canavarı Omen, üst düzey grafiklere odaklanırken fiyatlarını da aşağı çekiyor. GL502VS ile fiyat açısından en rekabetçi olanı, benzer şekilde donatılmış bir sistem ile satışa sunulduğunda 100 dolar daha ucuza geliyor. Bu, önem verdiğiniz bir şeyse, ekranın 4K bir yükseltmeyle de kullanılabilir olması; ancak oyunlardaki yüksek çözünürlüğü çalıştırmak için GTX 1070’ün sunabileceğinden daha fazla grafiksel beygir gücü gerektirdiğinden, dizüstü bilgisayarlarda 4K dan kaçınmanızı tavsiye ederiz. GL502VS’yi Omen 17’den daha çok seviyoruz çünkü 15 inç form faktöründe geliyor ve 120Hz ekranını test ettiğimiz tek dizüstü bilgisayarıydı.

HP Omen 17

Alienware 15

Şirketi ile aynı ismi taşıyan Alienware 15 (13 ve 17 inçlik boyutlarda da mevcuttur), test ettiğimiz tüm dizüstü bilgisayarların arasında tasarım açısından en agresif tarz. Dokunmaya duyarlı uzaylı benzeri parıltı veren dokunmatik yüzey,  panel boyunca parlak LED’leri ve arkasında bir arka plan ışığı ile oyuna en odaklanmış olanıdır. Genel olarak sağlam bir makine, fiyat açısından da gayet uygun. 

Alienware 15

Aorus X5 v6

X5 v6’yı sevmek istiyorum gerçekten. Gigabyte’ın oyun bilgisayarı Aorus, ince, hafif taşınabilir güç santralleri konusunda ön plana çıkıyor ve X5 v6 dizüstü bilgisayar bu amaca hizmet ediyor. İlk bakışta istediğimiz her şeye sahip. Gördüğüm en küçük çerçevelerden birinde son derece güçlü bir dizüstü bilgisayar ve gelecek nesil Max-Q dizüstü bilgisayarlar bu yılın ilerleyen saatlerinde piyasaya gelene kadar muhtemelen bu unvanını korumaya devam edecek. Sabit disk kazanma mühendisliğine sahip versiyonu da var ve 2,249 dolar (yaklaşık 8 bin ₺) fiyatla satılıyor. Test ettiğimiz en pahalı GTX 1070 dizüstü bilgisayarı diyebiliriz. Buna rağmen,3K 2880 x 1620 çözünürlüklü(1080p’den daha iyi) ekranı ile verdiğiniz paraya değecek bir cihaz.

Benim asıl meselem klavye. Onca test arasında X5 v6’nın RGB arka aydınlatma kontrollü klavyesi hep sorunlu gözüktü. Bazı tuşları delirtici çift basma sorunlarından muzdarip ve sıklıkla tuş vuruşlarını kaydetmeme sorunu var. (Siz söylemeden söyleyeyim doğru sürücüyü, güncel şekilde kullandım.)

Aorus X5 v6

Acer Predator 17

Acer’ın Predator 17 dizüstü bilgisayarı, ekran büyüklüğü ile yukarıda bahsettiğim G752VS ile daha fazla rekabet halinde ve 1.899 dolar fiyatı sizi mest etmektedir. Eğer ağırlığı (4.2 kg) ve agresif Predator stilini önemsemiyorsanız sağlam bir şekilde dizayn edilmiş bir dizüstü bilgisayardır ancak sorunsuz değildir. Ekranın daha düşük parlaklık ayarlarında titreştiğini iki inceleme birimi üzerinde keşettik. Karanlık bir odada ışığı kısmak istediğimizde veya pil ömründen tasarruf etmek istedimizde can sıkıcı bir konu olabilir. Aorus’un klavyesi gibi meselenin ne denli yaygın olduğunu bilmiyorum, ancak akılda tutmanız gereken bir şey var, özellikle de Acer geçmişte ekranlarıyla ilgili QC sorunları yaşıyordu.

Acer Predator 17

MSI GT62VR 7RE Dominator Pro

MSI GT62VR, geniş dizüstü bilgisayar dizaynı tarzını seviyor; ancak, MSI’nın eski GT6 serisini birkaç nesilden beri açık bir şekilde geliştiriyor. 120Hz 1080p IPS paneli de dahil olmak üzere birçok alanda GL502VS ile çok benzerlik gösteriyor. Asıl olay G-Sync özelliğinin olmaması, ancak 1080p75 G-Sync ve 4Kp60 alternatifleri bulunmata. Size tekrar 4K’dan uzak durmanızı öneriyorum. RBG arka aydınlatması, agrasif kırmızı vurgular ve kapaktaki MSI Dragon Army logosu, bilgisayarı iş toplantıları için uygunsuz hale getirebilir. Diğer bilgisayarlara göre ağırlığı ortalama yani en ağırı değil, fakat en kalınlarından birisidir. Bunu dert etmezseniz MSI Asus’a iyi bir alternatif olabilir. GT72VR 7RE Dominator Pro, aksine benzer özelliklere ve tasarım dillerine sahip daha büyük bir dizüstü bilgisayardır.

MSI GT62VR 7RE Dominator Pro