En İyi Sierra Macera Oyunu

En İyi Sierra Macera Oyunu

Bir dönemler; ilk Police Quest‘ten son King’s Quest‘te kadar, Sierra’nın hayatımızdan eksik olmayan macera oyunlarını oynamışızdır. Bazıları çocukken, bazıları yetişkinken… Ayarlama, acımasızlık ya da sıkı orijinallik kurallarına tuhaf bir şekilde bağlılık olsun olmasın, hemen hemen hepsi bize bir ya da birkaç nedenle güçlü bir izlenim bırakmıştır. 

Metin komutları (veya daha sonraki yıllarda, kazınmış fare arayüzleri) yazarak kontrol edilirdi. O zamanlar için bu zorluklardan dolayı oyunlar herkes için değildi. 

Ancak hala hatırlamaya değerler. Lucasarts, doğal olarak sinir bozucu bir türe daha açık fikirli bir yaklaşımdan söz etmemekle birlikte zarif SCUMM sistemi ile macera oyununa daha fazla erişebilirdi, ancak Sierra oyunları kendi duyu mantığına sahipti ve birçok bakımdan onların tasarımı daha iyiydi. 

Bu yüzden herhangi bir Monkey Island oyununda olduğu gibi övgüyü hak ediyorlar. Ve bize göre; Quest for Glory II‘den daha fazla övgü toplayan tek bir Sierra macera oyunu yoktur. 

Police Quest eğitim değerini bir çok kişi sever. Space Quest’in ilginç şakaları vardı. Leisure Suit Larry’nin belli bir cazibesi vardı. Ancak, Quest for Glory’nin Sierra’nın çeşitli becerilerinin en iyi kullanımı olarak parlayan maceranın benzersiz markasıydı. Biz en iyi Sierra macera oyunu olarak Quest for Glory II’yi seçtik. 

Quest for Glory

Quest for Glory

Sierra‘nın diğer tüm serilerde olan; derin, tutarlı bir dünya, zorlu bölümler, unutulmaz karakterler ve espri anlayışı gibi mizah için çok iyi yaptığı her şeyi, hepsini bir araya getirdi. Bir sürü diğer şeyin öncülüğünü yapıyordu; daha modern oyunları oynuyorsanız Quest for Glory teşekkür etmelisiniz. 

Quest for Glory, melez bir seriydi. Sierra’nın geleneksel maceralarını RPG benzeri unsurlarla birleştirdiler. İlk oyun önemliydi çünkü aşağıdakileri içeren bu tuhaf şablonu hazırladı:

 – Gerçek zamanlı olarak kaybolan bir gece/gündüz döngüsü. Bazı karakterler ve olaylar yalnızca belirli saatlerde gerçekleşir.

 – Döşenmiş çöl manzaraları ile çevrili daha geleneksel macera oyunu alanlarından (odalar, şehir meydanları, vb.) oluşan ikna edici o zamanın açık dünyası, oyuncunun keşfetmesi ve sonunda haritayı çıkarması veya ezberleme ihtiyacı. 

 – Güçlü bir RPG omurgası. Oyuncular oyunun başında bir sınıf seçerlerdi ve bu sınıf oyuna ve bulmacalarına nasıl yaklaştığını etkiler (hırsızlar kilitleri seçebilir, vb.).

 – Gerçekten de eylemlerini yaparak, Elder Scrolls‘daki gibi sınıflar için istatistikler geliştirildi. Örneğin kayaları fırlattıkça atma beceriniz de o kadar iyi olurdu.

 – Seriler aracılığıyla istatistiklerin korunması. Oyuncular ilk oyunun sonunda temel istatistiklerini kaydedebilir ve karakterlerini bir sonraki oyuna getirebilirlerdi. 

Quest for Glory, bu cesur tasarım için bir ton kredi hak ediyor, ancak Quest for Glory II daha iyidir, çünkü daha iyi sonuç verir.

Quest for Glory II

Quest for Glory II

Peki neden? Birincisi, gerçek zamanlı ayarlamadan en iyi şekilde yararlanıyor. QFGII, günden geceye basitçe geçebilen diğer QFG oyunlarının aksine gerçek bir takvime sahiptir. Oyun bitiminde 30 günün ardından sona erer. Belirli etkinlikler ve karakterler yalnızca belirli saatlerde belirli yerlerde görünür. Onları özlemek bir yana onları sonsuza kadar kaçırmış olabilirsiniz. Bu, Majora’s Mask‘ta olduğu gibi bazı insanlar için stresli olabiliyordu. Ancak etrafınızda dolaşmak için 30 gün verildiğinden genelde hoş bir stresti. 

Quest for Glory 2 Harita

Quest for Glory 2 Harita

Ayrıca, gerçekten unutulmaz bir ayardır. Ortadoğu bugünlerde genellikle sadece bir video oyun savaş meydanı, ancak belki de ilk Körfez Savaşı’ndan önce yapıldığı gerçeğinden yararlanıyor ve QFGII, oyuncuyu zengin Arap fantezi dünyasına sürüklüyor. 

Aynı zamanda Elder Scrolls loncaları ve BioWare‘in ahlak sistemi gibi gelecekteki tasarım zımbalarının temelini attı. QFG2 oyuncuya, savaşçıların bir emri alabildiği veya bir sihirbazını yetiştirdiği, her sınıfa dayalı benzersiz görevler tamamlamasına izin veriyordu. Oyunu “doğru” seçimler yaparak tamamlama ödülü, onurlu oyuncuların QFGII’yi bir Paladin olarak bitirip daha sonra yapılacak oyunları transfer edip gösterebilecekleri bir kılıç elde etmeleri anlamına geliyordu. 

Quest for Glory 2

Tüm bunlar bir bulmaca zincirinde ilerlemiyormuş gibi hissettirmek için bir araya geldi; kelimenin gerçek anlamıyla rol oynuyordunuz, yaşayan ve nefes alan bir dünyayı kurtarmak için merkezi bir rol oynuyordunuz. Oyun sakinlerinin işe sahip olduğu, sevdiği veya sevmediği şeyler olan, yatak odalarına bir şeyleri saklayabildiği bir dünya. 

Bu oyun bir hazinedir, çünkü 1990’da geliştirilen 21. yüzyılın bir video oyunudur. Geri dönün ve şimdi oynayın ve metin girişinin yanı sıra birçok RPG’nin bile dahil etmeyi unuttuğu ileriye dönük düşüncelerle dolu. 

Quest for Glory 2

Quest for Glory 2

Bu yüzden en iyi Sierra macera oyunu budur. Çok sayıdaki o dönemin ürünleri, önemli ve eğlencelidir; ancak o zamanları oynayacak kadar şanslıysanız. Quest for Glory 2, zamanının ötesinde bir yerdi. Bu, 1990’da eğlenceliydi; aynı zamanda bugün bile tuhaf biçimde alakalı ve erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor. 

Oyunu denemek isterseniz aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.  

Quest for Glory 2 İndir (Windows için)
Quest for Glory 2 İndir (Mac için)

QFG2

QFG2