Google’ın I/O 2018 Etkinliğinden 8 Büyük Duyuru

Google’ın I/O 2018 Etkinliğinden 8 Büyük Duyuru

Google’ın I/O 2018 Etkinliği

Google'ın I/O 2018 Etkinliği

Son yıllarda Google özellikle yapay zeka sistemleri ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Şirket hazır hale getirdiği bu yapay zeka sitemlerini de yavaş yavaş kullanıcılarına sunmaktadır. Bu yıl ki I/O etkinliği de yapay zeka ağırlıklı başladı diyebiliriz. İşte bunlardan önemli olanlar.

1. Google, tümüyle yapay zekaya devam ediyor ve araştırma bölümünü Google AI adı altında yürütecek

1. Google, tümüyle yapay zekaya devam ediyor ve araştırma bölümünü Google AI adı altında yürütecek

Google, açılış konuşmasının hemen öncesinde, Google Araştırma bölümünü Google AI (Yapay Zeka)’ye yeniden yönlendirdiğini duyurdu. Bu hareket, Google’ın Ar-Ge’ye bilgisayar vizyonu, doğal dil işleme ve yapay sinir ağları üzerinde gittikçe daha fazla odaklandığını gösteriyor.

2. Google Asistan, bir insan kadar doğal konuşacak

2. Google Asistan, bir insan kadar doğal konuşacak

Google, Asistanla konuşmayı daha doğal hissettiren Google Asistan’a “devam eden kesintisiz” konuşma güncellemesini duyurdu. Artık, her seferinde bir komut vermek istediğinizde “Hey Google” veya “OK Google” demek zorunda kalmak yerine, bunu sadece ilk seferinde yapmanız gerekecek. Şirket ayrıca, aynı talepte birden fazla soru sormanızı sağlayan yeni bir özellik ekliyor. Bütün bunlar önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacak.

3. Google Fotoğraflar bir AI (Yapay Zeka) desteği alıyor

3. Google Fotoğraflar bir AI (Yapay Zeka) desteği alıyor

Google Fotoğraflar, kolajları, filmleri ve stilize fotoğrafları otomatik olarak oluşturmak için yerleşik düzenleme araçları ve AI destekli özellikler ile fotoğrafları düzeltmenizi zaten kolaylaştırıyordu. Artık fotoğraflar B&W fotoğraf renklendirme, parlaklık düzeltme ve önerilen rotasyonlar gibi daha fazla AI destekli düzeltmeler alıyor. Google Fotoğraflar uygulamasının yeni bir sürümü, hızlı düzeltmeler ve dönüşler, parlaklık düzeltmeleri veya renk tonları ekleme gibi ince ayarlar önerecektir.

4. Google Asistan ve YouTube Smart Display’e geliyor

4. Google Asistan ve YouTube Smart Display'e geliyor

Bir çeşit ev asistanı olan Smart Display, bu sene Google’ın CES’teki önemli konuşmasıydı, ancak o zamandan beri Google’ın Echo Show rakibi hakkında fazla bir şey duymamıştık. Şimdi I/O’da, şirketin smart display çabalarına biraz daha fazla bakış açısı elde ettik. Google’ın ilk Smart Display’leri Temmuz ayında başlayacak ve elbette Google Asistan ve YouTube tarafından desteklenecek. Şirketin, deneyime bir ekran eklenmesi gerekçe göstererek Asistan’ın görsel bir ilk sürümünü oluşturmaya yönelik bazı kaynaklara yatırım yaptığı açık.

5. Google Asistan, Google Haritalar’a geliyor

5. Google Asistan, Google Haritalar'a geliyor

Google Asistan, bu yaz iOS ve Android’de bulunan Google Haritalar’a geliyor. Ekleme, kullanıcılara daha iyi öneriler sunmak içindir. Google, Haritalar’ın daha kişiselleştirilmiş görünmesini sağlamak için uzun süredir çalışmaktadır. Ama Haritalar şu anda yalnızca yol tariflerinden çok daha fazlası olduğu için, şirket size yerel yerler için daha iyi öneriler sunmak üzere yeni özellikler sunmaktadır.

Harita entegrasyonu ayrıca kamera, bilgisayar görüş teknolojisi ve Google Haritalar’ı Sokak Görünümü ile birleştirir. Kamera/Haritalar kombinasyonuyla, Sokak Görünümü’nde atlamanıza benziyor. Google Lens, yalnızca kameranızı söz konusu nesneye işaret ederek binaları, hatta köpek ırklarını tanımlamak gibi şeyleri yapabilir. Ayrıca metni tanımlayabilecektir.

6. Google, TPU (Tensor Processer Unite) makine öğrenim donanımı için yeni bir nesil duyurdu

6. Google, TPU (Tensor Processer Unite) makine öğrenim donanımı için yeni bir nesil duyurdu

Özelleştirilmiş AI (Yapay Zeka) donanımı yaratma savaşı ısındıkça, Google üçüncü nesil silikonunu, Tensor Processor Unit 3.0’ı kullanıma sunduğunu söyledi. Google CEO’su Sundar Pichai, yeni TPU’nun pod başına geçen yıla göre 8 kat daha güçlü olduğunu ve performansta 100 petaflop olduğunu söyledi. Google, makine operasyonlarının üstesinden gelmek için özel bir silikon oluşturma yolunda hemen hemen her büyük şirkete katılıyor.

7. Google Haberler bir Yapay Zeka desteği alıyor

7. Google Haberler bir Yapay Zeka desteği alıyor

Google ayrıca, Google Haberler’in yenilenen bir sürümünde AI (Yapay Zeka)’dan yararlanmayı planlamaktadır. AI tarafından desteklenen, yeniden tasarlanan haber servisi uygulaması kullanıcıların “önemsedikleri haberleri takip etmelerine, hikayenin tamamını anlamalarına ve güvendikleri yayıncıların keyfini çıkarmaları ve desteklemelerine olanak tanır.” Google’ın dijital dergi uygulaması olan Newsstand ve YouTube’da bulunan öğelerden yararlanacak ve kullanıcıların bir haber hikayesinin özetini veya daha bütünsel bir görünümünü elde etmelerine yardımcı olmak için “yeni mesajlar” ve “tam kapsama alanı” gibi yeni özellikler sunacak.

8. Google, iOS ve Android uygulamalarına yapay zeka desteği eklemek için ML Kit aracını duyurdu

8. Google, iOS ve Android uygulamalarına yapay zeka desteği eklemek için ML Kit aracını duyurdu

Google, iOS ve Android’deki uygulama geliştiricilerinin, önceden oluşturulmuş, Google tarafından sağlanan makine öğrenim modellerini uygulamalara entegre etmelerine olanak tanıyan yeni bir yazılım geliştirme seti olan ML Kit’i duyurdu. Modeller, metin tanıma, yüz algılama, barkod tarama, görüntü etiketleme ve yer işareti tanıma özelliğini destekler.