Intel Sonunda 10nm İşlemci Yaptı

Intel Sonunda 10nm İşlemci Yaptı

Intel 10nm CPU

Intel 10nm CPU

Yaklaşık iki yıl sonunda Intel 10nm Cannon Lake CPU’larını çıkarıyor. Intel bunun hakkında uzun zamandır konuşuyordu, bu yüzden bahsetmeye değer. 8. nesil i3-8121U, 2.2GHz’lik hız ve 3.2GHz’lik artırılabilir hız ile çift çekirdekli, dört-thread bir CPU‘dur.

Listelenen bir 15W’lik TDP ile i3-8121U, bu yılın başlarında piyasaya sürülen 14nm’lik bir işlemci olan i3-8130U ile neredeyse aynıdır. En azından Intel‘in teknik özelliklerine göre farklılık, yeni 10nm işlemcinin entegre bir GPU‘yu içermemesidir. Bu da Intel’in GPU teknolojisini 10nm’ye kadar güvenilir bir şekilde nasıl küçülteceği konusunda çalışmadığını ve çipin bu kısmını devre dışı bıraktığını ya da ARK ürün veritabanındaki özellikleri doldurmakta kötü olduğunu gösteriyor.

AnandTech’e göre, Lenovo Ideapad 330‘da birkaç Çinli perakendecide çip görüldü. 330’ın orta menzilli AMD R5 GPU ile 1366 x 768 çözünürlükte çalışan 15,6 inçlik bir ekranı var. ArsTechnica, çipin düşük güç bellek olan ve genel olarak daha verimli pil tüketimine yol açabilen LPDDR4 ve LPDDR4X’i desteklediğine dikkat çekiyor.

Şaşırtıcı olan şey, entegre bir grafik işlemcisinin eksikliğidir. Elbette, çip düşük uçlu bir makineye güç veriyor, ancak AnandTech’in belirttiği gibi, hiçbir fırsata ihtiyaç duymadan bir dizüstü bilgisayara ihtiyaç duyan biri için giriş seviyesi bir makine olarak konumlandırılıyor. Özel bir AMD GPU’nun varlığı, Intel’in çipin içindeki GPU’yu gerçekten devre dışı bıraktığını gösteriyor gibi görünüyor.

i3-8121U, büyük olasılıkla en zorlu Intel’in 10nm işlemine imza atmış olsa da yine de şirket için büyük bir dönüm noktası. Samsung ve TSMC gibi şirketler Samsung ve TSMC gibi şirketler 10nm cips çıkartabiliyorken, Intel teslim olmamak için çabaladı. Bu sürüm, yeni i5, i7 ve i9’ların gelecek yılın başlarında üretime girmesinin yolunu açıyor. Tabi bu noktada Intel 14nm işlmecilerine henüz veda etmeyecektir.