Intel’in 9’uncu Nesil Core İşlemcileri 5 GHz’e Kadar Ulaşıyor

Intel’in 9’uncu Nesil Core İşlemcileri 5 GHz’e Kadar Ulaşıyor

Intel 9. Nesil Core İşlemciler

Intel 9. Nesil Core İşlemciler

Söylentiler çoğunlukla doğruydu: Intel, 9. nesil Core işlemcilerini masaüstü tabanlı hayranları hedefleyerek açıkladı. Güncellenmiş CPU’lar, Intel‘in mevcut 14-nanometre çiplerinin arıtılmasını temsil ediyor. Ama yeni lehimleme sayesinde overclock için daha fazla boşluk, Spectre ve Meltdown saldırıları için Optane tabanlı bellek çubukları ve donanım düzeyinde azaltım desteği vaat ediyor. Doğal olarak, birçok çekirdeğe de sahipler. Şimdi en az sekiz çekirdek bekleyebilirsiniz. Geçen yılki ile aynı olarak Amiral gemisi Core i9-9980XE modelinde 18 çekirdek mevcut. Bu arada Core i9-9900K, sekiz çekirdekten birini kullanırken normalde 3.6GHz‘de başlıyorsa, 5GHz‘e varan ilk “geniş hacimli” işlemci olarak nitelendiriliyor.

Ayrıca, dörtlü DDR4 bellek kanalları ve 68 PCI Express şeridi gibi çok sayıda video kartında ve SSD’lerde yardımcı olması gereken X serisinde daha küçük iyileştirmeler bekleyebilirsiniz. Düzenli hayranları hala çift kanallı DDR4 ve 40’a kadar PCIe şeridi sunuyor. Ayrıca, tek bir komutla birden fazla veri biçimini işleyebilen çekirdekler ve AVX 2 talimatları arasında birleşik önbellek gibi yaygın iyileştirmeleri göreceksiniz.

19 Ekim’de yayınlanacak yeni işlemcilerin bir sürüm için önceden sipariş verebilirsiniz. Ana akım çipleri 3.7GHz Core i5-9600K 262 $ ve i7-9900 488 $ fiyatla sunulurken X-serisi, 8 çekirdekli 3.8GHz i7-9800X 589 $’dan başlar ve 18 çekirdekli, 3GHz i9-9980XE 1,979 $’a kadar yükselir.

Kesin olan bir şey var: Intel, AMD‘nin ikinci 9. nesil Ryzen hattı kıyasla ilk 9. nesil parçalarıyla doğrudan ateş ediyor. AMD bir süredir düzenli işlemcilerde çekirdek sayısında avantaj sağladı (ham performans olmasa da) ve Intel şimdi en az bir temel seviyede eşleştirebiliyor.