Mark Zuckerberg Facebook için Resmen Kripto Para Birimini Değerlendiriyor

Mark Zuckerberg Facebook için Resmen Kripto Para Birimini Değerlendiriyor

Facebook Kripto Para Birimi

Facebook Kripto Para Birimi

Mark Zuckerberg, dünyanın en büyük ve en popüler sosyal paylaşım platformu olan Facebook’un kurucusu ve CEO’su değil aynı zamanda sıklıkla profilinin duvarını kullanan düzenli bir kullanıcı.

Bu yayınlar sıklıkla Chan-Zuckerberg Girişimi, karısı Priscilla Chan ile oluşturduğu bir vakıf ya da Facebook platformuna yeni araçlar ekleme kararları gibi mevcut etkinlikleriyle ilgili bilgileri içeriyor; ancak yakın tarihli bir yazı daha ileriye dönük konu oldu; kripto para birimi.

Yazıda Zuckerberg, her sene yeni şeyler öğrenmek için kendine meydan okuduğunu ve 2018 yılı için bu öğrenme zorluğunun büyük bir kısmının, “insanlara güç kazandırmak” için teknolojinin rolünü yeniden incelemek üzerine yoğunlaştığını yazdı.

“Ben daha derinlere inip bu teknolojilerin olumlu ve olumsuz yönlerini incelemek istiyo…”

Zuckerberg, “Teknolojide en ilginç sorulardan biri şu anda merkezileştirme ile merkezden uzaklaştırma” diye yazdı. “Birçoğumuz teknolojiye girdi, çünkü bunun insanların elinde daha fazla güç bulunduran merkezi olmayan bir güç olabileceğine inanıyoruz.”

Facebook kurucusu, bu potansiyelin, insanların izlenmesi için teknolojiyi kullanan bazı büyük teknoloji firmaları ve hükümetleri tarafından nasıl bozulduğu konusunda söylendi. Kripto para birimi ve şifrelemeyi bu eğilimi gidermek için potansiyel araçlar olarak gördüğünü ve şu an merkezi sistemlerin sahip olduğu gücü geri verdiğini söyledi.

Zuckerberg, “Daha derine inmek ve bu teknolojilerin olumlu ve olumsuz yönlerini ve bunları hizmetlerimizde en iyi nasıl kullanacağımı merak ediyorum.” diye yazdı.

Şu anki soru şudur: 2018’de bir Facebook kripto para birimi görebilir miyiz?

Facebook‘tan bir sözcü, bu konuyla ilgili henüz bir şey konuşmadıklarını söyledi. Bu gerçekleşmediği anlamına gelmez ve bir sosyal paylaşım sitesi, özellikle de Facebook kadar güçlü bir kripto para birimi kesinlikle ilginç bir fikirdir.

Kripto para birimini sosyal faaliyetle birleştiren Matchpool şirketinin CEO’su ve kurucusu Yonatan Ben Shimon, fikrin esasının olduğunu düşünüyor. En azından bir Facebook kripto para biriminin, içerik oluşturan kullanıcılara ödül olarak kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca Zuckerberg’in ilerlemeden önce kripto uzmanlarına bakmasının akıllıca olacağını söyledi.

“Eğer bu plana doğru bir adım atarlarsa, harika olabilir,” dedi Shimon. “Ancak bunu doğru yapabilmek için, kripto alanından bir ortak bulmalıdır ve bu da merkezi olmayan bir şekilde nasıl yapılacağının anlaşılmasını sağlar.”

Investing.com’un kıdemli analisti Clement Thibault, Facebook, Google ve Microsoft gibi diğer büyük teknoloji şirketlerinin kripto para birimlerini araştırdıklarına şaşırmadığını anlattı.

Thibault, “2017’de kripto para birimlerine dökülen devasa ana para akımını ve miktarını gördüler. Kendinizi yeni bir aracın, yeni teknolojinin ve potansiyel yeni bir iş fırsatı avantajından faydalanmak için konumlandırmanız anlamlıdır.” dedi.

Thibault, Facebook’un önceden blok zinciri ve kripto para birimlerine aşina olduğunu söyledi. Aralık 2017’de şirket, Hint pazarında sahip oldukları bir sohbet uygulaması olan WhatsApp’a bir peer-to-peer (eşler arası) ödeme seçeneği sundu.

Thibault, “Bitcoin gibi kripto para birimlerinin neyi amaçladıklarını insanların arasındaki işlemleri kolaylaştırmaya ilgi duyduklarını biliyoruz” dedi.

Tabi ki Hindistan sadece tek ülkedir ve WhatsApp neredeyse Facebook kadar popüler değildir.

Thibault, “Facebook’un gerçek merkezi olmayan peer to peer işlemlerinde nasıl bir yer bulabileceği tam olarak bilinmiyor. Bunu blok zinciri teknolojisine nasıl uygulayabilirler bilemeyiz.” dedi.

Thibault’a göre, bir Facebook kripto para birimi sağlanırsa, kriptonun kitlesel olarak benimsenmesine yardımcı olabilir. Ancak Thibault’a göre, Zuckerberg’in ilgisinin orijinal ilgiden daha çok nasıl göründüğü ile ilgisi olabilir.

“Facebook, 2 milyardan fazla aylık aktif kullanıcısıyla, temelde her şeyin kabulünü sağlayabilir” dedi.

Zuckerberg, blok zincirini nasıl entegre edeceğini belirlemek için çok sayıda araştırma yapmak zorunda kalacak. Bir Facebook kripto para biriminin, halka iktidar olma amacına ulaşıp ulaşamayacağı henüz görülemez, ancak Zuckerberg yazısına bakarsak 2018’de öğrenmeye kararlı görünüyor.

Kaynak: 1, 2, 3