Namecoin (NMC) Nedir? Namecoin Nasıl Alınır?

Namecoin (NMC) Nedir? Namecoin Nasıl Alınır?

Namecoin (NMC) Nedir?

Namecoin (NMC) Nedir?

Namecoin NMC, bitcoin yazılımıyla bonus olarak çıkarılmış bir kripto para birimidir. Bitcoin koduna dayanır ve aynı iş kanıtı algoritmasını kullanır. Bitcoin gibi, 21 milyon coin ile sınırlıdır. 

Namecoin’in ana kullanım örneği sansüre karşı dirençli üst düzey etki alanı .bit‘dir. Bu işlev, işlevsel olarak .com veya .net alanlarına benzer ancak alan adları için ana yönetim organı olan ICANN’den bağımsızdır. Yani Namecoin’i blok zinciri tabanlı domain kayıt yöneticisi olarak düşünebiliriz. 

Bitcoin’den farklı olarak Namecoin, verileri kendi blok zinciri işlem veritabanında depolayabilir. Namecoin’in orijinal önerisinde ise, Namecoin’in doğrudan bitcoin’in blok zincirine veri eklemesini istendi. Bu yaklaşımla ölçeklendirme güçlükleri öngören, farklı kullanım durumlarıyla yeni kripto para birimleri elde etmek için ortak bir İş Kanıtı (proof-of-work) (POW) sistemi önerildi. 

Bitcoin’in Namecoin’in işlemlerini, bakiyelerini ve SHA256, iş kanıtı şeması yoluyla gönderilmesini sağlayan benzer bir eşler arası bir ağ vardır. Bunlar, bir blok oluşturulduğunda, yeterince küçük bir karma değer bulunduğunda verilir; bu hashları bulma ve blok oluşturma süreci madencilik olarak adlandırılmaktadır. Yayımlama oranı geometrik bir dizi oluşturuyor ve bu oran her 210.000 blokta, kabaca dört yılda ikiye bölünerek nihai toplam 21 milyon NMC‘ye ulaşıyor. Blok zinciri ve madencilikle ilgili daha detaylı bilgi için “Blok Zinciri Nedir?” konumuzu inceleyebilirsiniz.

Namecoin’ler şu anda öncelikle USD ve diğer kripto dövizleri için, çoğunlukla çevrimiçi borsalarda işlem görüyor. Geri ödemesizlik tehlikesinden kaçınmak için, kredi kartı veya Paypal gibi geri dönüşümlü işlemlere Namecoin işlemleri geri döndürülemez olduğundan önerilmemektedir.

Namecoin ağındaki ödemeler ve kayıtlar, kullanıcıların genel anahtarlarının Base58 kodlu karmaları olan adreslere yapılır. Bunlar, N veya M harfiyle başlayan 33 sayı ve harf dizesidir. Başlangıçta 1 ile başlayan adresler varoldu, ancak Bitcoin adresleri ile karıştırılmamak için bu adres değiştirildi.

Özetle; Namecoin, DNS ve kimlikler gibi İnternet altyapısının belirli bileşenlerinin yerinden yönetim, güvenlik, sansür direnci, gizlilik ve hızını artıran deneysel bir açık kaynak teknolojisidir. Teknik açıdan bakıldığında; Namecoin, Bitcoin teknolojisine dayalı bir anahtar / değer çifti kayıt ve aktarma sistemidir.

Namecoin (NMC) Nasıl Alınır?

Namecoin altcoinlerden biridir. Ülkemizde henüz altcoin alım satım işlemleri yapılan borsa mevcut değildir. Bundan dolayı yurt dışı borsalarını kullanmanız gerekir. Bunun nasıl yapılacağı ile ilgili olarak da “Altcoinler Nasıl Alınır?” yazımıza bakın. Tüm Bitcoin ve altcoin işlemleriniz için de  binance.com sitesine üye olabilirsiniz.  

Türkiye’deki coin siteleri için Coin Borsaları yazımıza bakabilirsiniz. 

Ayrıca; güncel Bitcoin Fiyatları için bu websitesinden yararlanabilirsiniz.