NASA’nın Keşfi, Güneş Sistemlerini Kendi Varlığımız Gibi Kanıtlıyor

NASA’nın Keşfi, Güneş Sistemlerini Kendi Varlığımız Gibi Kanıtlıyor

Kepler’in Yeni Bulguları

Bugün, NASA, Kepler uzay gözlem merkezini kullanarak yapılan en son keşfi açıkladı. Uzaydaki bir yıldızı çevreleyen sekizinci bir gezegen buldular. Bu gezegen güneş sistemimizin türünün tek örneği olmadığını kanıtlayan bir gezegen.

Brifinge katılanlar NASA’nın astrofizik bölümü müdürü Paul Hertz ve Kepler proje bilim adamı Jessie Dotson‘du. NASA Sagan doktora sonrası Andrew Vanderburg ve Google AI mühendis Christopher Shallue da vardı.

Kepler-90i adı verilen gezegen, Kepler-90 güneş sisteminde bulundu. NASA, gezegenin hayat için uygun olmadını söyledi.

Vanderburg sistemi “güneş sistemimizin mini bir versiyonu” olarak tanımladı. Küçük gezegenlerin çoğunluğunun yıldıza yakın olduğunu ve daha büyük dünyaların dış sınırlara doğru itildiğini belirtti. Bununla birlikte, her şeyin birbirine daha yakın bir yerde olduğu açıklandı.

Veriler Üzerinden İnceleme

Basın toplantısında, uzay ajansı, bulguların ancak Google tarafından geliştirilmiş derin öğrenme teknikleri sayesinde mümkün olduğunu vurguladı.

Bilim adamlarının Kepler‘in topladığı tüm verilere göz gezdirmek çok zaman ve çaba harcaman gerekir. Shallue, Google Brain’de kıdemli bir yazılım mühendisi olarak çalıştığı sırada işbirliği fikrini ortaya attı. O derin öğrenmenin yeni gezegenleri keşfetmek için nasıl kullanılabileceği sorusunu sordu. Daha sonra keşfetmek için Vanderburg‘la çalışmaya devam etti, Kepler tarafından toplanan verilerdeki ekstrakranları tanımlayabilecek konvolusyonel sinir ağları üretti.

Mart 2009’daki ilk lansmanından bu yana, Kepler çok miktarda veri topladı ve ekip bu en son atılımın sadece bir başlangıç olduğunu belirtti. Teknolojinin bu yeni uygulamasıyla, bu tür daha birçok bulgu ile karşılacağımız anlaşılıyor .

Hertz, “Beklediğimiz gibi, arşivlenen Kepler verilerinde gizlenmiş heyecan verici keşifler var, doğru aracın veya teknolojinin onları ortaya çıkmasını bekliyor” dedi. “Bu bulgu, verilerimizin önümüzdeki yıllarda yenilikçi araştırmacılar tarafından kullanılabilecek bir hazine kaynağı olduğuna işaret ediyor.” diye ekledi.

Kepler, bize uzak mesafedeki gezegenler ve dış gezegenler hakkında çok fazla bilgi sunuyor. Bu dünyaların yaşamı destekleyebileceğine dair somut kanıtlar bulamamış olmamıza rağmen, uzay aracıyla bu tür çıkarımlar yapabiliyor olmamız  hedefe yakın olduğumuzun bir göstergesidir.

Kaynak: 1