Nasıl Kodlama Yapıldığını Çocuklara Öğretmek için 7 Ücretsiz Programlama Dili

Nasıl Kodlama Yapıldığını Çocuklara Öğretmek için 7 Ücretsiz Programlama Dili

Çocuklar için Programlama Dilleri

Çocuklar için Programlama Dilleri

Çocuklar eğlenceli yollarla öğrendiklerinde kodlamayı severler. Bilgisayar programlama bir talep ve potansiyel olarak kazançlı bir kariyer yoludur, bu nedenle ebeveynler bu günlerde çocuklarının yazılım programcısı olmak için büyüdüklerini umabilirler. Çocuklarınıza nasıl program yapacağınızı öğretmek isterseniz, nereden başlamalısınız? Bu listedeki çocuk dostu programlama dillerini ve araçlarını deneyebilirsiniz.

1. Scratch

1. Scratch

Scratch, MIT’nin Hayat Boyu Anaokulu Laboratuvarı tarafından geliştirilen ücretsiz bir çocuk programlama dilidir. Ücretsiz dil, öğreticiler, ebeveynler için müfredat talimatları ve sağlam bir kullanıcı topluluğu tarafından desteklenir. Scratch’de programlama kavramlarını bilgisayardan uzakta öğrenmek için kullanabileceğiniz kartlar da vardır.

Scratch, çocuklara ve ebeveynlere daha iskeleli bir deneyim yaratmak için bir bina bloğu görsel arabirimi kullanır. Eylemler, etkinlikler ve işleçler gibi programlama bileşenlerini bir araya getiriyorsunuz.

Her bloğun, yalnızca uyumlu bir nesne ile birleştirilmesine izin veren bir şekli vardır. “Döngüleri tekrarla”, örneğin; bir döngünün başlangıcı ile durması arasında bloklar koymanız gerektiğini bildirmek için yan “U” şeklinde biçimlendirilir.

Scratch, önceden doldurulmuş görüntüleri ve karakterleri kullanarak ya da yenilerini yükleyerek gerçek animasyonlar ve oyunlar yapmak için kullanılabilir. İnternet bağlantısı olmadan kullanılabilir. Çocuklar, kreasyonlarını Scratch’in çevrimiçi topluluğunda isteğe bağlı olarak paylaşabilir.

Scratch özgür ve çok iyi desteklendiğinden, çocuk dostu programlama için ilk önerilerden biridir ve Scratch’in Blockly gibi diğer çocuk dostu programlama dillerindeki etkisini görmek kolaydır.

Önerilen Yaş: 8-16
Gereksinimler: Mac, Windows veya Linux çalıştıran bir bilgisayar

Scratch İndir

2. Blockly

2. Blockly

Blockly, Google’ın Scratch ile aynı iç içe geçmiş yapı blokları metaforunu kullanarak arıtılmasıdır, ancak çeşitli programlama dillerinde kod çıkışı yapabilir. Şu anda, bu JavasScript, Python, PHP, Lua ve Dart içerir. Bu, Blockly’yi sadece çocuk dostu bir programlama dili yerine görsel bir editör haline getirir.

Aslında, kodları birbirine bağlarken ekranın kenarı boyunca kodu görebilirsiniz ve aynı temel programda dil sözdizimindeki farkı görmek için programlama dillerini anında değiştirebilirsiniz. Bu, Blockly’yi Scratch’in daha genç eğimli kedileri ve çizgi filmlerini takdir etmeyen büyük çocuklar ve yetişkinler de dahil olmak üzere geniş bir yaş aralığıda kod öğretmek için ideal hale getirir.

Eğer bu kulağa hoş geliyorsa, Scratch’den Blockly inanılmaz bir geçiş olurdu. Google, aslında, MIT ile Blockly platformuna dayanan yeni nesil Scratch’i geliştirmek için çalışıyor.

Blockly ayrıca Android Uygulama Inventor’da çalışan Android uygulamalarını geliştirmek için kullanılan omurga olarak da kullanılır.

Ne yazık ki, Blockly henüz Scratch kadar gelişmiş değil ve mevcut birçok öğretici yok. Bu nedenle, önerilen yaşını artırıyoruz. Bununla birlikte, Blockly her yaştan programcılar için güçlü bir programlama ortamı olarak harika bir geleceğe sahip görünüyor.

Önerilen Yaş: 10+
Gereksinimler: Windows, Mac OS veya Linux çalıştıran bir bilgisayar

Blockly İndir

3. Alice

3. Alice

Alice, C ++ gibi nesne yönelimli programlama dilleri kavramlarını öğretmek için tasarlanmış 3 boyutlu bir programlama aracıdır. Çocukların kamera hareketlerini, 3 boyutlu modelleri ve sahneleri programlayarak oyunlar veya animasyonlar oluşturmalarına izin vermek için yapı taşlarının tanıdık yaklaşımını kullanır.

Sürükle ve bırak arayüzü ve kolay “oynat” düğmesi, bazı öğrenciler için Scratch’ın karmaşık arabiriminden biraz daha az kafa karıştırıcı olabilir. Alice’deki programlar veya “Yöntemler”, NetBeans gibi bir Java IDE‘ye dönüştürülebilir, böylece programlama öğrencileri görsel bir yapı bloğu arayüzünden standart bir programlama diline geçiş yapabilir.

Alice Carnegie-Melon Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. Web sitesi düzgün görünmeyebilir, ancak program hala geliştirilmekte ve araştırılmaktadır.

Not: Alice’i bir Mac’e yüklerseniz, Sistem Tercihleri: Güvenlik ve Gizlilik: Her yerden indirilen uygulamalara izin ver seçeneğine giderek yüklemeyi etkinleştirmeniz gerekir. (Kurulum tamamlandıktan sonra güvenlik ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.)

Önerilen Yaş: 10+
Gereksinimler: Mac, Windows veya Linux çalıştıran bilgisayar

Alice İndir

4. Swift Playgrounds

4. Swift Playgrounds

Swift, iOS uygulamaları oluşturmak için kullanılan bir programlama dilidir. Swift Playgrounds, Swift’de nasıl program yapılacağını öğretmek için tasarlanmış bir iPad oyunudur. Bu Apple‘dan ücretsiz olarak indirilebilir ve önceden kodlama bilgisi gerektirmez.

Uygulama bu durumda, 3 boyutlu bir dünya boyunca Byte adlı bir karakter taşımak için tasarlanmış, farklı Swift komutları üzerinde bir çok öğretici içerir. Programlama bilgisi gerekli olmasa da, çocukların ders kitaplarının nasıl okunacağını ve problem çözme konusunda biraz ısrarcı olmalarını bilmesi gerekir. Sürükle ve bırak kodu yazım hatalarını ortadan kaldırır ancak Swift Playgrounds birbirine kilitleme bloğu arayüzünü kullanmaz.

Çocuğunuz Swift Playgrounds‘da uzman olduğunda, Swift’de gelişmeye başlayabilirler.

Önerilen Yaş: 10+
Gereksinimler: iPad

Swift Playgrounds İndir

5. Twine

5. Twine

Programlamanın teknik ayrıntılarında hayal kırıklığına uğrayan, oyunlar oluşturmaya ve hikayeleri anlatmaya daha çok ilgi duyan çocuklar için Twine’ı deneyin.

Twine, yetişkinler ve eğitimciler de dahil olmak üzere her yaştan kullanıcılar tarafından kullanılan ücretsiz bir doğrusal olmayan hikaye anlatma uygulamasıdır. Twine ile herhangi bir kod öğrenmenize gerek yok. Kullanıcılara kod yazmayı öğretmek yerine, doğrusal olmayan oyun ve hikayelerin nasıl yapılacağını ve sunulduğunu öğretir.

Twine hikayeleri, web siteleri gibi sayfaların metin ve resimlerinden oluşur. Tasarım arayüzü, her biri metin, link ve resimlerle değiştirilebilen bağlı sayfaları gösterir. Her oyuncunun seçiminin hikayenin yeni bir dalına gidebildiği “kendi maceranızı seçin” türü oyunlar için özellikle iyi çalışır.

Bu uygulama çocuklara kodlamayı pek öğretmezken, oyun tasarımcıları ve öykü anlatıcıları için hayati önem taşıyan birçok planlama ve tasarım becerisini öğretiyor. Uygulama bir destek ansiklopedi, öğreticiler ve aktif bir kullanıcı topluluğu ile çok iyi destekleniyor.

Uygulama aracılığıyla çevrimiçi Twine hikayeleri oluşturabilir veya çevrimdışı düzenleme için bir uygulama indirebilirsiniz.

Önerilen Yaş: 12+ (güçlü okuyucular önerilir)
Gereksinimler: Windows, Mac OS veya Linux

Twine İndir

6. LEGO Mindstorm Robotics

6. LEGO Mindstorm Robotics

Programlamayı öğrenmeye yönelik bir diğer yaklaşım, robotiğe bakmaktır. Birçok çocuk, gerçek dünyada çalışan şeyleri programlama fikrine cevap verir. Programlamak için kullanabileceğiniz çok çeşitli robotik kitleri ve dilleri vardır, ancak LEGO Mindstorms sistemi en büyük kullanıcı topluluklarından birine ve çocuk dostu bir görsel programlama uygulamasına sahiptir.

Programlama ortamını ücretsiz olarak indirebilirsiniz, ancak programın çalışması için LEGO Mindstorms kitine erişiminiz olmalıdır. Bu mutlaka bir tane almanız gerektiği anlamına gelmez. Bazı okullar ve halk kütüphaneleri, öğrenci kullanımı için kitlere sahiptir veya size yakın bir First LEGO League bulmabilirsiniz.

LEGO EV3 programlama yazılımı tabletlerde ve bilgisayarlarda çalıştırılabilir. Scratch ve Blockly’nin yaptığı gibi bir yapı bloğu (bir LEGO bloğu) metaforu kullanır. Ancak LEGO’nun sürümü programı daha yatay bir şekilde oluşturmaya ve bir akış şemasına daha çok benzemeye eğilimlidir. Öğrenciler, LEGO Mindstorms kreasyonlarını manipüle etmek için farklı eylemlerin, değişkenlerin ve olayların kombinasyonlarını yaparlar. Programlama dili, daha büyük çocuklar ve hatta yetişkinler için hala zorlu iken, daha küçük çocuklar için yeterince basittir.

LEGO Mindstorms programlama ortamına ek olarak, LEGO, Python veya C ++ gibi daha geleneksel programlama dilleri tarafından değiştirilip programlanabilen açık kaynaklı bir Linux çekirdeği kullanır.

Teknik gereksinimler: EV3 programlama dili; Mac, Windows, Android ve iOS’ta çalışır.

Programları çalıştırmak için (sadece hata ayıklamak yerine) bir veya daha fazla LEGO EV3 robotu. (Daha karmaşık programlar için altı robota kadar zincirleme bağlanabilir.)

Önerilen Yaş: 10+ (Daha genç çocuklar bunu daha fazla denetimle kullanabilir)
Gereksinimler: Mac OS veya Windows çalıştıran bir bilgisayar ya da Android veya iOS çalıştıran bir tablet.

LEGO Mindstorm Robotics İndir

7. Kodu

7. Kodu

Kodu, Microsoft’tan Xbox 360 için tasarlanmış bir oyun programlama uygulamasıdır. Windows sürümü ücretsizdir, ancak Xbox 360 sürümü $ 4.99’dur. Çocuklar, 3 boyutlu bir dünyada oyunları keşfetmek ve tasarlamak için uygulamayı kullanabilirler.

Kodu’nun grafik arayüzü ilgi çekicidir ve Xbox versiyonundan programlama tamamen oyun kumandasından yapılabilir. Bunu destekleyen bir donanımınız varsa, Kodu eski ama hala sağlam bir seçimdir.

Maalesef, Kodu’nun Xbox One sürümü yok ve gelecekteki geliştirme olasılığı düşük görünüyor. Ancak, Xbox ve Windows sürümleri tamamen geliştirilmiştir.

Önerilen Yaş: 8-14
Gereksinimler: Windows 7 ve altı veya Xbox 360

Kodu İndir