Okuma Anlama Testinde Yapay Zeka İnsanlardan Daha Başarılı Oldu

Okuma Anlama Testinde Yapay Zeka İnsanlardan Daha Başarılı Oldu

Çin perakende devi Alibaba, Stanford Üniversitesi tarafından tasarlanan bir okuma ve anlama testinde insan katılımcıları geçmeyi başaran bir yapay zeka modeli geliştirdi. Model 82.44 puan alırken, insan katlımcı 82.304 puan aldı.

Stanford Question Answering Dataset, yaklaşık 500 Wikipedia makalesine ilişkin 10.000 soru kümesidir. Her sorunun cevabı, ilgili yazı parçasından belirli bir metin aralığıdır.

Alibaba, Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu özel testte insanlara karşı ilk kez kazandıkları belirtiliyor. Microsoft, benzer bir başarıyı 82.650 puanla yakaladı – yine de, bu sonuçlar Alibaba’dan kısa süre sonra sonuçlandı.

Hem Alibaba hem de Microsoft‘un girdileri, insan katılımcısını burun farkıyla yendi, ancak makine okuması söz konusu olduğunda bu hala büyük bir başarı. Zaten keşfedilmekte olduğu üzere, teknoloji muhtemelen otomatik müşteri hizmetleri gibi alanlarda birçok uygulamaya sahip olacak.

Makineler, büyük bir havuzdan talep edilen kesin bilgileri sağlayarak sorgulara doğru şekilde yanıt vermek konusunda daha iyi bir hale geliyor. Bu eylem bir insanın varlığını gerektirmediği için, bu tür bir sorumlulukla görevlendirilen bilgisayarları ve AI’yı yakında görebiliriz.

ALIBABA’NIN AI’I

Ekim 2017’de Alibaba, yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojilere 15 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Kuantum hesaplama ve Internet of Things ve dahası. Makine okuma modeli büyük bir araştırma girişiminin sadece bir yönüdür.

Alibaba, 20 yıldan az bir sürede, öncelikle bir çevrimiçi perakendeci olarak başarısıyla dünyanın en büyük on şirketinden biri haline geldi. İnternetten alışveriş hayatımızın bir parçası oldu.  Bu gelişme, e-ticarette bir sonraki ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Her zaman aktif kalabilen, böylece müşterilere dünyanın dört bir yanında hizmet veren otomatik müşteri hizmetleri, böyle bir yeniliktir. Teknoloji, AI‘nin potansiyel olarak hedefli reklamcılığın doğruluğunu iyileştirmek için veya hatta ürünleri tanıtmak için sosyal medyayı kullanma çabalarının bir parçası olarak kullanılabileceğinden pazarlama için iyi bir şekilde kullanılabilir.

Çin AI araştırması için bir sıcak nokta haline geliyor ve Alibaba‘nın mevcut kaynakları bu hareketin ön planda olmasını sağlayacak. Bu ayın başlarında, ülkenin 2030 yılına kadar AI’da dünya lideri olmanın uzun vadeli hedefinin bir parçası olarak Pekin için teknolojiye adanmış 2.1 milyar dolarlık bir sanayi parkı ilan edildi.

AI şimdiden yaşadığımız dünyayı dönüştürüyor ve gelecek yıllarda daha da fazla değişimi hissedeceğiz. Bugün yapılan araştırma, yarının dünyasında derin etkilere sahip olacak.

Kaynak: 1