Pokemon Go oynarken araba sürmek 148 günde milyonlarca tazminata neden oldu

Pokemon Go oynarken araba sürmek 148 günde milyonlarca tazminata neden oldu

Geçtiğimiz yaza kısa ama parlak bir dönem geçiren Pokemon Go egemendi. Pokemon Go saplantı, sevinç ve yeni bir belgeye göre yaralanma ve ölüm getirdi.

 Bu çalışma belgesi, uygun ve hatırlatıcı olarak “Deep by Pokemon Go” adlı kitlesel olarak popüler hale getirilmiş gerçeklik oyununun karanlık tarafını gösterdi. Purdue Üniversitesi ekonomistlerinden Mara Faccio ve John McConnell, oyunun Temmuz 2016’da piyasaya sürülmesinin ardından ilk 148 günde Indiana’nın Tippecanoe ilçesindeki kaza raporlarını inceledi. Sadece bu ilçede, yaralanmalar, hasar ve kaybedilen iki hayatın toplam bedeli 5,2 milyon dolar ile 25,5 milyon dolar arasında değişiyor.

 Raporlar o 148 gün boyunca önceki yılın aynı dönemine göre ilçede fazladan 286 kaza meydana geldiğini gösterdi. Bunların 134’ü pokestops yakınlarında oldu. Bu senaryoda, Pokemon Go’nun bu zararlara doğrudan sebep olduğu ve  insanları daha fazla dışarıya çıkmaya teşvik ettiği için  araba çarpma olasılığının yüksek olduğu belirlendi.

 Bunun nasıl öğrenildiğini anlamak için Pokemon Dünyası’nda pokestop’ların ve gym’lerim olduğunu hatırlamak yeterli.

 Pokestops, daha fazla pokeballs alabileceğiniz noktalardı. Gym ise savaş noktası. Tüm bu noktalara denk gelmeniz için dolaşmanız gerekli. Oyun insanları birçok yere sürükleyerek aldattı, sonra arabadan inip hızlıca bazı malzemeleri toplayıp savaşa girdiler.Saldırganların bunu yapmasını önlemek için, Pokemon Go yapımcısı yüksek bir hızda hareket ederken oyunu oynamayı zorlaştırdı. Eğer çok hızlı gidiyorsan, bir gym’de savaşamazsın. Fakat tüm pokestoplar için durum böyle değildi.

Rakamlara bakarak, ekonomistler çarpma sayısının gym ve pokestops  yakınında daha fazla olduğunu fark etti ve oyunun oynandığı sırada gerçekten de arabaların arasından sıçrayan insanlar olmasının çarpmalara sebep olabileceğini düşündürdü.

Artan ölüm sayıları, yanlış zamanda yanlış yerde olan insan sayısının artması değil. Pokemon Go aslında insanlara aptallık yaptırıyordu. Hepsini yakalamak buna değmez.

 Kaynak: 1