Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Nasıl Yapılır?

Web Sitesi Planlaması

Web Sitesi Planlaması

Yanlış giden web siteleri, tek bir sayfa oluşturulmadan önce genellikle çok hatalı bir şekilde kusurludur. Sayısız nedenlerden dolayı, “bir web sitesine ihtiyacımız var” ifadesi kısa bir yol değildir ve böyle gevşek bir konseptle başlayarak başarısızlığa davetiye hazırlamış oluruz.

Web sitesinin neye ulaşacağını, kimin hedef aldığını, niçin var olduğunu ve ziyaret edenlerin neden geri geleceğini planlama, herhangi bir yapı çalışması başlamadan önce cevaplara ihtiyaç duyan sorulardır.

Dolayısıyla, en başta akılda tutulması gereken herhangi bir web sitesinin yedi temel unsurunu derlemeye çalıştık.

1. Bolca araştırma yapın

Bu bir sefalet ifadesi gibi görünse de, Benjamin Franklin’in ölümsüz sözlerini hatırlatalım: “Hazırlanamayarak başarısızlığa hazırlanıyorsunuz.”

Herhangi bir web projesindeki ilk iş, cevaplara ihtiyaç duyan uzun bir kritik soru listesi oluşturmaktır. Bunlar, potansiyel ziyaretçileriniz, oluşturmak istediğiniz sitenin benzersizliği, ilk bütçenin ne olacağı, devam eden maliyetlerin neler olabileceği vb. ile ilgili olabilir.

Zaten bir siteye sahip bir rakibiniz varsa, bunun neyle ilgili olduğunu ve belki de daha da önemlisi, başarmak için başarısız olduğunu düşünmek faydalı olabilir.

Bütçe bunu halledebilirse, bazı pazar araştırmaları dikkate alınmaya değer olabilir, çünkü bu aşamada düşünülen her şey, daha sonra siteyi yeniden tasarlamak veya odağını değiştirmek için gerekli olmadığında maliyet tasarrufu sağlar.

2. Site haritası

Hiç bir yerde dolaşamayacağın bir bilgisayar oyunu oynadınız mı?

Daha fazla özgürlüğe izin veren oyunlar olsa da, tek oyunculu işlerin çoğunluğu oyuncuları, oyun tarafından oluşturulan karakterler, bulmacalar ve tuzaklar ile etkileşime girebilecekleri önceden tanımlanmış bir yol boyunca bir seviyeye yönlendirmek için tasarlanmıştır.

Birçok açıdan, bir web sitesi aynı olmalıdır. Çünkü ziyaretçilerin çoğunluğu, en çok ilgilendikleri sayfalara gitmeden önce ortak bir girişe ulaşacaktır.

Oraya nasıl gidecekleri ve muhtemel varış yerlerini bulmak ne kadar kolay olursa planlama sürecinin kritik bir parçası haline gelir ve bu yüzden tamamlamanız gereken erken bir görevdir.

Unutmayın, tüm site yapısının bir ağaç diyagramı olması hayati önem taşımamaktadır, ancak sadece navigasyonun daha kolay takip edilebilmesi ve ziyaretçilerin daha az şaşkınlığa uğratılması için alt yapıların nerede olduğu gibi bir mantık önemlidir.

Bir site haritası oluştururken diğer değer, gerekli herhangi bir özel özellik ile birlikte (iletişim formları gibi) ihtiyaç duyulacak sayfaların bir listesini oluşturmak için kullanabilmenizdir.

3. İçerik hazırlamak

Web sitelerini olabildiğince hızlı bir şekilde çalıştırmak ve koşturmak isteyenlerin halihazırda site yapım aşamasından önce iyi bir şekilde kullanmak istedikleri içeriğe sahip olması gerekir.

İçeriğin tamamı önceden oluşturulmuşsa, siteyi bu kelimeler, resimler ve videolar ile doldurmak için nispeten küçük bir alıştırmadır. Tabii bunlar zaten mevcutsa.

Sitenin yapısı ve tasarımı ile aynı anda bir araya getirme ve içerik oluşturma çalışmaları gerçekleşebiliyorsa, teslim sürecinde bir süre kaydedilebilir.

4. Dizayn

Benzersiz bir görsel metaforu kullanmak istemediğiniz sürece, istediğiniz unsurları veya estetiği içeren, gördüğünüz başka siteler vardır.

Belki bunların bazılarını basmak, ve hatta bunları başka bir yerden elde edilen görsellerle (şirket logoları gibi) manuel olarak birleştirmek bir başlangıç noktası olabilir.

Bir tasarımcıyla çalışmayı seçenler, onlara mümkün olduğu kadar çok ipucu ve tercih vermeyi denemeli. Böylece zamanlarını, kabul edilebilir bir tasarıma doğru çalışarak geçirirler ve bu özeti yerine getirler.

5. Sorumlulukları erken seçin

İlgili şirketin boyutuna bağlı olarak, bir web projesini desteklemek için mevcut kaynaklar çok farklı olabilir.

Dokunarak sahip olduğunuz daha az kaynak ve teknik deneyim, kavramları, kullanıcıların bir arama motoruyla bulabileceği bir alana bağlı web sayfalarına dönüştürmek için başkalarına güvenmeniz gerekir.

İşletmenin sürece nasıl katkıda bulunacağı, erkenden kimlerin işe alınacağının yanı sıra, profesyonellere ne şekilde işleneceğine de karar verilmelidir.

Bu bölünmeler belirlendikten sonra, ilgili görevlilerin ne gibi görevleri tamamlamaları gerektiği ve yükleniciler tarafından ne yapılacağı veya bir barındırma hizmetinin bir parçası olarak daha iyi bir fikri olacaktır.

6. Yasalara uyma

Bu günlerde, tüm web sitelerinin yasal işlemlere karşı korunması ve ziyaretçilerin sorumluluklarını ve siteyi veya içeriğini kullanma kurallarını açıkça belirtmesi gerekir.

Sitenin doğrudan satışta yer alması durumunda, bu yasal unsurlar, satıcıların, özellikle malların iadesi ve ürünlere ilişkin garantinin kapsamına giren kurallara hitap etmelidir.

Sitenin yayınlanmadan önce tanımlanmış olması çok önemlidir. Sayfalar için çeşitli “küçük yazdırma” öğeleri oluşturulur ve sitenin neresinde olursa olsun, ayrıntılı “kullanım koşulları” yayınlanır.

7. Her zaman bir bütçe tanımlayın

En basit site bile zaman ve paraya mal olur, bu yüzden harcamaya hazır olduğunuza karar verin ve planınızı bu temelde formüle edin. Bir web sitesinin düzenli güncellemelere ihtiyacı vardır, bu nedenle devam eden maliyet projeksiyonu da bütçeyi tanımlamanın gerekli bir parçasıdır.