Windows 10 Nasıl Hızlandırılır?

Windows 10 Nasıl Hızlandırılır?

Windows 10 Hızlandırma

Windows 10 Hızlandırma

Windows 10, Microsoft’un muhtemelen en verimli kodlanmış işletim sistemidir, ancak aynı zamanda büyük miktarda sistem kaynağı gerektiren çok sayıda özellik içerir. Artı tarafta, Windows‘un en son yinelemesi, genel verimliliği artırmak için son derece kullanışlı yerleşik özelliklere de sahiptir.

Bilgisayarınızın performansının yavaşladığını fark ederseniz, muhtemelen bloatware, geçici dosyalar ve daha az güçlü donanımlar da dahil olmak üzere çoğu zaman sorumlu olan birçok şüpheli şey vardır.

Bu yazıda, günümüzde Windows 10’u hızlandırmak, istenmeyen programları temizlemek, gereksiz özel efektleri devre dışı bırakmak ve hatta donanım yükseltmelerini gerçekleştirmek de dahil olmak üzere en iyi on yöntemi araştıracağız.

1. PC’nizi yeniden başlatın

Bu durum bariz bir adım gibi görünse de, birçok kullanıcı makinelerini haftalar boyunca çalışır halde tutar. Windows 10 ekranı otomatik olarak uyku moduna geçirecektir, ancak daha önce başlatılmış olan tüm işlemler devam edecektir. Bunlar zamanla birikebilir ve bilgisayarınızı yavaşlatabilir.

Windows düğmesine tıklayarak ve ‘Güç’ düğmesini seçerek, kullanmayı bitirdikten sonra her gün PC’nizi kapatarak bu sorunu düzeltebilirsiniz.

Çalışan programları kapattığınızdan ve çalışmalarınızı kaydettiğinizden emin olun. Bilgisayarınız Windows menüsünü görüntüleyemediğiniz ölçüde yavaşladıysa, bilgisayar tamamen kapanana kadar Güç düğmesini manuel olarak basılı tutun.

2. Güncelleme, Güncelleme, Güncelleme

Microsoft, sürekli olarak sistem performansını azaltan ortak hataları düzeltmek için tasarlanmış Windows 10 güncelleştirmelerini sunar. Bunlardan bazıları oldukça küçükken, diğerleri sisteminizde önemli değişiklikler yapar ve verimliliği en üst düzeye çıkarır.

Makine performansı gecikiyorsa, Windows menüsünü açın ve arama çubuğuna ‘Güncelle’ yazın ve ayarlarınıza erişmek için ‘Güncellemeleri Denetle’yi tıklayın.

Büyük bir güncelleme varsa, devam etmeden önce kişisel verilerinizi kaydettiğinizden ve yedeklediğinizden emin olun. Mevcut tüm güncellemeleri uygulamak için PC’nizin birkaç kez yeniden başlatılması gerekebilir. Son güncellemenizden bu yana bir süre geçmişse, artık mevcut olmadığından emin olmak için yeniden başlattıktan sonra ‘Güncellemeleri Denetle’ seçeneğini tekrar tıkladığınızdan emin olun.

3. Başlangıç uygulamalarını kontrol edin

PC’ler, çalışan işlemlerin sayısından yavaşlıyor olabilir. Bu sistem hızının yavaşlamasının nedeni çoğu yükleyicinin Windows’a, giriş yaptıktan hemen sonra programlarını çalıştırması için talimat vermesidir.

Başlangıç programlarınızı kontrol etmek için Görev Yöneticisi’ni (Ctrl + Alt + Del) açın ve ardından ‘Başlangıç’ sekmesini tıklayın. Her program için ‘Başlangıç Etkisi’ değerlerine dikkat edin. ‘Yüksek’ bu, sisteminizi yavaşlatması muhtemel uygulamaları tespit etmenin iyi bir yoludur.

Bir programın girişte başlatılmasını engellemek için sağ tıklayın ve ‘Devre Dışı Bırak’ı seçin.

4. Disk Temizlemeyi Çalıştırın

Disk Temizleme, olağanüstü bir yerleşik Windows yardımcı programıdır. Makinenizde biriken geçici resim dosyalarını, küçük resimler, indirilmiş program dosyaları ve çevrimdışı web sayfaları gibi şeyleri temizlemek için kullanabilirsiniz.

Başlamak için Windows menüsünü tıklayın ve arama çubuğuna ‘Disk Temizleme’ yazın. Yardımcı program, kaldırılacak bir dosya seçeneği sunacaktır. Her seçeneğin yanındaki onay kutusunu işaretleyin. Başlamak için ‘Sistem Dosyalarını Temizle’yi tıklayın. Disk Temizleme, kaydedeceğiniz alan miktarını hesaplayacaktır.

Bu ayrıca, sabit sürücünüzde artık ihtiyacınız olmayan dosyaları silmek için iyi bir fırsattır. Başlamak için kolay bir yer ‘İndirme’ klasörünüzdür.

5. Kullanılmayan yazılımı kaldırın

Birçok PC satıcısı, makinelerini, büyük boyutlu ve gereksiz yapısına bağlı olarak bazen “Bloatware” olarak adlandırılan, üçüncü taraf yazılımları ile birlikte gönderir. Birçok bilgisayar kullanıcısı da belirli bir amaç için yazılımı yükler ve asla tekrar kullanmazlar.

Yedekli programlar sabit diskinizde yer kaplar ve performansı düşürebilir. Yüklü uygulamalarınızı kontrol etmek için ‘Denetim Masası’> ‘Programlar’> ‘Programlar ve Özellikler’> ‘Program Kaldır’ bölümüne gidin.

Artık ihtiyacınız olmayan programları sağ tıklayın ve ‘Kaldır’ seçeneğini seçin. Windows 10 sisteminizde değişiklik yapmak için izin isteyecektir. Devam etmek için ‘Evet’i tıklayın.

6. Özel efektleri devre dışı bırakın

Windows 10 özel efektler tarafında oldukça ağırdır. Varsayılan olarak, Windows ve diğer özellikler soluk görünüp kaybolur. Diğer yoğun kaynak gerektiren ancak gereksiz özellikler arasında saydamlık ve animasyonlar bulunur.

Bilgisayarınızı temel alanlara geri götürmek için, Windows menüsünü açın ve ‘Sistem’ için arama yapın, ardından ‘Gelişmiş Ayarlar’ sekmesine gidin ve ‘Performans Ayarları’nı seçin.

‘Görsel Efektler’ sekmesi altında, ‘Özel’ için radyo düğmesini tıklayın. Buradan, devre dışı bırakmak istediğiniz görsel efektlerin yanındaki onay kutularının işaretini kaldırabilirsiniz. Değişikliklerinizi onaylamak için ‘Uygula’yı tıklayın.

7. Saydamlık efektlerini devre dışı bırakın

Animasyon gibi özellikleri görüntülemek için sistem kaynaklarınızı yoğun olarak kullanmanın yanı sıra, Windows 10 ayrıca görev menüsü gibi belirli özellikler için saydamlık efektleri de kullanır. Sistemin aynı düzlemi iki kez hesaplaması gerektiğinden, görünüşte hafif ve basit bir etki çizmek oldukça karmaşıktır.

Saydamlık efektlerini devre dışı bırakmak için, Windows menüsünü açın ve ‘Başlangıç, görev çubuğu ve İşlem Merkezi’ni saydam yap’ yazın. Bu ‘Renk’ Ayarlarını yukarı çekecektir. Buradan saydamlığı kapatmayı seçebilirsiniz.

Varsayılan uygulama modunu burada ‘Açık’ ve ‘Koyu’ arasında da değiştirebilirsiniz. Bu, sistem hızınızı etkilemez, ancak Masaüstünüzün görünümünü daha kolay hale getirebilir.

8. RAM’inizi yükseltin

Bilgisayarınızın genel hızı, sanal bellek miktarını (RAM) artırarak büyük ölçüde geliştirilebilir. Windows 10, video oyunları gibi kaynak açlığı uygulamalarını hesaba katmasa da sorunsuz çalışabilmesi için en az 4GB gerektirir.

Bunun en kolay çözümü daha fazla RAM yüklemektir. PC’nizde yonga ekleyebileceğiniz belirli sayıda RAM yuvası vardır. Makinenizin kullandığı bellek türünü belirlemek için Görev Yöneticisi’ni (Ctrl + Alt + Del) açın ve ardından ‘Performans’ı tıklayın. Sistem, kullanımda olduğu gibi örnek kullanımın yanı sıra DDR4 gibi herhangi bir bellek yuvasını görüntüleyecektir.

Yeni RAM yongalarının takılması oldukça basittir. Bunu yaparsanız, hassas bileşenlerin zarar görmesini önlemek için kendinize bir anti-statik bileklik kullanın. Alternatif olarak, birçok PC onarım mağazası, küçük bir ücret karşılığında sizin için donanım yükseltmesini yapmaktan mutluluk duyacaktır.

9. SSD kullanın

SSD’ler, USB belleklerde bulunan aynı tür Flash bellek kullanır. Daha hızlı erişim ve yazma sürelerine, sonra mıknatıslı diskler kullanan geleneksel mekanik sabit sürücülere izin verirler.

SSD’ler normal sabit disklere göre GB başına çok daha maliyetlidir, ancak maliyeti ödemeye hazırsanız, açılış süresinde, dosya erişim zamanlarında ve genel sistem yanıtlarında büyük bir iyileşme farkedeceksiniz.

Kendiniz yüklemek için bir SSD almak isterseniz, makineniz için doğru boyuta sahip olduğunuzdan emin olun (masaüstü cihazlar için 3,5″, taşınabilir cihazlar için 2,5″). Mevcut sabit diskinizdeki içeriği yeni SSD’nize kopyalamak için bir Clonezilla gibi ücretsiz bir yazılım kullanabilirsiniz.

10. Sistem Bakımını Çalıştırma

Windows 10’da sabit sürücüyü birleştirmek, güncelleştirmeleri taramak ve kötü amaçlı yazılımları denetlemek gibi rutin sistem bakım görevlerini gerçekleştiren yerleşik bir yardımcı program vardır.

Bilgisayarınız boştayken bu görevler genellikle arka planda çalışır ancak sistem performansıyla ilgili bir sorun fark ederseniz, isterseniz bakım işlemini manuel olarak yürütebilirsiniz.

Başlamak için, Denetim Masası’nı açın, ‘Sistem ve Güvenlik’ seçeneğini seçin ve ardından ‘Güvenlik ve Bakım’ seçeneğini seçin. Bakım seçeneklerini genişletmek için oku tıklayın. Buradan ‘Bakımı Başlat’ı seçebilirsiniz. Devam etmeden önce açık dosyaları kapatın ve kaydedin.