Ekran Kartı için Intel ve AMD Ortaklığı

Ekran Kartı için Intel ve AMD Ortaklığı

AMD ve Intel, masaüstü CPU‘larda uzun süredir doğrudan rakipler, ancak dizüstü bilgisayar alanı esas olarak Intel’in oyun alanı olmuştur. Ancak notebook GPU‘lara gelince, Nvidia oldukça uzun zamandır eşsiz bir performans sergiliyor. “Düşmanımın düşmanı benim dostumdur” mantığıyla Intel ve AMD, Intel Core-i7 işlemcili dizüstü bilgisayarlara hızlı entegre grafik çözümleri getirmek için resmi bir ortaklık duyurusunda bulundu.

Ekran Kartı için Intel ve AMD Ortak

Ekran Kartı için Intel ve AMD Ortak

AMD, Radeon grafik teknolojisi ve Core i7 mobil CPU’ları tamamlayan özel bir video işlemcisi için HBM2 (yüksek bant genişliği bellek) kullanıyor. Her üç bileşen de EMIB gömülü çoklu kalıp bağlantı köprüsü olarak adlandırılan kompakt bir tasarımda birleştirilir. Aslında dijital sinyaller çok yüksek hızda kısa mesafeden geçebilen bir konektördür.

Bu teknolojinin önemli bir avantajı, tek başına bir ekran kartının olmaması ve bu özel form faktörü için benzeri görülmemiş grafik gücü sayesinde ultra dizüstü bilgisayarlara uyabilmesidir.

Digital Foundry’ye göre, sızdıran özellikler arasında, 24 hesaplama ünitesi bulunan 1536 işlemci ve 1 GHz ila 1.1 GHz arasında kaba frekanslar bulunuyor ve 3.3 teraflop grafik işleme gücü ekleniyor. Özellikler aynı zamanda Intel/AMD işbirliğini bir Nvidia GTX 1050 Ti’nin buluşma noktası haline getirecek. Sızdırılmış özellikler nihai ürüne yakınsa, en modern oyunlarda yetkili bir 1080p deneyim bekleyebiliriz.

Konuyla ilgili halen pek çok bilinmeyen mevcut. Ancak ultra dizüstü bilgisayarlarda ve Windows aygıtlarında düzgün oyun deneyimleri Intel/AMD ortaklığından çıkacak gibi görünüyor.

Kaynak: 1