AMD Ryzen 9000X3D Tam Hız Aşırtma Desteğine Sahip Olacak

AMD Ryzen 9000X3D Tam Hız Aşırtma Desteğine Sahip Olacak


AMD Ryzen 3D V-Cache teknolojisine sahip çipler, piyasadaki en iyi oyun işlemcileri arasında kabul edilir. Oyun performansı göstergeleri ve etkinlik testleri açısından, diğerlerinden sıyrılan tek çip, satışları muazzam olan Ryzen 7 7800X3D’dir, ancak AMD’nin bir sonraki nesil ile performansı artırmakla kalmayıp, kullanıcıların daha fazla rahatlık için onları manuel olarak ayarlamalarına olanak tanıyacağı beklenmektedir.

3D V-Cache ile ilk çip, Zen 3 tabanlı Ryzen 5000 serisi ile başlayan Ryzen 7 5800X3D oldu ve o zamanlar benzersiz bir oyun değeri sundu. Çip muhteşem olsa da, 3D V-Cache teknolojisi o zamanlar nispeten yeni olduğu için AMD, ilk dağıtımında biraz muhafazakar olmak zorunda kaldı. Sıcaklık ve voltaj gibi şeyler kesin bir şekilde kontrol edildi ve ilk nesilde ayarlama seçenekleri mevcut değildi.

3D V-Cache’nin ikinci nesil çipleri, Zen 4 tabanlı 7000 serisi ile tanıtıldı, AMD, Precision Boost Overdrive ve Curve Optimizer desteği sağlayarak ve EXPO bellek hız aşırtma yeteneklerini sunarak entuziastlara çeşitli ayarlama seçenekleri açtı. Bu çipler, Ryzen 5000X3D serisinin mükemmel bir devamı oldu ve şu anda iyi indirimlerle bulunabiliyor, bu da AM5 üzerine yeni kurulumlar için ideal.

AMD, bir sonraki nesilde, tam hız aşırtma desteğine sahip ilginç yeni özellikler duyurdu; Ryzen 9000X3D işlemciler Zen 5 tabanında yer alacak. Bu, sadece PBO veya CO ayarları değil: AM5 platformunun entuziastları, sonraki nesil 3D V-Cache işlemcileriyle tam hız aşırtma desteğine sahip olacak. Bunun, AMD’nin çipleri için 3D V-Cache tasarımını iyileştirdiğini ve kullanıcıların bunları kendi takdirlerine göre hızlandırmalarına olanak tanıdığını gösteriyor. Her bir Zen 5 CCD’sinin üzerinde yer alan hassas 3D yığınlarını korumak için birkaç kontrol mekanizması hala mevcut olabilir, ancak manuel hız aşırtma yetenekleri birçok hız aşırtma entuziastını yeni 3D V-Cache çiplerine çekecek.

Bunun yanı sıra, önümüzdeki haftalarda daha birçok yeni özellik hakkında bilgi verilecek. Ryzen 9000X3D işlemcilerinin, 800 serisi (X870E/X870) anakartların piyasaya sürülmesine yakın bir zamanda çıkması bekleniyor.