David Lynch 40 Yıl Önce “Dune” İçin Başarısız Olduğunu Belirtti

David Lynch 40 Yıl Önce “Dune” İçin Başarısız Olduğunu Belirtti

Denis Villeneuve’un “Dune” filmi büyük bir başarı elde etti – hem finansal olarak hem de sanatsal olarak. Kanadalı yönetmen Frank Herbert’ın romanını başarılı bir şekilde büyük ekrana taşıyabileceğini kanıtladı. Ne yazık ki, David Lynch’in bilim kurgu başyapıtını uyarlamaya yönelik denemesi o kadar başarılı olmadı. “Twin Peaks” yönetmeni, 1984 yapımı filmi hakkındaki yeni bir NPR röportajında sahne arkasını anlattı.

Bahsedilen röportajda yönetmenin en büyük dersi çıkardığı başarısızlık hakkında sorulduğunda David Lynch, “Dune” uyarlamasına atıfta bulundu. Yönetmen, sözleşme detaylarına hakim olmadığı için son versiyonun onayı hakkını kaybettiğini ve film tamamlandığında son söz sahibi olamadığını anlattı.

Bu nedenle, 1984 yapımı uyarlaması David Lynch’in istediği film olmadı ve bu durumdan kendini sorumlu tutuyor. Dolayısıyla “Dune” üzerinde çalışmak sanatçı için zor bir deneyim haline geldi.

Anlaşmaya imza atmamadan önce nihai versiyon onayına sahip olmanız gerektiğini biliyordum. Ama her nedense bunu ihmal ettim ve sözleşmeme dahil etmedim. Sonuç olarak, “Dune” benim çekmek istediğim film olmadı çünkü son sözümün olmaması nedeniyle. Bu yüzden, bu hatamı bilerek yaptım ve artık böyle bir hata yapmam. Neden size ait olmayan bir şey üzerinde üç yıl çalışasınız? Neden, niçin? Her şeyi mahvettim. Sözleşmede bunu belirtmediğim için kendim suçluyum.